Μπορεί ένα γιοτ αξίας 700 εκατ. δολαρίων «να μην ανήκει σε κανέναν»; Ή μήπως είναι του Πούτιν;

19:31 23/3/2022 - Πηγή: Fortune

της Vivienne Walt

Το Scheherazade, αξίας 700 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με Ρώσους ερευνητές δημοσιογράφους είναι το φερόμενο σούπερ γιοτ του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν – και η ικανότητά του να γλιτώσει από τις κυρώσεις από τις δυτικές κυβερνήσεις θα απαιτήσει πολύ πονηριά.

Το γιοτ, που βρίσκεται επί του παρόντος αγκυροβολημένο στη Marina di Carrara στην ακτή

της Τοσκάνης της Ιταλίας, είναι γιγάντιο, ακόμη και για τα δεδομένα των σούπερ γιοτ των Ρώσων ολιγαρχών. Με μήκος περίπου 140 μέτρα, διαθέτει έξι επίπεδα καταστρωμάτων, δύο ελικοδρόμια με κρυφό υπόστεγο ελικοπτέρων, ένα σπα, τεράστιο σαλόνι και τραπεζαρία, μια πισίνα και τρεις σάουνες, καθώς και μια «ζώνη του ιδιοκτήτη» στο ανώτερο επίπεδο που περιλαμβάνει το δικό του ιδιωτικό σπα.

Εδώ και εβδομάδες, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το σε ποιον ανήκει το σούπερ γιοτ, το οποίο είναι νηολογημένο στα νησιά Κέιμαν μέσω «εταιρείας κελύφους». Όμως τη Δευτέρα, η ομάδα με επικεφαλής τον φυλακισμένο Ρώσο ακτιβιστή Ναβάλνι ισχυρίστηκε σε ένα βίντεο στο YouTube ότι το πλοίο ανήκει στον ίδιο τον Πούτιν.

«Στα χαρτιά, δεν ανήκει σε κανέναν και βρίσκεται σε ένα ιταλικό λιμάνι», λέει το βίντεο στα ρωσικά. «Παρακολουθήστε το βίντεο και θα μάθετε πώς ο Πούτιν κατέχει αυτό το γιοτ μέσω αχυρανθρώπων και πώς μπορούμε να του στερήσουμε αυτό το γιοτ».

Η ομάδα έλαβε τον πλήρη ρωσικό κατάλογο του πληρώματος για το γιοτ και διαπίστωσε ότι σχεδόν όλοι απασχολούνταν από την υπηρεσία ασφαλείας του Πούτιν, την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας, γνωστή με το ρωσικό ακρωνύμιο FSO.

Το Scheherazade, στην πραγματικότητα, μπορεί να μην είναι το μοναδικό σούπερ γιοτ του Πούτιν. Τον περασμένο μήνα, το σκάφος Graceful αναχώρησε εσπευσμένα από το αγκυροβόλιο του στο Αμβούργο, καθώς η ΕΕ επεξεργαζόταν σκληρές νέες κυρώσεις λίγες μέρες πριν ο Πούτιν στείλει ρωσικά τανκς στην Ουκρανία. Αυτό το σούπερ γιοτ, αξίας περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων, πιστεύεται ότι επίσης συνδέεται με τον Πούτιν.

Τα σούπερ γιοτ είναι ένα από τα πιο ορατά σημάδια του πλούτου-μαμούθ των Ρώσων ολιγαρχών – και, πρόσφατα, ένα από τα πιο συχνά κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία. Η γαλλική αστυνομία κατέσχεσε ένα πλοίο 120 εκατομμυρίων δολαρίων που φέρεται να ανήκει στον Igor Sechin, επικεφαλής του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft, στις ακτές της Μεσογείου νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Ισπανοί αξιωματούχοι κατέσχεσαν δύο ακόμη γιοτ, συμπεριλαμβανομένου του Crescent, ενός σούπερ γιοτ μήκους 135 μέτρων που επίσης πιστεύεται ότι ανήκει στον Sechin.

To άρθρο Μπορεί ένα γιοτ αξίας 700 εκατ. δολαρίων «να μην ανήκει σε κανέναν»; Ή μήπως είναι του Πούτιν; δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα