Το τελευταίο κεραµίδι...

Εχουν καταλάβει τι µας λένε; Τη µια θα ξεκινήσουν πλειστηριασµοί και στην πρώτη κατοικία. Μετά, όχι στην πρώτη κατοικία όλων, γιατί εξαιρούνται οι µη έχοντες...
«Θα προστατεύσουµε (!) όσους βρίσκονται λίγο επάνω από το όριο της φτώχειας» είπε ο υπουργός, αφήνοντας «κάγκελο» κάποια εκατοµµύρια Ελληνες, που αποτελούν τους καλύτερους πελάτες της Εφορίας και τα «κορόιδα» της τελευταίας εικοσαετίας, τουλάχιστον... Αφού ακόµα κι αυτοί που καταγράφουν ένα εισόδηµα της τάξης των 20.000 ευρώ, κατά τον κ. Χατζηδάκη, θεωρούνται έχοντες! Ας δούµε όµως πώς ορίζεται κάποιος ως µη έχων ανάγκη, σύµφωνα µε τους κυβερνώντες.
Ας υποθέσουµε ότι κάποιος είναι µισθωτός µε 1.500 ευρώ µηνιαίως. Αν έχει στεγαστικό δάνειο κοντά στις 200.000 ευρώ, που είναι και το casus belli των πλειστηριασµών, θα δίνει το λιγότερο 800 ευρώ δόση.
Θα πληρώνει επίσης τουλάχιστον 200 ευρώ ∆ΕΗ µε χαράτσι, χωρίς να προσθέσουµε και το ποσό που επιµερίζεται από φόρο ακίνητης περιουσίας, αν έχει την ατυχία να είναι κληρονόµος ακινήτου από τους γονείς του.
Θέλετε να βάλουµε για κοινόχρηστα (συν θέρµανση), νερό, τηλέφωνο, άλλα 200 ευρώ τον µήνα; Οδοιπορικά και µικροέξοδα 10 ευρώ ηµερησίως; Καταλήγουµε σε ένα σύνολο 1.400 ευρώ µηνιαίως. Χωρίς να έχουµε προσθέσει τα έξοδα ένδυσης, φαγητού, υγείας και χωρίς να υπολογίσουµε το γεγονός ότι αυτός ο κάποιος ενδεχοµένως συντηρεί οικογένεια. Γιατί αν βρεθεί οικογένεια που ξοδεύει 100 ευρώ µηνιαίως στο σούπερ µάρκετ, τότε θα είναι κατάλληλη µεν για να µπει στη λίστα νεόπτωχων του υπουργού, αλλά θα είναι σίγουρα υποψήφια και για το ρεκόρ Γκίνες. Λογικό είναι λοιπόν µια οικογένεια σαν κι αυτήν να σταµατήσει να πληρώνει το δάνειό της και να προστεθεί στις 360.000 που βρίσκονται στο κόκκινο... Ετσι, σεργιανίζοντας από νοµοσχέδιο σε νοµοσχέδιο, φθάνουµε σε ένα κύµα κατασχέσεων, αποθεώνοντας το αδιέξοδο γι’ αυτό που κάποτε ονοµάζαµε µεσαία τάξη. Κι άντε, σήµερα παίρνουν πάλι απ’ τα ακίνητα. Αύριο τι θα πάρουν; Τα τούβλα των ακινήτων σε όµορφο αµπαλάζ µε κιγκλιδώµατα και πορτοπαράθυρα;

Keywords