Έρευνα Prorata: Ευθύνες στην κυβέρνηση για τη διασπορά του ιού βλέπει ένας στους δυο Ελληνες
Σύμφωνα με το 5ο πανελλαδικό κύμα μετρήσεων της Prorata με θέμα «Στάσεις και Αντιλήψεις απέναντι στη διαχείριση του Covid-19 και των συνεπειών του», η συνολική ικανοποίηση των πολιτών σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας, καθώς και των οικονομικών συνεπειών της τελευταίας μειώνεται με εντυπωσιακό τρόπο συγκριτικά με τις προηγούμενες μετρήσεις ανίχνευσης της κοινής γνώμης.
Ενώ προς τα τέλη Μαΐου η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών (71%) αξιολογούσε θετικά την κυβέρνηση ως προς τη διαχείριση της πανδημίας, η εικόνα σήμερα έχει αντιστραφεί πλήρως, με το 52% να την αξιολογεί αρνητικά και μόλις το 47% θετικά.
Παράλληλα, ανιχνεύεται ραγδαία μεταβολή και σε σχέση με την απόδοση ευθυνών για τη διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες μετρήσεις, η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει πλέον ότι το αποκλειστικό ή μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης φέρει το κράτος (51%), άποψη την οποία κατά τη μέτρηση του Μαΐου συμμερίζονταν μόλις το 29%.
Η πλειοψηφία των πολιτών αξιολογεί αρνητικά την κυβερνητική διαχείριση στου κρίσιμους σε σχέση με τον περιορισμό της διασποράς του ιού τομείς. Πιο συγκεκριμένα, το 60% αξιολογεί αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε η κυβέρνηση να ανοίξει ο τουρισμός και το 66% αξιολογεί επίσης αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα ΜΜΜ. Τέλος, το 55% αξιολογεί αρνητικά τον τρόπο ανοίγματος και λειτουργίας των σχολείων, ενώ οι πολίτες με οριακά πλειοψηφικό τρόπο (53%) αξιολογούν με θετικό πρόσημο τις επιλογές της κυβέρνησης σε σχέση με τη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Το 64% των πολιτών διατηρούν την άποψη ότι το ΕΣΥ είναι λίγο ή καθόλου προετοιμασμένο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ποσοστό το οποίο αυξήθηκε 11% σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του Απριλίου. Επίσης, η πλειοψηφία των πολιτών (68%) συμφωνεί με την υποχρεωτικότητα στη χρήση μάσκας στα σχολεία, ενώ η μεγαλύτερη – αν και όχι πλειοψηφική – μερίδα των πολιτών (49%) πιστεύει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων Covid – 19 θα πρέπει να γνωστοποιείται στις αντίστοιχες δημοτικές αρχές, χωρίς να δημοσιοποιείται ωστόσο στο ευρύ κοινό.
Σε σχέση με την «απόδοση ευθύνης» προς την κυβέρνηση ως προς το σημαντικότερο ζήτημα, δηλαδή αυτό της κατάστασης στην οικονομία, ανιχνεύονται εντυπωσιακές μεταβολές σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα μετρήσεων. Το 38% των πολιτών πιστεύει ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη «σε περίπτωση που υπάρξει μια περίοδος λιτότητας το επόμενο διάστημα» θα φέρει «η κυβέρνηση της ΝΔ», ποσοστό το οποίο εκτοξεύθηκε κατά 17% σε σχέση με την μέτρηση στις αρχές του Απριλίου και κατά 7% σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του Μαΐου. Παράλληλα, η απάντηση πως «καμία νυν η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση δεν θα φέρει ευθύνη, καθώς η πανδημία αποτελεί μια ασύμμετρη απειλή» υποχωρεί ελαφρώς σε σχέση με τις προηγούμενες μετρήσεις, αποτελώντας τη δεύτερη σε συχνότητα απάντηση, συγκεντρώνοντας το 35% των απαντήσεων.
Σε σχέση με την προστασία των πιο ευάλωτων επιχειρήσεων και εργαζομένων η εικόνα που αποτυπώνεται είναι επίσης εξαιρετικά αρνητική για την κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα, το 64% των πολιτών εκτιμάει ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ότι ήταν δυνατό για την προστασία (α) των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων και (β) των εργαζομένων σε αυτές, ποσοστό το οποίο έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του Μαΐου. Τέλος, παρόμοιο ποσοστό (63%) εκτιμάει ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τα απαραίτητα για την προστασία των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων, ποσοστό αυξημένο κατά 6% σε σχέση με τη μέτρηση του Μαΐου.
Οι εκτιμήσεις των πολιτών σε σχέση με τα οικονομικά του νοικοκυριού τους παραμένουν εξαιρετικά απαισιόδοξες, καθώς περίπου 7 στους 10 εκτιμούν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα χειροτερέψει λίγο ή πολύ, ενώ το 24% ότι είτε θα παραμείνει ως έχει, είτε ότι θα βελτιωθεί.
Τέλος, η συχνότητα με την οποία ενημερώνεται κανείς για τις εξελίξεις μέσω της τηλεόρασης και μέσω των social media επηρεάζει με καταλυτικό τρόπο τη στάση του/της απέναντι σε όλα τα παραπάνω ζητήματα.
