Τι λέει η ίδια η Ντόρα Μπακογιάννη για την προεδρία της ΝΔ

Του Σταύρου Παπαντωνίου

Πυκνώνει τις επαφές της το τελευταίο διάστημα η Ντόρα Μπακογιάννη, την οποία όλο και περισσότερες πληροφορίες την θέλουν να είναι μία από τις ιδανικότερες λύσεις , για μεταβατική πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στην δύσκολη παρούσα συγκυρία. Το συγκεκριμένο σενάριο δίνει στην πρώην υπουργό τα ηνία,

ώστε το κόμμα να περάσει σε μία φάση αναδιοργάνωσης και ανασύνταξης μετά την βαριά ήττα της 25Ης Ιανουαρίου. Για αυτό τον σκοπό θεωρείται ότι ιδανικό είναι ένα πρόσωπο που έχει την εμπειρία να το κάνει και το ανάλογο ειδικό βάρος και όχι κάποιος εκπρόσωπος της γενιάς των 40, που μπορούν να περιμένουν ακόμα στον «πάγκο».

Επιφυλάξεις

Τα τρία πρόσωπα που συζητιούνται εντός των στελεχών αλλά και των βουλευτών της ΝΔ, για μία μεταβατικού χαρακτήρα προεδρία, είναι εκτός από την Ντόρα Μπακογιάννη, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Βαγγέλης Μειμαράκης. Τα δύο κορυφαία στελέχη της κεντροδεξιάς, δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται ωστόσο για κάτι τέτοιο, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας και δεν πρόκειται να αναμειχθούν σε μία τέτοια διαδικασία και να αναλάβουν ευθύνες στο κόμμα, υπό αυτές τις συνθήκες.

Και μπορεί στο πλαίσιο αυτό η Ντόρα Μπακογιάννη, να θεωρείται από κάποιους ως η μόνη. λύση, καθώς έχει μία σειρά από χαρακτηριστικά, που μπορεί να φανούν πολύτιμα στην παρούσα συγκυρία, ωστόσο και ίδια έχει τις. επιφυλάξεις της.

Όπως λέει το ρεπορτάζ , η πρώην υπουργός εκφράζει τους προβληματισμούς της σε συνομιλητές της και θέτει βασικά ερωτήματα για την περίπτωση που θα τεθεί θέμα να είναι αυτή η μεταβατική πρόεδρος, δηλαδή το πρόσωπο που θα κληθεί να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά.

Το υπερχρεωμένο κόμμα, ο διαλυμένος κομματικός μηχανισμός, τα πρωτοφανή χαμηλά ποσοστά της ΝΔ, η δύσκολη συγκυρία για την ίδια την χώρα, αλλά και η αδιαμφισβήτητη κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα στο πολιτικό σκηνικό, αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες και την Ντόρα Μπακογιάννη, ώστε να αποδεχθεί, αν τεθεί τέτοιο θέμα, μία σχετική πρόταση.

Τι λέει ο Καραμανλής

Εξελίξεις στη ΝΔ, χωρίς το «οκ» του Κώστα Καραμανλή, δεν γίνεται να υπάρξουν.

Ο Κώστας Καραμανλής, βλέπει με καλό μάτι την συγκεκριμένη προοπτική, όπως έγραφαν τα Παραπολιτικά και το περασμένο Σάββατο. Ο ίδιος παρά το γεγονός ότι από το γραφείο του, γίνεται κανονική «παρέλαση», δεν συζητά καν τα περί. επιστροφής του. «Το θέμα είναι η παράταξη» συνηθίζει να λέει, ενώ ουκ ολίγοι συνομιλητές του, λένε πως δεν αναφέρεται ποτέ στη «Νέα Δημοκρατία», αλλά στην «ευρύτερη κεντροδεξιά». Την ίδια ώρα υπάρχει μία σειρά βουλευτών, που αρχίζουν και πιέζονται από την δημοσκοπική καθίζηση της ΝΔ. Ο άγραφος κανόνας λέει πως οι βουλευτές δεν έχουν δεσμούς με κανέναν. πρόεδρο, παρά μόνο με την βουλευτική του καρέκλα. Βλέποντας τα ποσοστά της ΝΔ να συμπιέζονται φοβούνται για τις επόμενες εκλογές και για το κατά πόσο μπορούν να είναι σε ένα κόμμα, που φθίνει συνεχώς. Στο πλαίσιο αυτό αν ο Αλέξης Τσίπρας, κλείσει την συμφωνία μέχρι το τέλος του Μαίου, οι εξελίξεις στην κεντροδεξιά θα είναι ραγδαίες, καθώς οι βουλευτές θα απασφαλίσουν. Δεν αποκλείεται μάλιστα να έχουμε κίνηση για υπογραφές από την Κ.Ο , όπου με το 1/3 μπορεί να γίνει αμφισβήτηση του προέδρου.

Σχετικές συζητήσεις έχουν ξεκινήσεις και ίσως οι πρώτες υπογραφές να είναι και γεγονός. «Αυτό που κατάφερε ο Σαμαράς, είναι να ενώσει μητσοτακικούς και καραμανλικούς» λέει κορυφαίο στέλεχος των κυβερνήσεων Καραμανλή, που δηλώνει βέβαιος ότι η κεντροδεξιά πολύ σύντομα θα αρχίσει την ανασύνταξη της.

Keywords
Τυχαία Θέματα