Φ.Γεννηματα: Συνεργασία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην εκπαίδευση, πληροφορίες και ναυπηγήσεις πλοίων(ΦΩΤΟ)

Κοινές ναυπηγήσεις πολεμικών πλοίων από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς επίσης και κοινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες και «μοίρασμα» των πληροφοριών πρότεινε σήμερα στους ομολόγους της των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEDM) η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά, κατά τη συνάντησή τους, που πραγματοποιήθηκε στη Σλοβενία. Στην ατζέντα της συναντήσεως τέθηκαν επίσης ζητήματα κοινής πολιτικής στους τομείς της Ασφάλειας και της Άμυνας.

Μετά

το πέρας της συναντήσεως των υπουργών Αμύνης του SEDM η κυρία Γεννηματά μεταξύ άλλων δήλωσε τα εξής: «Σε ποιους τομείς μπορούμε να συνεργαστούμε, με ποιον τρόπο μπορούμε να εξοικονομήσουμε πόρους, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την ασφάλεια των χωρών μας; Η εκπαίδευση, η παροχή πληροφοριών και η συμμετοχή σε κοινές ασκήσεις αποτελούν τέτοιους τομείς. Πιθανόν ο περισσότερο υποσχόμενος τομέας να είναι αυτός της αμυντικής βιομηχανίας. Με δημιουργική, αισιόδοξη και καινοτόμα αντίληψη μπορούμε να επιμερίσουμε το κόστος και να βελτιώσουμε την απόδοσή μας, μαθαίνοντας από τις εμπειρίες μας. Πρέπει όμως η προσέγγισή μας να είναι ρεαλιστική. Η Νοτιοανατολική Ευρώπη δεν έχει τις δυνατότητες ή τις δεξιότητες των φίλων και συμμάχων της Βορειοδυτικής Ευρώπης. Μέσα από τη συνεργασία μπορούμε να επιτύχουμε καταστάσεις όπου όλοι κερδίζουν, με ανταλλαγή τεχνογνωσίας όσον αφορά την αμυντική βιομηχανία, ξεκινώντας από τη συντήρηση και τη ναυπήγηση πλοίων μέχρι τις συμπαραγωγές πολεμικού υλικού. Η Ελλάδα είναι έτοιμη για τέτοιες συνεργασίες με έθνη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Τέλος, στο περιθώριο της συσκέψεως η Φ. Γεννηματά συναντήθηκε με τους ΥΠΑΜ της Αλβανίας Mimi Kodheli, της Βουλγαρίας Angel Petrov Naydenov, καθώς και τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της NCIA (Υπηρεσία Επικοινωνιών και Πληροφοριών του ΝΑΤΟ) και πρώην Υφυπουργό Άμυνας της Βουλγαρίας Velizar Mateev Shalamanov.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα