Η Κίνα επέβαλε κυρώσεις σε 28 συνεργάτες του Τραμπ, λίγα λεπτά μετά την ορκωμοσία του Μπάιντεν

16:06 23/1/2021 - Πηγή: Fortune

του Eamon Barrett

Λίγα λεπτά μετά την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν ως του 46ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, το Πεκίνο επέβαλε κυρώσεις εναντίον του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και 27 αξιωματούχων που συνδέονται με την τώρα απελθούσα κυβέρνηση Τραμπ, κατηγορώντας τους για «εγωιστικά πολιτικά συμφέροντα, προκαταλήψεις και μίσος εναντίον της Κίνας».

«Η Κίνα αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις σε 28 άτομα που έχουν παραβιάσει σοβαρά την κυριαρχία της Κίνας και τα οποία είναι κυρίως υπεύθυνα για τέτοιες κινήσεις των ΗΠΑ

σε ζητήματα που σχετίζονται με την Κίνα», ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας σε δήλωση, η οποία εκδόθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα τοπική ώρα.

Εκτός από τον Πομπέο, ο κατάλογος των 28 περιλαμβάνει τον έμπιστο του Τραμπ και «γεράκι» εναντίον της Κίνας Peter Navarro και τους πρώην σύμβουλους εθνικής ασφάλειας Robert O’Brien, Matthew Pottinger και John Bolton, καθώς και τον επικεφαλής της προεδρικής εκστρατείας του Τραμπ το 2016, Stephen Bannon, ο οποίος έχει επίσης δεσμούς με τον Κινέζο φυγά Guo Wengui.

Το υπουργείο απαριθμεί μόνο 10 από τους 28 στους οποίους σκοπεύει να επιβάλει κυρώσεις, αλλά αξιοσημείωτες εξαιρέσεις φαίνεται να είναι ο Εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, Robert Lighthizer, ο οποίος ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων για τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, και ο υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin, ο οποίος ηγήθηκε μιας εκστρατείας αυξημένου ελέγχου στις εισηγμένες κινεζικές μετοχές στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ.

Με διαφορά η πιο εξέχουσα προσωπικότητα στη λίστα είναι ο Πομπέο, ο οποίος ακολούθησε μια ολοένα και πιο αντιφατική στάση απέναντι στην Κίνα κατά τη διάρκεια της θητείας του. Την Τρίτη, μία ημέρα πριν από την ορκωμοσία του Μπάιντεν, ο Πομπέο έκανε δήλωση που χαρακτήριζε ως γενοκτονία την καταπίεση του Πεκίνου στους Ουιγούρους στην επαρχία Σινγιάνγκ, καθιστώντας τις ΗΠΑ την πρώτη χώρα που το έκανε επίσημα.

Παρόλο που οι σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου είναι πιθανό να είναι λιγότερο τεταμένες υπό την κυβέρνηση του Μπάιντεν, δεν υπάρχει καμία ένδειξη από τον Μπάιντεν ή την ομάδα του ότι οι σχέσεις θα επιστρέψουν στο φυσιολογικό όπως πριν από τον Τραμπ. Στην πραγματικότητα, ο υποψήφιος υπουργός Εξωτερικών του Μπάιντεν, Antony Blinken, δήλωσε την Τρίτη ότι υποστηρίζει το πόρισμα του Πομπέο.

Πέρυσι, η εκστρατεία του Μπάιντεν παρουσίασε μια σειρά πρωτοβουλιών πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τίτλους όπως το Innovate in America και το Buy American, που στοχεύουν συγκεκριμένα στο να κάνουν την οικονομία των ΗΠΑ λιγότερο «εξαρτημένη από την Κίνα».

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι δεν θα κινηθεί γρήγορα για να εξαλείψει τους δασμούς που επιβάλλονται στις εισαγωγές από την Κίνα ή τα μέτρα που σχετίζονται με την τεχνολογία», λέει ο David Dollar, ανώτερος συνεργάτης στη δεξαμενή σκέψης Brookings Institution.

Keywords
Τυχαία Θέματα