Μηλιός, Λαπατσιώρας, Σωτηρόπουλος: Συνιστώσα καθηγητών στον ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιώργου Κατσίγιαννη, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η εμφάνιση μιας νέας συνιστώσας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αυτής των «καθηγητών», υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Μηλιού, τείνει να εξελιχθεί σε κίνηση οργανωμένης αμφισβήτησης του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και της στρατηγικής της ηγεσίας της Κουμουνδούρου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου μεγαλύτερη ενόχληση προκάλεσε η τελευταία παρέμβαση του Γιάννη Μηλιού, ο οποίος μαζί με άλλους

δύο αριστερούς συναδέλφους του καθηγητές, τον Σπύρο Λαπατσιώρα και τον Δημήτρη Σωτηρόπουλο, προέβησαν στην αποδόμηση του περιεχομένου της τελευταίας συμφωνίας του Eurogroup με επιστημονικά τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία. Κι αυτό παρά τις αντιδράσεις των βουλευτών του κόμματος κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ο Γιάννης Μηλιός ήταν μέχρι χθες ο υπεύθυνος του τομέα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και όφειλε για λόγους δεοντολογίας να σεβαστεί την κρισιμότητα των διαπραγματεύσεων. Αυτός είναι ο λόγος που μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν επειδή έσπευσε να τροφοδοτήσει με την κριτική του την προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας και των αντίπαλων πολιτικών δυνάμεων, ότι δήθεν η κυβέρνηση δεν κέρδισε απολύτως τίποτα και εξαναγκάστηκε σε σοβαρή υπαναχώρηση από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της.

ΤΑΥΤΙΣΗ. Σύμφωνα, όμως, με τον Γ. Μηλιό, οι απόψεις που εξέφρασε με την τελευταία του παρέμβαση ήταν σε απόλυτη ταύτιση με τις προγραμματικές διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ως εκ τούτου, είναι αβάσιμη η κριτική του Μεγάρου Μαξίμου και του Γιάνη Βαρουφάκη ότι έριξε νερό στον μύλο της επιχειρηματολογίας της Νέας Δημοκρατίας. «Στεναχωριέμαι όταν ακούω από ΣΥΡΙΖΑίους το αφήγημα της Ν.Δ. Η Ν.Δ. μας λέει ότι θέλει το Μνημόνιο. Αν το ακούμε αυτό και μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, άσ’ τα» είχε απαντήσει ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας στον Γιάννη Μηλιό επειδή υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «έδωσε πολύ μεγάλο βάρος στην επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος». Ακόμη και σήμερα ο Γ. Μηλιός πιστεύει πως υπήρξε «μια κακά στημένη διαπραγμάτευση, παρά τις εργατοώρες που αφιέρωσαν οι πρωταγωνιστές της, η οποία είχε τα χαρακτηριστικά άλματος με δεμένα μάτια».

Ακόμα ένας λόγος που το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει να ανησυχεί λόγω των παρεμβάσεων της «συνιστώσας των καθηγητών» είναι ότι ο Γ. Μηλιός ως υπεύθυνος του τομέα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια το παρασκήνιο από τις επαφές που είχε η Κουμουνδούρου τα τελευταία χρόνια με εγχώριους και διεθνείς οικονομικούς παράγοντες. Σημειωτέον ότι μέχρι την έναρξη της προεκλογικής περιόδου δεν «έπαιζε» το όνομα του Γ. Βαρουφάκη για τη θέση του υπουργού Οικονομικών της χώρας, σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ ερχόταν στην εξουσία, αλλά εκείνο του Γ. Μηλιού. Αλλωστε, μαζί με τον Γ. Σταθάκη ήταν οι προνομιακοί συνομιλητές των ξένων επενδυτικών και επιχειρηματικών λόμπι, έχοντας σηκώσει το βάρος της παρουσίασης των θέσεων της Κουμουνδούρου σε νευραλγικής σημασίας οικονομικούς κύκλους, από το City του Λονδίνου μέχρι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Εκτός αυτού, οι απόψεις του Γ. Μηλιού έχουν σημαντική απήχηση σε πολλά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, τα οποία στο προηγούμενο συνέδριο τον είχαν εκλέξει στην πρώτη πεντάδα του κομματικού οργάνου, ενώ ήταν και εκ των βασικών συντελεστών για τον σχεδιασμό του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ υπό την εποπτεία του Γ. Δραγασάκη.

