Η JPMorgan στοιχηματίζει ότι το metaverse είναι μια ευκαιρία 1 τρισ. δολαρίων σε έσοδα ετησίως

20:11 20/2/2022 - Πηγή: Fortune

της Yvonne Lau

Ο γίγαντας της επενδυτικής τραπεζικής JPMorgan Chase άνοιξε ένα υποκατάστημα στο εμπορικό κέντρο Metajuku. Το σαλόνι της τράπεζας διαθέτει μια σκάλα, μια ζωντανή τίγρη και ένα φωτισμένο πορτρέτο του διευθύνοντος συμβούλου Jamie Dimon.

Υποσημείωση: Οι πιο πρόσφατες εγκαταστάσεις της JPMorgan

δεν βρίσκονται στον πραγματικό κόσμο, αλλά στο Decentraland – μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες metaverse στον κόσμο.

Το λανσάρισμα του υποκαταστήματος της τράπεζας στο metaverse συνέπεσε με την κυκλοφορία μιας έκθεσης από την Onyx, τον βραχίονα blockchain της JPMorgan που ξεκίνησε το 2020, η οποία διερευνά τις ευκαιρίες που προσφέρει το metaverse.

Και η JPMorgan είναι αισιόδοξη: Η τράπεζα προβλέπει ότι το metaverse θα γίνει μια ευκαιρία αγοράς ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων σε ετήσια έσοδα, δεδομένου ότι οι εικονικοί κόσμοι του «θα διεισδύσουν με κάποιο τρόπο σε κάθε τομέα τα επόμενα χρόνια», αναφέρει η έκθεση.

Η JPMorgan είναι η πρώτη τράπεζα που δημιούργησε γραφεία στο metaverse. Ακολουθεί όμως την πεπατημένη πλέον πορεία των μεγάλων εμπορικών σημάτων, επιχειρήσεων και influencers που εισέρχονται στο metaverse.

Το metaverse αποτελείται όχι από έναν, αλλά από διάφορους εικονικούς κόσμους – οι δημοφιλέστεροι είναι το Decentraland που βασίζεται σε browser, το Sandbox που ανήκει στην Animoca Brands του Χονγκ Κονγκ, και το Roblox που είναι αγαπητό στα παιδιά και τους εφήβους. Οι χρήστες χρησιμοποιούν ψηφιακά άβαταρ για να εξερευνήσουν αυτούς τους εικονικούς τόπους, όπου μπορούν να κοινωνικοποιηθούν, να παίξουν παιχνίδια, να αγοράσουν ακίνητα, να περιηγηθούν σε έργα τέχνης ή να κάνουν αγορές.

Τους τελευταίους μήνες, οι εταιρείες έσπευσαν να εισέλθουν στο metaverse. Εμπορικές και ψυχαγωγικές μάρκες από τη Walmart και τη Nike μέχρι τη Disney και τη Warner Music Group, όλες έγιναν μέρος του «πυρετού». Η Warner Music, ο κολοσσός της ψυχαγωγίας που φιλοξενεί καλλιτέχνες όπως η Dua Lipa και οι Red Hot Chili Peppers, κατασκευάζει επί του παρόντος ένα θεματικό πάρκο με επίκεντρο τις συναυλίες στην πλατφόρμα metaverse Sandbox. Η μάρκα πολυτελείας Gucci έχει αγοράσει οικόπεδο στην ίδια πλατφόρμα για να αναπτύξει έναν χώρο που θα φιλοξενεί «καθηλωτικές εμπειρίες» και θα προσφέρει ψηφιακά είδη μόδας προς αγορά, με στόχο τη γενιά Z. Το Sandbox έχει ήδη καλλιεργήσει πάνω από 200 συνεργασίες με εταιρείες, μάρκες και άτομα, όπως ο ράπερ Snoop Dogg, η εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas και η ιαπωνική εταιρεία παιχνιδιών Atari, αναφέρει η έκθεση.

Τα ακίνητα έχουν επίσης γνωρίσει άνθηση στις οικονομίες του metaverse. Οι εικονικές πωλήσεις γης έχουν τροφοδοτηθεί από την ανάπτυξη της «οικονομίας της ιδιοκτησίας» στο Web3, μια νέα εκδοχή του διαδικτύου που οι fans υποστηρίζουν ότι είναι αποκεντρωμένη, δίκαιη και ελεγχόμενη από τον χρήστη. Η εικονική ακίνητη περιουσία είναι μια «αναπτυσσόμενη αγορά», λέει η JPMorgan, και τα εμπορικά σήματα έχουν συμβάλει «αγοράζοντας χώρο ώστε να μπορούν να δημιουργήσουν εικονικά καταστήματα και άλλες εμπειρίες». Η μέση τιμή για ένα αγροτεμάχιο εικονικής γης διπλασιάστηκε μέσα σε μόλις έξι μήνες πέρυσι, από τα 6.000 δολάρια τον Ιούνιο στα 12.000 δολάρια τον Δεκέμβριο στις τέσσερις κύριες πλατφόρμες metaverse, αναφέρει η έκθεση.

To άρθρο Η JPMorgan στοιχηματίζει ότι το metaverse είναι μια ευκαιρία 1 τρισ. δολαρίων σε έσοδα ετησίως δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα