Νίκος Πήλος: Ο φωτογράφος που ειδικεύεται στις στιγμές της κρίσης

Μετά απο μια περιπλάνηση σε χώρες με πλούσιο υλικό για έναν φωτορεπόρτερ, η δική μας οικονομική κρίση μπήκε στο στόχαστρο του Νίκου Πήλου. Εστίασε στο συναίσθημα, την πραγματική ζωή και έβγαλε συναίσθημα και οι φωτογραφίες του έκαναν το γύρο του κόσμου.

Οι New York Times αποθεώνουν το έργο του το οποίο είναι γεμάτο συμβολισμούς, οι φωτογραφίες είναι υψηλής αισθητικής και δείχνουν μια άλλη όψη της ελληνικής κρίσης που όπως σημειώνει το άρθρο προκάλεσε την παρακμή της μεσαίας

τάξης στη χώρα και λειτούργησε... επιθετικά προκαλώντας βαθιά ύφεση από το 2008 μέχρι και σήμερα.

Το έργο του Νίκου Πήλου κρύβει τον έντονο προβληματισμό του ήδη από το 2004 όταν όλοι ζούσαμε το όνειρο της Ελλάδας των Ολυμπιακών Αγώνων. Του κίνησε το ενδιαφέρον ο πακτωλός χρημάτων που έδινε η τότε κυβέρνηση για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, το πραγματικό κόστος ποτέ δεν αποκαλύφθηκε, αλλά είναι σίγουρο πως υπήρξαν μεγάλες υπερβάσεις στον προϋπολογισμό που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.

Λίγα χρόνια μετά ήρθε η πραγματικότητα να επαληθεύσει τους προβληματισμούς του φωτογράφου και η κατάρρευση δεν άργησε να έρθει. Ο Νίκος Πηλός έστρεψε το καλλιτεχνικό ενδιαφέρον του στην έλλειψη στέγης που παρατηρήθηκε έντονα στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αθήνα. Τη στιγμή που οι Έλληνες υπερηφανεύονταν για τα σπίτια τους, άρχισαν πολλοί να τα χάνουν λόγω κρίσης και να βρίσκονται στο δρόμο. Ο κ. Πηλός κατέγραψε αυτή την πραγματικότητα μέσα από τον φωτογραφικό φακό του.

Όπως σημειώνει: «Οι Έλληνες δεν βάζουν τα χρήματα τους σε τράπεζες ή δεν νοικιάζουν σπίτια, Χτίζουν σπίτια και στη συνέχεια τα αφήνουν στην οικογένεια».

Αυτή η δραστική αλλαγή στην... κουλτούρα του μέσου Έλληνα αποτέλεσμα έναυσμα για εκείνον, αλλά και μια σκληρή πραγματικότητα με έντονες κοινωνικές προεκτάσεις.

Άλλο ένα θέμα που κατέγραψε ήταν τα γεγονότα με το κλείσιμο της ΕΡΤ και την εισβολή των ΜΑΤ μέσα στο Ραδιομέγαρο το Νοέμβριο του 2013. Ωστόσο, αν και είχε καταγράψει πολλές πτυχές της κρίσης δεν είχε καταλάβει τι ακριβώς είχε... δει μέσα από τον φακό του. Του το υπέδειξε ένας φίλος του και στη συνέχεια κοιτώντας ολόκληρο το υλικό κατάλαβε πως «πήγα βήμα-βήμα και στη συνέχεια είδα όλη την εικόνα και εκεί είχα όλα είχαν συμβεί στη χώρα μου όλα αυτά τα χρόνια».

Όπως σημειώνει με χαρακτηριστικό τρόπο: «Είμαι τρομοκρατημένος. Η οικονομική κρίση δεν έχει τελειώσει. Αν το μέλλον του δυτικού κόσμου είναι αυτό, τότε πρόκειται για χάος».


Keywords
Τυχαία Θέματα