ΠΙΚΡΙΑ. Το γεγονός ότι ο Γ. Μηλιός αναγκάστηκε να βγει στο εσωκομματικό «αντάρτικο» και να αναδειχθεί σε βασικό αμφισβητία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, το στενό περιβάλλον του Αλ. Τσίπρα το αποδίδει στην προσωπική του πικρία, επειδή έμεινε εκτός κυβέρνησης. Η αλήθεια είναι πως ο στενός περίγυρος του πρωθυπουργού, κυρίως οι υπουργοί Επικρατείας Ν. Παππάς και Αλ. Φλαμπουράρης, τον είχαν «κοντύνει» εγκαίρως, ώστε να μείνει εκτός πολιτικού και κομματικού παιχνιδιού στην πορεία ανόδου του κόμματος. Ο Γ. Μηλιός θεωρεί ότι υπονομεύτηκε από τους στενούς συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα όταν κατήλθε ως υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και δεν κατάφερε να εκλεγεί. Από τότε άρχισε να έρχεται πιο κοντά στις δυνάμεις της «Αριστερής Πλατφόρμας» του Π. Λαφαζάνη, κάνοντας αισθητή τη διαφοροποίησή του από την επίσημη γραμμή της Κουμουνδούρου σε διάφορα ζητήματα, όπως αυτό των συνεργασιών με τους ΑΝ.ΕΛ. Παράλληλα, επειδή κατάλαβε ότι δεν τον «έπαιρνε» να είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές, καθώς το περιβάλλον του Αλ. Τσίπρα τον είχε στοχοποιήσει, δεν έθεσε υποψηφιότητα στην Α΄ Αθηνών, ούτε και στη Χίο, όπου έψαχνε να δει αν μπορούσε να εκλεγεί.

Στα... καγκελα. Η εσωκομματική δοκιμασία για το Μέγαρο Μαξίμου παραμένει ακόμη ανοιχτή, δεδομένου ότι τόσο στην Κ.Ο. όσο και στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί αναβρασμός για τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους και τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα κληθεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής τουλάχιστον 70 μέλη του οργάνου εκφράζουν τις έντονες αντιρρήσεις τους στους χειρισμούς της κυβέρνησης, ενώ σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Αλ. Τσίπρας έχει απέναντί του το λιγότερο 25 βουλευτές. Αυτοί προέρχονται κυρίως από την «Αριστερή Πλατφόρμα» και άλλες συνιστώσες του κόμματος, ενώ αρκετοί εξ αυτών είναι και υπουργοί. Πρόκειται για τους Ζωή Κωνσταντοπούλου, Θοδωρή Δρίτσα, Νάντια Βαλαβάνη, Παναγιώτη Λαφαζάνη, Δημήτρη Στρατούλη, Νίκο Χουντή, Κώστα Ησυχο, Στάθη Λεουτσάκο, Μιχάλη Κριτσωτάκη, Ευαγγελία Αμμανατίδου, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Θανάση Πετράκο, Ζήση Ζάννα, Γιάννη Αμμανατίδη, Ευγενία Ουζουνίδου, Κώστα Δελημήτρο, Ελένη Ψαρέα, Γιώργο Ακριώτη, Ιωάννα Γαϊτάνη, Κατερίνα Ιγγλέση, Νίνα Κασιμάτη, Δημήτρη Κοδέλα, Κώστα Λαπαβίτσα, Γιώργο Σταθά, Ραχήλ Μακρή, Γιάννη Μιχελογιαννάκη, Ελένη Σωτηρίου και αρκετούς ακόμη.

Keywords
Τυχαία Θέματα