Πετυχημένη πρώτη βολή των S-300 της Πολεμικής Αεροπορίας στη Σούδα

Η πρώτη επιτυχημένη βολή του ρωσικής κατασκευής, αντιαεροπορικού συστήματος κατευθυνομένων βλημάτων S-300PMU-1 της Πολεμικής Αεροπορίας, η πρώτη του συστήματος αυτού που πραγματοποιήθηκε στη Δύση από χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πεδίο Βολής Κρήτης, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Δημήτρη Αβραμόπουλου, του Κύπριου ομολόγου του Φώτη Φωτίου, των Αρχηγών όλων των Κλάδων, βουλευτών-μελών της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμύνης της

Βουλής και όλων των Ακολούθων Αμύνης στην Αθήνα, συμπεριλαμβανομένων και των δύο Τούρκων.

Την ίδια ώρα που στη Σούδα όλες οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πανηγύριζαν για τη μεγάλη αυτή επιτυχία που συνιστούσε η πρώτη «βολή αποδοχής» του συστήματος, με την καταστροφή του τηλεκατευθυνόμενου ιπτάμενου στόχου, που πετούσε με ταχύτητα 400 χιλιομέτρων/ώρα, σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων, στην Αθήνα ο Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος υποδεχόταν τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτουγλου και είχε συνομιλίες μαζί του για τα ελληνοτουρκικά. Ταυτόχρονα σήμερα στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο οι Τούρκοι είχαν «βγάλει» ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου τύπου CN-235, συνοδευόμενο από 6 μαχητικά αεροσκάφη F-16, προκειμένου να συλλέξει χρήσιμες παραμέτρους της βολής.

Μετά το πέρας της απόλυτα πετυχημένης βολής που πραγματοποιήθηκε από το προσωπικό της 11ης Μοίρας Κατευθυνομένων Βλημάτων της 126ης Σμηναρχίας Μάχης της ΠΑ, ο Υπουργός Δ. Αβραμόπουλος, δήλωσε τα εξής:

«Σήμερα εδώ στην Κρήτη ζήσαμε ένα μεγάλο γεγονός. Έπειτα από 14 χρόνια πραγματοποιήθηκε η πρώτη δοκιμαστική βολή ενός εκ των πλέον συγχρόνων αμυντικών συστημάτων που εξασφαλίζουν αποτελεσματικά την αεράμυνα της χώρας, των S-300. Το αποτέλεσμα το είδατε, η βολή στέφθηκε από εντυπωσιακή επιτυχία.

Την παρακολούθησαν και οι Ακόλουθοι Άμυνας όλων των συμμαχικών χωρών και είχα την ευκαιρία να πω ότι όλα αυτά που έχουν αποκτηθεί από την Ελλάδα χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και στην προκειμένη περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό είναι συνεισφορά των Κυπρίων αδερφών μας που πριν από 15 χρόνια οραματικά ο Γλαύκος Κληρίδης θέλησε να ενισχύσει την άμυνα της Κύπρου.

Είναι ωστόσο σε καλά χέρια. Το απέδειξε η εκπαίδευση, η κατάρτιση, η ετοιμότητα, η καλή προετοιμασία των μονάδων που έχουν επιφορτιστεί με την ευθύνη να κρατούν αυτό το σύστημα ζωντανό, όρθιο και έτοιμο».

Και συνέχισε ο Υπουργός σημειώνοντας ότι «Αυτό είναι το μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία: Παρά τις δυσκολίες της εποχής ο ελληνικός λαός μπορεί να αισθάνεται ασφαλής και σίγουρος. Το εθνικό αμυντικό μας σύστημα είναι πάντοτε στην υπηρεσία των ανώτερων και ευγενών σκοπών που από κοινού καλούμεθα να υπηρετήσουμε σε μια περιοχή που τον τελευταίο καιρό διέρχεται φάση αβεβαιότητας, ρευστότητας και μεγάλης ανασφάλειας».

Στην βολή παρέστησαν επίσης οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς και ΑΤΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαίτσης.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα