Kαλοκαίρι αβεβαιότητας και αστάθειας για τις αγορές – Σε θέση άμυνας τα hedge funds

11:02 28/6/2022 - Πηγή: Fortune

Τα hedge funds στις ΗΠΑ έχουν αρχίσει να γίνονται πολύ επιλεκτικά σε ό,τι αφορά τα «στοιχήματά» τους στις τιμές των μετοχών εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία – μια ένδειξη ότι πολλοί διαχειριστές πιστεύουν ότι η τρέχουσα bear market μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. 

Μέχρι τα μέσα αυτού του μήνα, τα αμερικανικά funds είχαν μειώσει την καθαρή

έκθεσή τους (τη διαφορά μεταξύ short και long στοιχημάτων) στο χαμηλότερο επίπεδο από τουλάχιστον το 2010, σύμφωνα με σημείωμα της Morgan Stanley που εστάλη σε πελάτες.

Τα funds στην Ευρώπη και την Ασία, εν τω μεταξύ, μείωσαν τα στοιχήματά τους περίπου στο χαμηλότερο επίπεδο από το περασμένο έτος.

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως οι short θέσεις στα χαρτοφυλάκιά αυξάνονται, παρότι διαπιστώνεται «υπερπώληση», με τον S&P 500 να έχει υποχωρήσει ήδη 18% φέτος και τον Stoxx 600 να έχει απολέσει περισσότερο από 15%. 

Η Bridgewater Associates, με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Ray Dalio, «άνοιξε» πρόσφατα 27 θέσεις πώλησης πάνω από το όριο γνωστοποίησης του 0,5% σε ευρωπαϊκές μετοχές, σύμφωνα με την ομάδα δεδομένων Breakout Point. Αυτά τα «στοιχήματα» ανέρχονται περίπου σε 9,8 δισ. ευρώ συνολικά. 

Το fund, το οποίο διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία άνω των 151 δισ. δολαρίων, έχει πάρει θέση πωλητή σε αμερικανικά ομόλογα, αμερικανικές μετοχές και εταιρικά ομόλογα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Από την άλλη, ο διευθυντής της BlackRock, Άλιστερ Χίμπερτ, ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες του κλάδου, πρόσφατα επανεξισορρόπησε το χαρτοφυλάκιό του έτσι ώστε τα short στοιχήματα να αντισταθμίζουν τα long στοιχήματα. Σημειώνεται πως τα hedge funds είχαν μια πολύ δύσκολη χρονιά, καθώς πολλά επλήγησαν από ένα απότομο sell off σε ταχέως αναπτυσσόμενες τεχνολογικές μετοχές.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι long θέσεις μειώθηκαν κατά 14,1% κατά μέσο όρο φέτος, ενώ τα ευρωπαϊκά funds έχουν χάσει το 8,3% της αξίας του χαρτοφυλακίου τους, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.

Η Wall Street πρόκειται να κλείσει το χειρότερο πρώτο της εξάμηνο των τελευταίων δεκαετιών της αυτή την εβδομάδα, θέτοντας τις βάσεις για ένα καλοκαίρι αβεβαιότητας και αστάθειας.

Η εβδομάδα έως τις 16 Ιουνίου σηματοδότησε «μία από τις μεγαλύτερες όσον αφορά τις παγκόσμιες προσθήκες short που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια», έγραψε η Morgan Stanley στο σημείωμα. Αυτό έγινε λίγο πριν από το ράλι 3,3% των αμερικανικών μετοχών την περασμένη εβδομάδα, μόλις τη δεύτερη εβδομάδα κερδών τους τις τελευταίες 12 εβδομάδες. Μεταξύ των θυμάτων φέτος ήταν το Tiger Global του Chase Coleman, το οποίο σημείωσε πτώση 52% τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, και το Maverick Capital του Lee Ainslie, ενώ το Whale Rock Capital με έδρα τη Βοστώνη και το Third Point του Dan Loeb υπέστησαν επίσης απώλειες.

To άρθρο Kαλοκαίρι αβεβαιότητας και αστάθειας για τις αγορές – Σε θέση άμυνας τα hedge funds δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα