Χαρδαλιάς για «Ιανό»: Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες. Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε επιφυλακή – Δείτε live την πορεία του

10:09 18/9/2020 - Πηγή: Fortune

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας σε ζωντανή σύνδεση, αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την κακοκαιρία «Ιανός», που έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Ο κ. Χαρδαλιάς σε δηλώσεις του μετά την πρωινή σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας υπογράμμισε ότι ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε απόλυτη επιφυλακή, καθώς, όπως τόνισε, το επόμενο 9ωρο θα είναι κρίσιμο.

Ποιες περιοχές θα χτυπήσει η κακοκαιρία «Ιανός»

«Ο κυκλώνας θα παραμείνει στα δυτικά με την ίδια ισχύ

για 6 με 9 ώρες και μετά θα αρχίσει εξασθενημένος να κινείται νότια και να εξακολουθεί να επηρεάζει τις δυτικές περιοχές της Πελοποννήσου», τόνισε στις δηλώσεις του. Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας υπογράμμισε ότι οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες, ενώ αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα και ισχυρές βροχοπτώσεις.

«Ενα κομμάτι της μάζας κινείται βορειοανατολικά και σε συνδυασμό με τα μελτέμια που θα συναντήσει, θα δημιουργήσει έντονες τοπικές καταιγίδες σε περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας από το μεσημέρι και το απόγευμα», είπε.

Το νέο μέτωπο, το οποίο θα κατευθυνθεί νοτιοανατολικά, όπως σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς, θα επηρεάσει τη Νότια Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, με καταιγίδες και βροχοπτώσεις, ενώ πιθανότατα θα επηρεαστούν Φωκίδα και Βόρεια Εύβοια, που από το απόγευμα αναμένεται να δεχθούν μεγάλες ποσότητες νερού.

Από αργά το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο, σύμφωνα με τον υφυπουργό, θα επηρεαστεί από τα φαινόμενα της κακοκαιρίας η Αττική και η Κόρινθος.

Χαρακτηριστικά του «Ιανού»

Ο Μεσογειακός Κυκλώνας «Ιανός», που κινήθηκε προς τη χώρα μας, εμφανίζει στο κέντρο του ένα «μάτι» -δηλαδή απουσία νεφών- σε μια περιοχή ακτίνας περίπου 50 χιλιομέτρων. Οι άνεμοι πνέουν θυελλώδεις στην περιφέρειά του, ενώ επικρατεί άπνοια στο κέντρο του.

Οι δορυφορικές εκτιμήσεις έδειξαν μέση ένταση ανέμου 90 χιλιόμετρα την ώρα δυτικά της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου, λίγο πριν ο «Ιανός» κινηθεί στο στενό ανάμεσα σε αυτά τα δύο νησιά μετά τις 04:00 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Κατά τη διάρκεια αυτής της κίνησης, οι μεγαλύτερες εντάσεις ανέμου έπληξαν την Ιθάκη, την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και τη Δυτική Αχαΐα με ριπές που ξεπέρασαν τα 80 χλμ/ώρα.

Πλημμυρικά φαινόμενα λόγω έντονης βροχόπτωσης και ανόδου της στάθμης της θάλασσας, καθώς και πτώσεις δέντρων αναφέρονται σε πολλές περιοχές. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στην Ιθάκη (86 χιλιοστά), όμως λόγω εκτεταμένων διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος πολλοί μετεωρολογικοί σταθμοί του ΕΑΑ-meteo δεν αναφέρουν νεότερες τιμές μετά τις 04:00.

Άνεμοι 10 μποφόρ – Έπεσαν δέντρα σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, χωρίς ρεύμα η Ιθάκη

Σύμφωνα με την πυροσβεστική ως τις 6 το πρωί δεν έχουν χρειαστεί ενέργειες για απεγκλωβισμούς, παρά μόνο για κοπές δέντρων. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν με 10 μποφόρ, έχουν προκαλέσει προβλήματα στα λιμάνια, ενώ έχουν ρίξει πολλά δέντρα στα τρία νησιά. Παράλληλα, σοβαρά προβλήματα υπάρχει με την ηλεκτροδότηση, κυρίως στο νησί της Ιθάκης.

Εκεί, σύμφωνα με τον δήμαρχο Διονύση Στανίτσα έχει μείνει χωρίς ρεύμα, ενώ τα νερά από την θάλασσα έχουν βγει στον δρόμους που βρίσκονται παράλληλα. Οπως τόνισε ο δήμαρχος στο Mega, θα περιμένουν το πρώτο φως της ημέρας ώστε να προσπαθήσουν να αρχίσουν μία καταγραφή των προβλημάτων.

Κλειστές παραμένουν οι γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν και σήμερα σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας.

Κλειστή είναι και η πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντιρρίου. Σύμφωνα με την ΕΜΥ οι άνεμοι στα δυτικά πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ και τοπικά 10 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Αγκυροβόλημενο ιστιοφόρο παρασύρθηκε από τους ισχυρούς ανέμους

Αγκυροβολημένο ιστιοφόρο σκάφος, σημαίας Ελβετίας, παρασύρθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων και προσέκρουσε σε βραχώδη ακτή στη θαλάσσια περιοχή Σχίνου, ανατολικά της Ιθάκης.

Οι δύο επιβαίνοντες του σκάφους αποβιβάστηκαν με ιδία μέσα στην ακτή και είναι καλά στην υγεία τους.

Στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το ιστιοφόρο πνέουν ισχυροί άνεμοι 8 μποφόρ.

Αλλάζει πορεία ο κυκλώνας – Πού κατευθύνεται

Οι περιοχές που δέχτηκαν τα ισχυρότερα φαινόμενα τη νύχτα ήταν η Αιτωλοακαρνανία, η Ηλεία, η Αχαΐα, η Αρκαδία, η Μεσσηνία, η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθο και η Ιθάκη. Στην κεντρική Πελοπόννησο ωστόσο τα φαινόμενα δεν ήταν τόσο ισχυρά και ο κυκλώνας μετά την μικρή μετατόπιση της πορείας του, δεν αναμένεται να περάσει από την ενδοχώρα της Πελοποννήσου, ούτε την Αττική (χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα υπάρχει έντονη κακοκαιρία στις περιοχές), αλλά θα κινηθεί νότια.

Η κατεύθυνση του μεσογειακού κυκλώνα είναι νότια πλέον και μέχρι το Σάββατο αναμένεται να εξασθενήσει, περνώντας από τη Δυτική Πελοπόννησο και τα Επτάνησα, με πορεία νότια, για να περάσει δυτικά της Κρήτης.

Δείτε live την πορεία του κυκλώνα

Βίντεο και φωτογραφίες από την κακοκαιρία «Ιανός»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα