Moody’s: Πρόσκαιρο το «σοκ» από την πανδημία στην Ελλάδα – Τι βλέπει ο επενδυτικός οίκος για την ανάκαμψη

18:07 22/5/2020 - Πηγή: Fortune

Μπορεί το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού να ανέκοψε τη διαδικασία βελτίωσης στην οποία βρισκόταν το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας, αλλά όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου Moody’s, το σοκ από την πανδημία αναμένεται να είναι πρόσκαιρο για την Ελλάδα, καθώς η χώρα βρισκόταν σε τροχιά βελτίωσης.

Ο οίκος, που αξιολογεί την Ελλάδα

με B1 και σταθερό outlook, υποστηρίζει πως, πράγματι, τα τελευταία χρόνια, η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας είχε βελτιωθεί, ενώ η κυβέρνηση που ανέλαβε τη διακυβέρνηση τον Ιούλιο του 2019 πραγματοποίησε ένα δυνατό ξεκίνημα, με τις φιλοαναπτυξιακές πολιτικές που εξήγγειλε.

Ωστόσο, όπως προειδοποιεί ο οίκος, οι κυβερνήσεις που κρίνονται επιτυχημένες, πρέπει να είναι σε θέση να διατηρήσουν μια συνετή δημοσιονομική στάση για τα χρόνια που έρχονται, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους τους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν απρόσκοπτα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, η αξιολόγηση της Ελλάδας θα μπορούσε να αναβαθμιστεί εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους.

Οι δεσμεύσεις αυτές περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επιχειρηματικό κλίμα και ενισχύουν το μέτωπο των επενδύσεων. Παράλληλα, όμως κρίνεται επιτακτική η ανάγκη διατήρησης της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας σε σταθερά/βιώσιμα επίπεδα. Θετικά στο κλίμα θα μπορούσε να λειτουργήσει και η βελτίωση της κατάστασης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Στον αντίποδα, ο οίκος θα μπορούσε να προχωρήσει σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας, εάν διαπιστώσει ότι η ελληνική κυβέρνηση παραιτείται των δεσμεύσεών της από την κατεύθυνση εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί ή αν αυξηθούν οι εντάσεις μεταξύ της Αθήνας και των Θεσμών για τον οποιονδήποτε λόγο.

Keywords
Τυχαία Θέματα