Ένοχος για... τρομοκρατία ο γαμπρός του Μπιν Λάντεν

Ένοχος για τρομοκρατία κρίθηκε ο Σουλεϊμάν Αμπού Γάιτ, ένας από τους γαμπρούς του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ρίχνοντας τους τίτλους τέλους σε μια δίκη που διήρκησε 3 εβδομάδες και κατά τη διάρκεια της οποίας σκιαγραφήθηκε ένα ασυνήθιστο πορτρέτο του πρώην ηγέτη της Αλ Κάιντα τις ημέρες που ακολούθησαν των τρομοκρατικών

επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Ο Αμπού Γάιτ, 48 ετών, δάσκαλος, με καταγωγή από το Κουβέιτ, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να του επιβληθεί ισόβια κάθειρξη, καθώς ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Νέα Υόρκη τον έκρινε ένοχο για συνωμοσία με στόχο τη δολοφονία Αμερικανών υπηκόων, συνωμοσία με σκοπό την παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκράτες, αλλά και παροχή τέτοιας υποστήριξης.
Το σώμα των ενόρκων χρειάστηκε λίγο παραπάνω από μια ημέρα για να καταλήξει στην απόφαση αυτή.
Οι εισαγγελείς είχαν απαγγείλει κατηγορίες εναντίον του Αμπού Γάιτ, ενός εκ των πλέον γνωστών συμβούλων του Μπιν Λάντεν που δικάστηκε από αμερικανικό πολιτικό δικαστήριο από το 2001, για το γεγονός ότι λειτούργησε ως φερέφωνο της Αλ Κάιντα, καθώς και για το ό,τι χρησιμοποιούσε μαγνητοσκοπημένο υλικό το οποίο περιείχε την εμπρηστική ρητορική της οργάνωσης, με στόχο να στρατολογήσει νέους μαχητές.
Υποστήριξαν ακόμη ότι ο Αμπού Γάιτ ήταν ενήμερος εκ των προτέρων για την απόπειρα με ένα παπούτσι-βόμβα που προσπάθησε να πυροδοτήσει σε αεροσκάφος ο Βρετανός Ρίτσαρντ Ριντ το Δεκέμβριο του 2001, επικαλούμενοι ένα βίντεο που χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 2001 στο οποίο προειδοποιούσε τους Αμερικανούς ότι «η καταιγίδα των αεροσκαφών δεν θα παύσει».
Οι δικηγόροι του Αμπού Γάιτ, ωστόσο, υποστήριξαν ότι η κατηγορούσα αρχή βασίστηκε σε «κακές λέξεις και κακές συσχετίσεις», μάλλον, παρά σε πραγματικές αποδείξεις ότι ο κατηγορούμενος είχε γνώση ή ότι είχε συμμετάσχει σε συνομωσίες εναντίον των Αμερικανών.
Σε μια κίνηση που προκάλεσε έκπληξη, ο Αμπού Γάιτ κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης του εαυτού του κι αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι βοήθησε στο σχεδιασμό επιθέσεων της Αλ Κάιντα. Υποστήριξε επίσης ότι ποτέ του δεν υπήρξε μέλος της οργάνωσης.
Ο Αμπού Γάιτ επίσης περιέγραψε μια συνάντησή του με τον Μπιν Λάντεν στο Αφγανιστάν, μόλις μερικές ώρες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν σχεδόν 3000 άνθρωποι, λίγα τετράγωνα από το δικαστήριο όπου διεξήχθη η δίκη.
«Εμείς είμαστε αυτοί που το έκαναν αυτό», είπε ο Μπιν Λάντεν στον Αμπού Γάιτ, ο οποίος πληροφορήθηκε τις επιθέσεις από τα δελτία ειδήσεων, όπως υποστήριξε στην κατάθεσή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα