Η Microsoft αρχίζει να εμφανίζει συμπτώματα… κορωνοϊού στην επιχειρηματική δραστηριότητά της στο cloud

17:20 26/7/2020 - Πηγή: Fortune

του Jonathan Vanian

Η Microsoft αρχίζει να εμφανίζει σημάδια ότι οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του Covid-19 επηρεάζουν πλέον την επιχειρηματική της δραστηριότητα.

Ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα συνολικά της έσοδα αυξήθηκαν κατά 13% σε ετήσια βάση, στα 38 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το τέταρτο τρίμηνο του οικονομικού έτους της. Για τις περισσότερες εταιρείες, ένα τέτοιο αποτέλεσμα εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού θα ήταν αιτία μεγάλης χαράς. Όμως, η τιμή της μετοχής της

Microsoft έπεσε κατά 2,3% στο άκουσμα της είδησης.

Ο πιο πιθανός λόγος; Η επιβραδυνόμενη ανάπτυξη του Azure, της κρίσιμης μονάδας υπολογιστικής cloud της εταιρείας.

Οι πωλήσεις του Azure αυξήθηκαν κατά 47% το τέταρτο τρίμηνο – επίδοση που κι αυτή ακούγεται σαν ένα αξιοθαύμαστο επίτευγμα. Όμως, σηματοδοτεί την πρώτη χρονιά που το συγκεκριμένο τμήμα δεν παρουσιάζει αύξηση εσόδων κατά 50% ή παραπάνω, σε ετήσια βάση. Η Microsoft δεν αποκαλύπτει συγκεκριμένα νούμερα πωλήσεων για πολλά από τα τμήματά της, συμπεριλαμβανομένου και του Azure, παρά μόνο το ποσοστό ανάπτυξής τους σε ποσοστιαία βάση.

Οι επενδυτές έχουν συνηθίσει να ακούνε ειδήσεις που αφορούν τη ραγδαία ανάπτυξη της υπηρεσίας υπολογιστικής cloud, η οποία λειτουργεί ως πυρήνας του συνόλου των υπηρεσιών που πουλάει η Microsoft στους πελάτες της. Όμως, η πανδημία του κορωνοϊού φαίνεται ότι αναγκάζει τις εταιρείες να επιβραδύνουν τις δαπάνες ΙΤ τους, όπως ανέφερε η εταιρεία ερευνών Gartner νωρίτερα τον Ιούλιο. Κι αυτή η τάση προκάλεσε μια κάποια επιβράδυνση στο Azure.

Και σε άλλες δραστηριότητές της η Microsoft φαίνεται ότι αντιμετωπίζει κάποια ζητήματα. Την περασμένη εβδομάδα, η μονάδα LinkedIn της εταιρείας ανακοίνωσε ότι θα απολύσει 960 εργαζομένους που απασχολούνται στο τμήμα υπηρεσιών προσλήψεων και στρατολόγησης. Όπως δήλωσε ο CEO του LinkedIn, Ryan Roslansky, «λιγότερες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας, χρειάζονται να προσλαμβάνουν με τον ίδιο ρυθμό που το έκαναν στο παρελθόν».

Τέλος, τα έσοδα από την υπηρεσία διαδικτυακής διαφήμισης και αναζήτησης Bing …γκρεμοτσακίστηκαν κατά 18%, γεγονός που δείχνει ότι οι εταιρείες έχουν μειώσει τις δαπάνες τους για να διαφημίζονται στο διαδίκτυο.

Keywords
Τυχαία Θέματα