Έως 20 Ιανουαρίου το πόρισμα για τον σκελετό της Αμφίπολης

Εχτές Τετάρτη 7 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για το 2015, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού στην Οδό Μπουμπουλίνας.

Κατά τη συνεδρίαση η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, και αφού έκανε απολογισμό των πεπραγμένων του ΚΑΣ παρουσία δημοσιογράφων, ανακοίνωσε ότι έως τις 20 Ιανουαρίου αναμένονται τα αποτελέσματα της μελέτης του οστεολογικού υλικού το οποίο βρέθηκε στον τέταρτο χώρο του ταφικού μνημείου, στο λόφο Καστά της Αμφίπολης, μια ημερομηνία που είχε προαναγγελθεί πολύ πριν

την προκήρυξη των εκλογών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα - όπως φύλο, ηλικία, ανάστημα - της μακροσκοπικής μελέτης του οστεολογικού υλικού.

Το ερευνητικό πρόγραμμα αποσκοπεί στη σύγχρονη προσέγγιση της αρχαιολογίας του θανάτου. Με αφετηρία το άτομο, που εκπροσωπείται από τα σκελετικά κατάλοιπα του τύμβου Καστά, εξετάζεται - με συστηματικό και επιστημονικά δεοντολογικό τρόπο - το ανθρωπολογικό, κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο του πληθυσμού της Αμφίπολης.

Η ανάλυση του συγκεκριμένου υλικού εντάσσεται σε ένα ευρύτερο ερευνητικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει την ολιστική προσέγγιση ενός δείγματος τριακοσίων περίπου σκελετών, που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης και καλύπτουν χρονολογικά την περίοδο από το 1000 π.Χ. έως το 200 π.Χ.. Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος, το οποίο είναι διετές, θα εφαρμοστούν οι αναγκαίες σύγχρονες αναλυτικές μέθοδοι. Τα αποτελέσματα των ερευνών του συνολικού υλικού θα ολοκληρωθούν σε διάστημα είκοσι μηνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εννέα τραγουδιστές εξηγούν στο parapolitika.gr γιατί έγιναν ηθοποιοί

Δωρεάν Ξεναγήσεις σε Αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας

Η εγγονή του Picasso ξεπουλάει τα έργα του για να... ηρεμήσει!

Στην Αθήνα ο ανιψιός του Φιντέλ Κάστρο



Keywords
Τυχαία Θέματα