Αμερικανοί αξιωματούχοι προτείνουν να μπει σε «μαύρη λίστα» η κινεζική Ant Group

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ υπέβαλε πρόταση στην αμερικανική κυβέρνηση για να προσθέσει την κινεζική Ant Group στην εμπορική «μαύρη λίστα», λίγο πριν την δημόσια εγγραφή της εταιρείας fintech, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Δεν είναι ξεκάθαρο πότε οι αμερικανικές κρατικές υπηρεσίες που αποφασίζουν ποιες εταιρείες θα μπουν στην λεγόμενη «λίστα οντοτήτων» θα εξετάσουν το θέμα.

Η κίνηση, όπως σημειώνει το Reuters,

έρχεται σε μια περίοδο που τα «γεράκια» της κυβέρνησης Τραμπ κατά της Κίνας επιδιώκουν να στείλουν μήνυμα για να αποτρέψουν τους Αμερικανούς επενδυτές από το να συμμετέχουν στην αρχική δημόσια προσφορά της Ant Group. Η διπλή εγγραφή στα χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Χονγκ Κονγκ μπορεί να αγγίξει το ρεκόρ των 35 δισ. δολαρίων.

Ενώ η εφαρμογή πληρωμών Alipay δεν είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμη στους Αμερικανούς χρήστες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ant, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ φοβούνται πως η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση σε ευαίσθητα τραπεζικά δεδομένα που θα ανήκουν σε μελλοντικούς Αμερικανούς χρήστες.

Η ισχυρή Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις ΗΠΑ είχε εμποδίσει την προσφορά ύψους 1,2 δις. δολαρίων για την εξαγορά της εταιρείας μεταφοράς χρημάτων Moneygram το 2018, για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό, ενώ και η Ant, η οποία ανήκει κατά 33% στην την Alibaba Group Holding και ελέγχεται από τον ιδρυτή της Alibaba, Jack Ma, αρνήθηκε να σχολιάσει. Ωστόσο, σε πρόσφατη ανακοίνωσή της στο Reuters είχε τονίσει πως μόνο το 5% των δραστηριοτήτων της εταιρείας είναι εκτός Κίνας.

Η πλατφόρμα πληρωμών της Ant, η Alipay, όπως και η πλατφόρμα WeChat της Tencent, χρησιμοποιείται πρωτίστως από κινέζους πολίτες με λογαριασμούς σε γουάν. Οι περισσότερες επαφές με τις ΗΠΑ είναι με εμπόρους που δέχονται πληρωμές από κινέζους ταξιδιώτες και επιχειρήσεις στη χώρα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο γερουσιαστής Mark Rubio είχε ζητήσει από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να εξετάσει επιλογές για να καθυστερήσει η αρχική δημόσια προσφορά της Ant Group.

Σημειώνεται πως η έκκριση της IPO έχει καθυστερήσει, ενώ η κινεζική αρχή κεφαλαιαγοράς εξετάζει το ενδεχόμενο σύγκρουσης συμφερόντων στην σχεδιαζόμενη δημόσια εγγραφή των μετοχών της Ant Group.

Keywords
Τυχαία Θέματα