Η επόμενη ύφεση ίσως θα είναι πολύ διαφορετική από εκείνη του 2008

17:51 6/9/2019 - Πηγή: Fortune

του Erik Sherman

Όσοι βίωσαν από κοντά τη Μεγάλη Ύφεση του 2008 είναι φυσιολογικό να ανησυχούν όταν ακούνε τις προβλέψεις για μια επερχόμενη ύφεση. Υπάρχουν, όμως, λόγοι που κάνουν κάποιους να πιστεύουν ότι η επόμενη ύφεση δεν θα είναι της ίδιας έντασης και κλίμακας όπως η προηγούμενη. Οι υφέσεις – η πτώση του ΑΕΠ για τουλάχιστον δύο διαδοχικά τρίμηνα – είναι αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας της οικονομίας. Όμως, είναι δύσκολο να κατηγοριοποιηθούν. «Η φύση κάθε ύφεσης είναι διαφορετική και απρόβλεπτη» λέει ο Dr. Tenpao Lee,

καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Niagara. «Κάποιες υφέσεις έχουν ελάχιστο αντίκτυπο ενώ άλλες είναι σοβαρότατες και κάνουν τους πάντες φτωχότερους».

Συνολικά, η ύφεση του 2008 ήταν φριχτή. «Ο δείκτης S&P παρουσίασε πτώση κατά 50% με 60%» σημειώνει ο Greg Ghodsi, γενικός διευθυντής της 360 Wealth Management Group. Μια συνηθισμένη ύφεση εμφανίζει πτώση που είναι κοντύτερα στο 30%, λέει ο ίδιος. Το ΑΕΠ επλήγη επίσης το 2008, κατά 5,1 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με τον Ted Rossman, αναλυτή στην CreditCards.com. Συγκρίνετέ το με τις 2,7 ποσοστιαίες μονάδες που μειώθηκε το ΑΕΠ από το 1981 έως το 1982, τις 1,4 ποσοστιαίες μονάδες από το 1990 έως το 1991, και τις 0,3 ποσοστιαίες μονάδες το 2001. «Αυτές οι πτώσεις δεν είναι τίποτα, συγκριτικά» τονίζει ο Rossman.

Είναι πάντως αδύνατον να προβλεφθεί η έλευση μιας ύφεσης. «Ξέρουμε ότι η ύφεση έρχεται» λέει η Cindy Kuppens, επικεφαλής λειτουργιών της O’Brien Wealth Partners. «Ίσως του χρόνου, ίσως το 2021. Φτάνουμε στο τέλος ενός επιχειρηματικού κύκλου». Και η υπερβολική ανησυχία για την πιθανή έλευση μιας ύφεσης μπορεί στην πραγματικότητα να την προκαλέσει, καθώς οι άνθρωποι αρχίζουν να αποταμιεύουν χρήματα αντί να δαπανούν. Αυτό οδηγεί σε μείωση του ΑΕΠ. Με άλλα λόγια, μπορείς να τρελαθείς προσπαθώντας να προβλέψεις το μέλλον.

Όσο για το πώς να προετοιμαστείτε έναντι μιας επερχόμενης ύφεσης, οι ειδικοί συστήνουν καταρχήν την οικοδόμηση ενός «μαξιλαριού ρευστότητας» και τη μείωση του χρέους. Επίσης, καλό είναι να εντοπίσετε τμήματα των δαπανών σας που μπορούν να περικοπούν, ενώ αν σκοπεύετε να αναζητήσετε μια πιο καλοπληρωμένη δουλειά, κάντε το τώρα. Αν έλθει η ύφεση, μάλλον θα είναι πολύ αργά για κάτι τέτοιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα