Η καραντίνα «σκότωσε» τις πωλήσεις των κινητών

17:38 2/6/2020 - Πηγή: Fortune

του Aaron Pressman

Οι πωλήσεις smartphone μειώθηκαν κατά 20% το πρώτο τρίμηνο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την εταιρεία παρακολούθησης τάσεων αγοράς Gartner. Πρόκειται για την πιο απότομη πτώση που έχει καταγραφεί στην ιστορία, καθώς η παγκόσμια πανδημία αναγκάζει τις εταιρείες τηλεφωνίας να κλείνουν καταστήματα σε όλο τον κόσμο.

«Η πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε την παγκόσμια αγορά κινητών τηλεφώνων στην χειρότερη πτώση της που έγινε ποτέ» ανέφερε ο

Anshul Gupta, ερευνητικός αναλυτής στη Gartner. «Οι περισσότεροι κατασκευαστές της Κίνας και η Apple επλήγησαν έντονα από το προσωρινό κλείσιμο των εργοστασίων τους στην Κίνα και τη μειωμένη καταναλωτική δαπάνη εξαιτίας του παγκόσμιου lockdown».

Η έρευνα είναι συμβατή με δεδομένα από άλλες πηγές, όλες εκ των οποίων καταγράφουν μια τεράστια μείωση των πωλήσεων τηλεφώνων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19. Το IDC ανέφερε ότι οι αποστολές τηλεφώνων από τους κατασκευαστές προς τους λιανοπωλητές μειώθηκαν κατά 12% το πρώτο τρίμηνο. Παράλληλα, η Apple ανακοίνωσε πτώση των πωλήσεων iPhone κατά 7% για το ίδιο τρίμηνο.

Κάποιες άλλες κατηγορίες hardware τα πήγαν καλύτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι χρειάστηκαν να αγοράσουν εξοπλισμό για να εργαστούν από το σπίτι.

Μεταξύ των τριών μεγαλύτερων εταιρειών κατασκευής smartphone, η Samsung κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση πωλήσεων, κατά 23%, στις 55 εκατομμύρια μονάδες. Οι πωλήσεις της Huawei μειώθηκαν κατά 27% στις 42 εκατομμύρια μονάδες ενώ της Apple έπεσαν κατά 8% στις 41 εκατομμύρια μονάδες, σύμφωνα με την Gartner.

Συνολικά, οι πωλήσεις του κλάδου κατέγραψαν πτώση 20%, στις 299 εκατ. συσκευές.

Η κινεζική εταιρεία Huawei, που ήρθε αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη μείωση στις πωλήσεις, πλήττεται κι από τις προσπάθειες των ΗΠΑ να την αποκλείσουν από Αμερικανούς παρόχους hardware και λογισμικού, όπως η Google.

«Η Huawei θα έχει μια δύσκολη χρονιά» λέει ο Gupta. «Έχει αναπτύξει το οικοσύστημα Huawei Mobile Service αλλά με την απουσία δημοφιλών εφαρμογών της Google και του Google Play είναι μάλλον απίθανο το να καταφέρει να προσελκύσει νέους αγοραστές smartphone στις διεθνείς αγορές».

Keywords
Τυχαία Θέματα