Για να ανακάμψει από τον Covid-19, η Ευρώπη θέλει περισσότερο 5G

15:41 30/5/2020 - Πηγή: Fortune

του David Meyer

Οι συνομωσιολόγοι μπορεί να ισχυρίζονται ότι το 5G βρίσκεται πίσω από την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού. Όμως, όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, η τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας θα αποδειχθεί ζωτικό τμήμα της θεραπείας που θα τη βοηθήσει να ανακάμψει από την εκτεταμένη οικονομική καταστροφή που προκαλείται από την πανδημία.

Όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε το πακέτο ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ την Τετάρτη, δήλωσε ότι θα «προωθήσει γρήγορα» την ψηφιακή μετάβαση της ΕΕ.

Αυτό σημαίνει

επενδύσεις σε περισσότερη και καλύτερη συνδεσιμότητα, ξεκινώντας με τα δίκτυα 5G. Η νέα τεχνολογία όχι μόνο θα παρέχει τις ταχύτητες διαδικτύου που απαιτούνται για την υγεία, την εκπαίδευση, την εφοδιαστική αλυσίδα και άλλους τομείς, ανέφερε η Επιτροπή, αλλά θα «αυξήσει επίσης τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης».

Στο ίδιο πνεύμα, η Επιτροπή είπε επίσης ότι θα κινηθεί για να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη δεν θα εξαρτάται τόσο από άλλες χώρες για στρατηγικά τμήματα της ψηφιακής εφοδιαστικής αλυσίδας. Γι’ αυτό, οι επιχορηγήσεις ανάκαμψης δεν θα στραφούν μόνο σε δίκτυα 5G – και «δίκτυα 6G», αν και το 6G δεν είναι στην πραγματικότητα υπαρκτό ακόμα – αλλά και σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η υποδομή cloud και οι ασφαλείς επικοινωνίες.

Αυτοί είναι τομείς που η Επιτροπή ήδη ήθελε να προωθήσει, αλλά τώρα τους θεωρεί πιο επείγοντες, λόγω της στρατηγικής σημασίας τους για τη διαδικασία οικονομικής ανάκαμψης. Το ίδιο ισχύει και για τον άλλο μεγάλο τομέα όπου η Επιτροπή πιέζει: τη μετάβαση στην πράσινη τεχνολογία στην Ευρώπη.

Στο «πράσινο» μέτωπο, το σχέδιο είναι να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας μέσω της μετάβασης σε καθαρότερη ενέργεια – και, πάλι, να μειωθεί η εξάρτηση της ΕΕ από εξωτερικούς προμηθευτές καυσίμων.

Μετά την έγκριση του σχεδίου ανάκαμψης θα ακολουθήσει μια σειρά διαπραγματεύσεων που είναι πιθανό να συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ορισμένες σοβαρές διαφωνίες παραμένουν άλυτες, μεταξύ των οποίων η αντίθεση τεσσάρων χωρών – της Αυστρίας, της Ολλανδίας, της Δανίας και της Σουηδίας – στην ιδέα της εκταμίευσης επιδοτήσεων σε χώρες. Αυτές οι χώρες θα προτιμούσαν να δοθούν δάνεια με όρους, ενώ η Γαλλία και η Γερμανία ευνοούν τις άνευ όρων επιδοτήσεις.

Η πρόταση της Κομισιόν είναι μια προσπάθεια να βρεθεί μια μέση οδός – κυρίως επιδοτήσεις με κάποια δάνεια – αλλά όπως είπε Ολλανδός διπλωμάτης στο Politico, «είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι αυτή η πρόταση θα είναι το τελικό στάδιο των [επικείμενων] διαπραγματεύσεων».

Keywords
Τυχαία Θέματα