Bafta 2020: Ο Χοακίν Φοίνιξ έθιξε το πιο σοβαρό πρόβλημα της κινηματογραφικής βιομηχανίας στον ευχαριστήριο λόγο του (Βίντεο)

20:01 3/2/2020 - Πηγή: Fortune

Στις Χρυσές Σφαίρες μίλησε για την ανάγκη επαγρύπνησης για το περιβάλλον. Στα Bafta ο Χοακίν Φοίνιξ θέλησε να χρησιμοποιήσει τη νίκη του στο Ά Ανδρικό για να αναδείξει ένα άλλο χρόνιο πρόβλημα της βιομηχανίας του σινεμά, που είναι η περιθωριοποίηση των έγχρωμων ανθρώπων. Το είδαμε στις υποψηφιότητες των Όσκαρ, το είδαμε και στα Bafta, οι υποψήφιοι ήταν σε βαθμό 99% λευκοί άντρες.

Έτσι, όταν ανέβηκε στη σκηνή

για να παραλάβει το βραβείο του, ο Φοίνιξ θέλησε να θίξει το ζήτημα και να μιλήσει για τις ευθύνες τις δικές του και της βιομηχανίας.

«Τα Bafta έχουν στηρίξει την καριέρα μου και είμαι ευγνώμων γι΄αυτό. Πρέπει όμως να πω πως είμαι και σε εσωτερική διαμάχη, γιατί τόσοι πολλοί από τους φίλους και συναδέλφους δεν έχουν αυτό το προνόμιο. Νομίζω ότι το μήνυμα προς τους έγχρωμους είναι σαφές: δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ. Κι όμως αυτοί οι άνθρωποι συνέβαλλαν τόσα πολλά στη βιομηχανία, στο μέσο του σινεμά, με τρόπο που εμείς εκμεταλλευτήκαμε. Δε νομίζω ότι θέλει κανείς μια ειδική ενημέρωση για το ότι αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να αναγνωρίζονται και να τους σέβονται για το έργο τους. Αυτό δεν είναι μια καταδίκη από κάποιον ηθικό προς εσάς.

Είμαι κι εγώ μέρος του προβλήματος και ντρέπομαι που το λέω. Δεν έκανα ό,τι περνάει από το χέρι μου για να συμπεριλαμβάνονται όλοι σε αυτό. Πρέπει να κάνουμε σκληρή προσπάθεια για να καταλάβουμε τον συστημικό ρατσισμό. Είναι υποχρέωση των ανθρώπων που δημιούργησαν και απόλαυσαν τα προνόμια ενός συστήματος καταπίεσης, να είναι αυτοί που θα το καταργήσουν. Επομένως, αυτό είναι ευθύνη μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα