Click away και… Jumbo φέρνουν τζίρο στα μικρά παιχνιδάδικα

Τουλάχιστον στα μισά έσοδα της περσινής χρονιάς προσβλέπουν στην πλειοψηφία τους οι μικρές επιχειρήσεις παιχνιδιών, οι οποίες παρά τις δυσκολίες, εξυπηρετούν με ικανοποιητική ροή τη ζήτηση με το μοντέλο click away ενώ ολοένα περισσότερες αξιοποιούν τη συγκυρία για να ψηφιοποιήσουν διαδικασίες.

Εξάλλου σ’ αυτή τη συγκυρία οι τράπεζες «βάζουν πλάτη» και ανταγωνίζονται η μία την άλλη για να διευκολύνουν τις ανέπαφες συναλλαγές των μικρών επιχειρήσεων προσφέροντας ψηφιακά εργαλεία αυθημερόν σε όσους δεν διαθέτουν

e-shop ή site.

Την ίδια στιγμή οι περιορισμοί ευνοούν τη μετατόπιση καταναλωτών από τα supermarket σε συνοικιακά καταστήματα, όπου ο όγκος των παραγγελιών είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμος ανατρέποντας τις παραδοσιακές ισορροπίες στο πεδίο του ανταγωνισμού της αγοράς παιχνιδιού. Επίσης, οι πληροφορίες θέλουν τους προμηθευτές να έχουν διαθέσει ήδη ό,τι εμπόρευμα είχαν στοκάρει σε επώνυμα παιχνίδια από τους ξένους οίκους για τη χριστουγεννιάτικη σεζόν ενώ στο λιανεμπόριο ορισμένοι επαγγελματίες υποδέχονται τέτοιο όγκο παραγγελιών που μιλούν για εορταστικό τζίρο που τείνει στα περσινά επίπεδα.

Ο μεγάλος παίκτης

Το click away έχει διευκολύνει όλα αυτά τα μικρά καταστήματα να διαθέσουν προϊόντα αλλά η ζήτηση έχει κι άλλη ερμηνεία. Ας σημειωθεί ότι ο όμιλος Jumbo, με ηγετικό μερίδιο και στην αγορά παιχνιδιού έχει αυτοεξαιρεθεί σχεδόν από την φετινή εορταστική αγορά, καθώς τα φυσικά του καταστήματα είναι κλειστά με κρατική εντολή και το e-shop του έχει τεθεί ήδη δύο φορές εκτός αγοράς λόγω μεγάλου όγκου παραγγελιών (στις 4 Δεκεμβρίου τελευταία ενώ είχε προηγηθεί σχετική απόφαση στις 18 Νοεμβρίου για το διάστημα μέχρι την Black Friday 27 Νοεμβρίου). Αν και στην παρούσα φάση το e-jumbo δέχεται πάλι παραγγελιές η υπηρεσία click away δεν υφίσταται καθώς δεν υπάρχουν οι ανάλογες υποδομές, όπως ενημερώνει η εταιρεία την πελατεία της. Πρακτικά η Jumbo θα χάσει σημαντικό μέρος του τζίρου που θα έκανε υπό κανονικές συνθήκες αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα και ο οποίος εκτιμάται περίπου στο 28% του ετήσιου κύκλου εργασιών της (με βάση την τελευταία 12μηνη χρήση), ήτοι συνολικά γύρω στα 200 εκατ. ευρώ – στο οποίο σημειωτέον δεν περιλαμβάνεται μόνο παιχνίδι. Από το «μερίδιο» των απωλειών πάντως δεν φαίνεται να επωφελούνται οι μεγάλες αλυσίδες παιχνιδιών όπως π.χ. η Μουστάκας αλλά κυρίως οι περιφερειακοί παίκτες.

Εξάλλου, στο σύνολο της αγοράς παιχνιδιού, τα μεγάλα e-shop λειτουργούν μετ’ εμποδίων λόγω της «υπερφόρτωσης» των εταιρειών courier. Έτσι αναγκάζονται να διοχετεύουν μεγάλο όγκο παραγγελιών μέσω click away, διαδικασία όμως που υπόκειται σε περιορισμούς (μέχρι 9 άτομα στην ουρά, με αποστάσεις μεταξύ τους κ.ο.κ.) και κατά συνέπεια δεν ευνοεί μεγάλα καταστήματα και μεγάλης κλίμακας πωλήσεις σε μια εποχή με μεγάλη ζήτηση. Διαπιστώνεται δηλαδή ότι τα μεγάλα καταστήματα, πάνω από 1.000 τ.μ. έχουν ένα συγκριτικό μειονέκτημα, σε σχέση με τα μικρότερα στις τρέχουσες συνθήκες. Επίσης διαπιστώνεται κινητικότητα σε καταστήματα της επαρχίας. Έτσι οι μεγάλοι παίκτες, διασώζουν μεν μέσω click away ένα μέρος του περσινού τζίρου αλλά χάνουν και πελάτες που στρέφονται στα καταστήματα της γειτονιάς…

Keywords
Τυχαία Θέματα