Amazon: Βάζει «φρένο» στη συμφωνία δισεκατομμυρίων της Microsoft με το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας

18:30 14/1/2020 - Πηγή: Fortune

Η Amazon θα ζητήσει από έναν ομοσπονδιακό δικαστή των ΗΠΑ να σταματήσει προσωρινά την Microsoft από το να εργαστεί πάνω σε μια σύμβαση ύψους δέκα δισ. δολαρίων πάνω στο cloud computing για τον αμερικανικό στρατό, σύμφωνα με μια δικαστική κατάθεση που έκανε η εταιρεία

στην Ουάσινγκτον.

Οι υπηρεσίες διαδικτύου της Amazon (AWS), η μεγαλύτερη εταιρεία cloud computing από το Σιάτλ, σκοπεύει να καταθέσει «μια πρόταση για προσωρινή απαγόρευση ή/ και προκαταρκτική απαγόρευση για την αποφυγή της έκδοσης ουσιαστικών εντολών εργασίας βάσει της σύμβασης».

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη εξέλιξη στην «μάχη» πάνω στη συμφωνία Κοινής Επιχείρησης Υποδομών Άμυνας του Πενταγώνου (JEDI), που αναμένεται να εκσυγχρονίσει την τεχνολογία των υπολογιστών του αμερικανικού στρατού. Η συμφωνία απονεμήθηκε τον Οκτώβριο του 2019 στη Microsoft παρά το ότι η Amazon θεωρείτο ότι είχε το ξεκάθαρο προβάδισμα.

Η Amazon αμφισβητεί την εγκυρότητα της απονομής της συμφωνίας στη Microsoft σε μια ένσταση που κατατέθηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς, όπου ισχυρίστηκε ότι υπήρχε μια «αδιαμφισβήτητη προκατάληψη» στη διαδικασία. Η Amazon κατηγόρησε την «ακατάλληλη άμεση παρέμβαση» του Ντόναλντ Τραμπ, ισχυριζόμενη ότι η απώλεια της συμφωνίας οφείλεται στο ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αντιπαθεί τον CEO της Amazon, Τζεφ Μπέζος. Η Amazon ισχυρίστηκε ότι υπήρχαν «σκανδαλώδη λάθη» στην διαδικασία του JEDI και ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εκτόξευσε «επαναλαμβανόμενες επιθέσεις τόσο δημόσια όσο και στα παρασκήνια» προκειμένου να απομακρύνει το πρόγραμμα JEDI από την Amazon για να «υπονομεύσει τον θεωρούμενο πολιτικό του αντίπαλο- Τζεφ Μπέζος».

Ένας συγγραφέας των λόγων του πρώην υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, John Mattis, ισχυρίζεται ότι ο Τράμπ ζήτησε προσωπικά από τον Mattis να «βγάλει την Amazon» από τη συμφωνία.

Ο Αμερικανός γραμματέας του Υπουργείου Άμυνας, Mark Esper, απέρριψε τις όποιες προτάσεις μεροληψίας κατά τη διαδικασία ανάθεσης της συμφωνίας, λέγοντας: «Είμαι πεπεισμένος ότι διεξήχθη ελεύθερα και δίκαια, χωρίς καμία εξωτερική επιρροή».

Η πρόσφατη κατάθεση της Amazon για απαγόρευση σκοπεύει να σταματήσει τη Microsoft από το να επιτελέσει κάθε ουσιαστικό έργο στο πρόγραμμα JEDI, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει στις 11 Φεβρουαρίου, μέχρι να γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της δικαστικής κατάθεσης της Amazon. Η Amazon σκοπεύει να υποβάλει το επίσημο αίτημά της για να σταματήσουν οι εργασίες στις 24 Ιανουαρίου και τόσο η Microsoft όσο και το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σκοπεύουν να υποβάλουν ανταγωγές.

Αναμένεται ότι η κίνηση της Amazon θα αμφισβητηθεί με το σκεπτικό ότι θα έπρεπε να είχε κατατεθεί νωρίτερα. Η AWS, η Microsoft και το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας είχαν συμφωνησει να επιταχυνθεί το χρονοδιάγραμμα για την απόφαση, σύμφωνα με την οποία το δικαστήριο θα εκδώσει απόφαση σχετικά με το ζήτημα μέχρι την 11η Φεβρουαρίου. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Microsoft σημειώνουν ότι, συμφωνώντας στο προαναφερθέν χρονοδιάγραμμα για την ενημέρωση σχετικά με την δικαστική κατάθεση της AWS για προσωρινή απαγόρευση και/ ή προκαταρκτική κίνηση, διατηρούν ρητά το δικαίωμά τους να αντιταχθούν στην επικαιρότητα της προκαταρκτικής δικαστικής κατάθεσης της AWS», αναφέρει η δικαστική κατάθεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα