Εκτός κινδύνου οι Μυκήνες από τη φωτιά- Η πρόληψη έσωσε τον αρχαιολογικό χώρο

14:15 30/8/2020 - Πηγή: Fortune

Σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση σε περιοχή του δήμου Αργους- Μυκηνών. Η φωτιά, σύμφωνα με την πυροσβεστική, καίει περιοχή με χαμηλή βλάστηση κοντά στον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος ωστόσο δεν κινδυνεύει.

Για την πυρκαγιά έχει ενημερωθεί η πολιτική προστασία του Δήμου Άργους Μυκηνών ενώ η αστυνομία έχει αποκλείσει τον δρόμο που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι λίγοι επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου απομακρύνθηκαν προληπτικά, ωστόσο η φωτιά δεν κατευθύνεται προς τον αρχαιολογικό χώρο, αλλά προς το βουνό.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύονται συνεχώς. Απομακρύνθηκαν, για καθαρά προληπτικούς λόγους, επισκέπτες και εργαζόμενοι του αρχαιολογικού χώρου στις Μυκήνες, λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η φωτιά εξακολουθεί να καίει σε αγροτοδασική έκταση και σύμφωνα με την πυροσβεστική, δεν απειλεί τον αρχαιολογικό χώρο αλλά ούτε και κατοικημένες περιοχές.

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής στην περιοχή των Μυκηνών, καθώς η φωτιά που εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, προσέγγισε και τον αρχαιολογικό χώρο σε ορισμένα σημεία χωρίς ωστόσο να τον απειλήσει ουσιαστικά.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής των Πυροσβεστικών υπηρεσιών Πελοποννήσου αρχιπύραρχος Θανάσης Κολυβήρας, «η φωτιά πέρασε σε τμήμα του αρχαιολογικού χώρου και έκαψε ξερά χόρτα, χωρίς να απειλήσει το Μουσείο».

Πενήντα έξι πυροσβέστες, με δύο πεζοπόρα τμήματα και 17 οχήματα επιχειρούν πλέον στην περιοχή, ενώ από αέρος 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα πραγματοποιούν εκ περιτροπής ρίψεις νερού.

Πρώτη εκτίμηση του υπουργείο Πολιτισμού για τις Μυκήνες: «Η πυρκαγιά δεν προξένησε ζημιές στις αρχαιότητες»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

H πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή των Μυκηνών σήμερα το μεσημέρι δεν προξένησε ζημιές στις αρχαιότητες, όσον αυτό είναι δυνατό να διαγνωσθεί από την μέχρι στιγμής δυνατότητα πρόσβασης στα πληγέντα τμήματα του αρχαιολογικού χώρου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού.

Από την πυρκαγιά δεν επλήγησαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών, η κεντρική είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο (εκδοτήρια), η κεντρική είσοδος στην Ακρόπολη των Μυκηνών (Πύλη Λεόντων), ο Ταφικός Κύκλος Α, τα μνημεία στην βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, καθώς και τα κυκλώπεια τείχη.

Ωστόσο οι περιοχές που επλήγησαν εντός του αρχαιολογικού χώρου είναι: Η Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου, οι Βόρειες Αποθήκες, η περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου, η άνω δυτική κλιτύς της Ακρόπολης, η ΝΔ Συνοικία και η περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών. Όταν ολοκληρωθεί η επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και κατασβηστεί το μέτωπο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή των όμορων λόφων Προφήτη Ηλία και Σάρας και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κλιμάκιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων θα προβεί σε ακριβή εκτίμηση των συνεπειών της σημερινής πυρκαγιάς» τονίζει η ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα