Πέθανε η γλύπτρια Βασιλική Γρουσοπούλου-Μαρκούση

Η Λαρισαία Βασιλική Γρουσοπούλου-Μαρκούση μια από τις μεγαλύτερες Ελληνίδες γλύπτριες, έφυγε πριν λίγες μέρες από κοντά μας σε ηλικία 76 ετών.

Η Βασιλική Γρουσοπούλου-Μαρκούση γεννήθηκε το 1938 στο χωριό Νέσσων Λαρίσης αλλά από το 1969 διέμενε στην Πεύκη. Ήταν παντρεμένη με τον Κλεάνθη Μαρκούση με τον οποίο απέκτησαν δυο κόρες, τη Μυρτώ, εκπαιδευτικό και ζωγράφο και τη Δανάη, ψυχολόγο στο Πανεπιστήμιο του Λιβερπουλ. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με υποτροφία

του ΙΚΥ ως πρώτη επιτυχούσα κατά τις εισαγωγικές εξετάσεις στη Γλυπτική και 7η στη ζωγραφική. Έκανε σχέδιο κατά το προκαταρκτικό έτος στο εργαστήρι του Γιάννη Μόραλη αλλά γλυπτική σπούδασε στο εργαστήρι του Γιάννη Παππά, από το οποίο αποφοίτησε με τέσσερα βραβεία και έναν έπαινο.

Το έργο της όχι μόνο στη γλυπτική αλλά και στη ζωγραφική και την κεραμική είναι πλούσιο και αναγνωρισμένο διεθνώς. Στα 50 και πλέον χρόνια δημιουργίας συμμετείχε σε περισσότερες από 110 εθνικές εκθέσεις και σε δέκα περίπου διεθνείς. Οι διακρίσεις και τα βραβεία που απέσπασε είναι πάμπολλα. Έργα της κοσμούν σήμερα όχι μόνο μουσεία και δημόσιους χώρους αλλά και πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και σε δέκα τουλάχιστον ακόμη χώρες του εξωτερικού.

Το έργο της «Θηλασμός», που είχε επιλεγεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, επί Μελίνας Μερκούρη στην έκθεση για την Αθήνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, κοσμεί από το 2009 τον χώρο μπροστά από την είσοδο του Δημοτικού Θεάτρου Πεύκης.

Η κηδεία έγινε την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

diavasinet.gr

Keywords
Αναζητήσεις
γρουσοπυλου βασιλικη, βασιλικη γρουσοπουλου γλυπτρια
Τυχαία Θέματα