Ένοχο για εγκλήματα πολέμου το Ισλαμικό Κράτος

Το Ισλαμικό Κράτος διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου σε ευρεία κλίμακα στα εδάφη που έχει υπό τον έλεγχό του στη Συρία, υποστηρίζει η Επιτροπή Έρευνας για τα Εγκλήματα στη Συρία που συγκροτήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη.

Στην πρώτη έκθεσή της για την τζιχαντιστική οργάνωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η Επιτροπή καταγράφει μια μακρά σειρά εγκλημάτων που βασίζονται στις πληροφορίες που έδωσαν 300 θύματα και αυτόπτες μάρτυρες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά που διέφυγαν ή ζουν ακόμη στη βορειοανατολική Συρία. Μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για

μαζικές σφαγές σε βάρος θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων, αποκεφαλισμούς, σεξουαλική δουλεία και αναγκαστικές εγκυμοσύνες.

Οι ειδικοί που μετέχουν στην επιτροπή ζητούν από τη διεθνή κοινότητα να εξασφαλίσει ότι οι διοικητές του ΙΚ που είναι ένοχοι για εγκλήματα πολέμου θα προσαχθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

"Με τις μαζικές εκτελέσεις των αιχμαλώτων μαχητών και πολιτών έπειτα από επιθέσεις, τα μέλη του ΙΚ διέπραξαν στυγερές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και το έγκλημα πολέμου της μαζικής δολοφονίας" υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Ξένοι μαχητές, πολλοί από τους οποίους στρατολογήθηκαν παρακολουθώντας βίαια βίντεο, έχουν διογκώσει τις τάξεις του ΙΚ και κυριαρχούν στην ηγεσία του. "Οι διοικητές του ΙΚ ενεργούν σκοπίμως, διαπράττοντας αυτά τα εγκλήματα πολέμου (...) είναι ποινικά υπεύθυνοι", σημειώνεται στο κείμενο όπου υποστηρίζεται ότι ο ηγέτης των τζιχαντιστών, ο Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ασκεί την "απόλυτη εξουσία".

Αφότου ξεκίνησαν οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του ΙΚ στη Συρία, στα τέλη Σεπτεμβρίου, πολίτες, κάτοικοι του Χαλεπιού, περιέγραψαν ότι οι ισλαμιστές μαχητές άρχισαν να παίρνουν θέση σε σπίτια αμάχων και σε αγροκτήματα. "Οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του ΙΚ οδήγησαν σε απώλειες αμάχων", αναφέρει η 20σέλιδη έκθεση, χωρίς να προσδιορίζει τον αριθμό των θυμάτων.

Το Ισλαμικό Κράτος επιβάλει τα διατάγματά του, που βασίζονται σε μια ριζοσπαστική ερμηνεία του ισλαμικού νόμου, μέσω της αλ Χίσμπα, δηλαδή της "αστυνομίας ηθών". Οι αστυνομικοί αυτοί επιβάλουν τιμωρίες όπως μαστίγωμα ή ακρωτηριασμό για εγκλήματα που κυμαίνονται από το κάπνισμα μέχρι την κλοπή. Τα παιδιά πιέζονται να καταγγέλλουν τους γονείς τους, οι γυναίκες εκτελούνται για "ανάρμοστη επαφή" με άνδρες και οι χριστιανοί και οι άλλες μειονότητες αναγκάζονται να πληρώνουν κεφαλικό φόρο ή να εξισλαμιστούν.

Το ΙΚ "έχει αποκεφαλίσει, πυροβολήσει και λιθοβολήσει άνδρες, γυναίκες και παιδιά σε δημόσιους χώρους σε πόλεις και χωριά σε όλη τη βορειοανατολική Συρία", συνεχίζει η έκθεση. "Τα ακρωτηριασμένα πτώματα των εκτελεσμένων ανδρών συχνά εκτίθενται σε δημόσιο χώρο, ως προειδοποίηση για τους ντόπιους για τις συνέπειες που θα υποστούν αν δεν υπακούσουν στην ένοπλη οργάνωση", σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς του ΟΗΕ.

Εκτελέσεις έχουν αναφερθεί στις επαρχίες Χαλέπι, Ράκα, Ιντλίμπ, Αλ Χασάκεχ και Ντέιρ Αλ Ζορ. "Οι μάρτυρες είδαν σώματα που ακόμη αιμορραγούσαν κρεμασμένα σε σταυρούς και κεφάλια καρφωμένα σε παλούκια", καταλήγει η έκθεση.

Διαβάστε επίσης:

Δικό του νόμισμα "κόβει" το Ισλαμικό Κράτος

Keywords
Τυχαία Θέματα