DBRS: Αύξηση άνω του 2% στα ελληνικά ακίνητα την περίοδο της πανδημίας – Ραγδαία άνοδος στην Ευρώπη

10:47 14/6/2021 - Πηγή: Fortune

Ισχυρή παραμένει η ζήτηση για ακίνητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, παρά το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης, σύμφωνα με ριπόρτ του καναδικού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS Morningstar.

Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με τη σταθερή διάθεση στεγαστικών δανείων και το ευνοϊκό ισοζύγιο ζήτησης-προσφοράς στέγης, συνέβαλαν στη ραγδαία αύξηση στις τιμές των κατοικιών.

Μάλιστα, σε αυτό το ιδιότυπο ράλι πρωταθλήτριες αναδεικνύονται η Ολλανδία και η Γερμανία,

με τις τιμές να ενισχύονται κατά 10% περίπου, ενώ ακολουθούν η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία, που παρουσιάζουν αύξηση πέριξ του 6%.

Στεγαστικά δάνεια

Καθώς η Covid-19 άρχισε να εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη το πρώτο τρίμηνο του 2020, υπήρξε αβεβαιότητα σε όλες τις πτυχές της οικονομικής δραστηριότητας τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις, αναφέρει η DBRS.

Οι περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα και στην κινητικότητα επιβλήθηκαν για πρώτη φορά στην Ιταλία στις αρχές Μαρτίου 2020. Ωστόσο, σύντομα ακολούθησαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μέχρι τον Απρίλιο του 2020, υπήρξαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Εκείνη την εποχή, ήταν δύσκολο να προβλεφθεί η σοβαρότητα του αντίκτυπου που μπορεί να έχει η πανδημία Covid-19 στην αγορά κατοικίας και στην απόδοση των στεγαστικών δανείων. Τα αποτελέσματα κυμαίνονταν από σχετικά μέτρια έως πολύ σοβαρά και εξαρτήθηκαν από διάφορους παράγοντες.

Ένα χρόνο μετά, ενώ η οικονομική αβεβαιότητα παραμένει, είναι προφανές από το εύρος των αποτελεσμάτων ότι τα χειρότερα αποτελέσματα έχουν αποφευχθεί. Πλέον, παρότι έχουν αρθεί τα μορατόρια στις πληρωμές,  οι τιμές, αντίθετα με τις δυσοίωνες προσδοκίες, παρουσίασαν αυξητική τάση.

To άρθρο DBRS: Αύξηση άνω του 2% στα ελληνικά ακίνητα την περίοδο της πανδημίας – Ραγδαία άνοδος στην Ευρώπη δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα