Citi: Πως η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου μπορεί να ωφελήσει την Ελλάδα

14:57 2/9/2019 - Πηγή: Fortune

Ανάλυση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας υπογραμμίζει ότι η μείωση του κόστους χρηματοδότησης για την Ελλάδα -στην περιοχή του 1,6%– είναι πιθανό να έχει σημαντικά θετικό αντίκτυπο στην επόμενη ανάλυση βιωσιμότητας (DSA) του ελληνικού δημόσιου χρέους, το οποίο μέχρι σήμερα παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο ως ποσοστό του ΑΕΠ, αν και με ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής.

Μια

βελτιωμένη DSA, σύμφωνα με τη Citi, μπορεί πράγματι να επιτρέψει κάποια μείωση του στόχου στα πρωτογενή πλεονάσματα, αυξάνοντας τον δημοσιονομικό χώρο για την οικονομική πολιτική. Όμως δεν είναι μόνο αυτό το δυνητικό όφελος από ένα ελκυστικότερο προφίλ του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Η επικείμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σχετικά με το εάν θα συμπεριλάβει τα ελληνικά χρεόγραφα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), γεγονός που θα ενισχύσει δραστικά τη ρευστότητα και στην ελληνική οικονομία, μπορεί κάλλιστα να εξαρτάται από μια ικανοποιητική DSA, δεδομένου ότι -κατά τα άλλα- η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας εξακολουθεί να βρίσκεται μακριά από τις προδιαγραφές τις οποίες θέτει η ΕΚΤ για τη συμμετοχή μιας χώρας στο QE.

Keywords
Τυχαία Θέματα