Ενδεικτικά, μεταξύ όσων ενημερώνονται καθημερινά από τη τηλεόραση το 64% αξιολογεί θετικά τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, ενώ μεταξύ όσων δεν ενημερώνονται ποτέ από το συγκεκριμένο μέσο η θετικές αξιολογήσεις αγγίζουν μόλις το 21%. Αντίστροφα, μεταξύ όσων ενημερώνονται σε καθημερινή βάση και για αρκετές ώρες από τα social media το 63% αξιολογεί με αρνητικό πρόσημο τη διαχείριση της πανδημίας, ενώ μεταξύ όσων δεν ενημερώνονται ποτέ από τα social media το ποσοστό θετικών αξιολογήσεων μειώνεται αισθητά στο 46%.
Τέλος, παρόμοια εικόνα ανιχνεύεται και σε σχέση με την απόδοση ευθυνών για την διασπορά του ιού, καθώς μεταξύ όσων ενημερώνονται καθημερινά από τη τηλεόραση το 57% πιστεύει ότι το μεγαλύτερο ή αποκλειστικό μερίδιο ευθύνης για τη διασπορά του κορωνοϊού φέρουν οι πολίτες ατομικά, ενώ αντίστροφη εικόνα καταγράφεται μεταξύ όσων δεν ενημερώνονται ποτέ από το συγκεκριμένο μέσο, καθώς το 69% αυτών απαντάει πως την αποκλειστική ή μεγαλύτερη ευθύνη φέρει το κράτος.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Βαρύ πένθος για τον Μπιλ Γκέιτς
- Ευάγγελος Στασινόπουλος (VIOHALCO): Δωρίζει 128,5 εκατ. ευρώ σε ίδρυμα
- Πρόγραμμα 100.000 νέων θέσεων εργασίας: Στα 583 ευρώ η μέση μηνιαία ενίσχυση
- Κακοκαιρία «Ιανός»: Πότε θα εκδηλωθούν τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα- Ποιες περιοχές θα χτυπήσει
- Τι σηματοδοτεί η είσοδος των Ολλανδών της Reggeborgh στην Ελλάκτωρ
- Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Το ετήσιο όφελος στο μισθό των εργαζομένων
- To νέο χορτοκοπτικό Novacat 402 ED της Pöttinger στην κορυφή της γκάμας
- Χάος με τις μάσκες σε γερμανικά σχολεία
- Το Brexit έλειπε...
- Ποια σχολεία είναι κλειστά λόγω κορωνοϊού- Πότε θα μπαίνει λουκέτο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fortune
- Κακοκαιρία «Ιανός»: Πότε θα εκδηλωθούν τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα- Ποιες περιοχές θα χτυπήσει
- Ποια σχολεία είναι κλειστά λόγω κορωνοϊού- Πότε θα μπαίνει λουκέτο
- Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Ποιες επιχειρήσεις θα λάβουν χρήματα για τον Ιούλιο- Όροι και προϋποθέσεις
- Έρευνα Prorata: Ευθύνες στην κυβέρνηση για τη διασπορά του ιού βλέπει ένας στους δυο Ελληνες
- FIFA: Η πανδημία μπορεί να κοστίσει 14 δισ. δολάρια στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο
- Τελευταία Νέα Fortune
- Έρευνα Prorata: Ευθύνες στην κυβέρνηση για τη διασπορά του ιού βλέπει ένας στους δυο Ελληνες
- Ποια σχολεία είναι κλειστά λόγω κορωνοϊού- Πότε θα μπαίνει λουκέτο
- Κακοκαιρία «Ιανός»: Πότε θα εκδηλωθούν τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα- Ποιες περιοχές θα χτυπήσει
- FIFA: Η πανδημία μπορεί να κοστίσει 14 δισ. δολάρια στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο
- Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Ποιες επιχειρήσεις θα λάβουν χρήματα για τον Ιούλιο- Όροι και προϋποθέσεις
- «The Edge»: Το Νεο Διαφημιστικό Spot για το PlayStation
- ΠΟΥ: Δυναμική η εξέλιξη της πανδημίας λίγο πριν την εποχική γρίπη
- Το απίστευτο ποσό που «έπιασε» σε δημοπρασία χρυσό (πλαστικό) στέμμα ράπερ
- Ένας δεινόσαυρος δημοπρατείται στη Νέα Υόρκη από τον οίκο Christie’ s
- Έκτακτες οδηγίες προς τους πολίτες για τον «μεσογειακό κυκλώνα Ιανό»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Δεσμεύσεις Σάρατζ ότι παραδίδει την εξουσία στα τέλη Οκτωβρίου – Ανακοίνωσε ο Τσαβούσογλου ρωσοτουρκική συμφωνία
- Ο “Ιανός” είναι εδώ – Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες
- Κακοκαιρία Ιανός: Για σπάνιο φαινόμενο κάνουν λόγο οι ειδικοί – Ακραία φαινόμενα, οι 3 οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας
- Η ρομποτική διεισδύει στον κλάδο των ελληνικών logistics: Συμφωνία FDL με την κινεζική GEEK+, ύψους 5 εκατ. ευρώ (video)
- Σύψας: Αναμφίβολα πάμε σε lockdown αν δεν αποδώσουν τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό (video)
- Κακοκαιρία "Ιανός": Συναγερμός για έντονες καταιγίδες και ανέμους 10 μποφόρ
- Ο Mika διοργανώνει συναυλία για τη Βηρυτό
- Συστάθηκε συντονιστική Επιτροπή COVID-19 στο ΕΚΠΑ
- Τουρκία: Στην Φάση 3 οι δοκιμές κινεζικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού
- Jumbο: Μετά τα Βαλκάνια βάζει πλώρη για τη Μέση Ανατολή