Εμφύλιος Παπανδρέου - Βενιζέλου για την επέτειο του ΠΑΣΟΚ

Του Γιώργου Κατσίγιαννη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σε επίδειξη ηγετικής πυγμής και εσωκομματικής κυριαρχίας απέναντι στον «καταρρέοντα» Ευάγγελο Βενιζέλο επιχειρεί να μετατρέψει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου την επέτειο της 3ης του Σεπτέμβρη. Ετσι, προετοιμάζει το έδαφος για σειρά νέων πρωτοβουλιών που συνδέονται με το σχέδιο επιστροφής του στα πολιτικά πράγματα της χώρας, ακόμη και αν αυτό επιτευχθεί με τη δημιουργία νέου κόμματος υπό τον ίδιο.

Αν και στη Χαριλάου Τρικούπη επιχειρούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους και αποφεύγουν να ρίξουν λάδι στη φωτιά της εσωστρέφειας, εν τούτοις δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για το γεγονός ότι η οικογένεια Παπανδρέου αποφάσισε να διοργανώσει ξεχωριστή εκδήλωση στο Ζάππειο για την επέτειο της 3ης του Σεπτέμβρη από αυτή που σχεδίαζε η ηγεσία του κόμματος. Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ όλοι αντιλαμβάνονται ότι η πρωτοβουλία αυτή του πρώην πρωθυπουργού εμπεριέχει υψηλούς πολιτικούς συμβολισμούς σε σχέση με το ποιος υπηρετεί τις αρχές και τις αξίες της ιστορικής διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ και ποιος έχει μετατρέψει το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου σε «δεκανίκι» της Δεξιάς, χρησιμοποιώντας «παραπλανητικά» την ιστορική του παρακαταθήκη για τη δημιουργία «αλλοπρόσαλλων» σχημάτων τύπου «Ελιά». Συνιστά, επίσης, προειδοποιητική απάντηση στις «μεθοδεύσεις» της ηγεσίας να «εξαφανίσει» το ΠΑΣΟΚ ως αυτόνομη πολιτική και κομματική οντότητα, μέσα από το περίφημο συνέδριο της «Δημοκρατικής Παράταξης», με τη διοργάνωση του οποίου φέρεται να διαφωνεί ο Γ. Παπανδρέου, υπερασπιζόμενος τη θέση για «συνέδριο ΠΑΣΟΚ».

Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, σχολιάζοντας τις μεμονωμένες επικριτικές αναφορές από κάποια στελέχη που πρόσκεινται στον Ευ. Βενιζέλο, όπως μια δήλωση του Λεωνίδα Γρηγοράκου, ο οποίος κάλεσε τον Γ. Παπανδρέου «πρώτα να κάνει την αυτοκριτική του και μετά να κάνει όσες φιέστες θέλει», υπενθύμιζαν με νόημα ότι στο τέλος όλοι θα κριθούν από την Ιστορία για τη στάση τους και τη συμπεριφορά τους την κρίσιμη ώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μία εβδομάδα πριν ανακοινωθεί η εκδήλωση της οικογένειας για την 3η του Σεπτέμβρη, ο Νίκος Παπανδρέου είχε αναφερθεί εκ νέου στην «ανατροπή» του αδελφού του από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και την πρωθυπουργία, φωτογραφίζοντας τον Ευ. Βενιζέλο και τους υποστηρικτές του ως υπονομευτές. Επίσης, οι ίδιοι άνθρωποι, αναφερόμενοι σε όσους δηλώνουν έκπληκτοι επειδή ο Γιώργος Παπανδρέου προχώρησε στη διοργάνωση της επίμαχης εκδήλωσης για την 3η του Σεπτέμβρη, σημείωναν με νόημα ότι ο πρώην πρωθυπουργός ήταν και παραμένει ΠΑΣΟΚ, παρά τις προσπάθειες που έγιναν από τους συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου να τον εμφανίσουν κατά καιρούς ως «συνοδοιπόρο» άλλων πολιτικών σχηματισμών. Μεταξύ αυτών της Δημοκρατικής Αριστεράς, επειδή πριν από τις ευρωεκλογές είχε παραστεί μαζί με τον Φώτη Κουβέλη στην παρουσίαση του βιβλίου της Μαριλένας Κοππά. Οι ίδιοι οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού υπενθύμιζαν τη δήλωση που είχε κάνει τότε και είναι επίκαιρη, όπως λένε, σήμερα: «Προειδοποιώ όσους πρωτοστατούν σε αυτήν την προσπάθεια ότι δεν δέχομαι υποδείξεις από όλους εκείνους που χρόνια τώρα επιχειρούν να ποδηγετήσουν το ΠΑΣΟΚ, για να το καταστήσουν όργανο των επιδιώξεών τους. Τους προειδοποιώ ότι μάταια προσπαθούν να υπονομεύσουν τις αξίες μας, όπως και την προσωπική και πολιτική μου διαδρομή, την αφοσίωσή μου και τις ιστορικές μου σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ. Σχέσεις διαρκείς και αδιατάρακτες από την ίδρυση του Κινήματος μέχρι σήμερα. Εγώ ΠΑΣΟΚ ήμουν, είμαι και θα είμαι. Και πριν και τώρα και μετά τις ευρωεκλογές. Αλήθεια, τότε, οι πάσης φύσεως σχολιαστές πού θα βρίσκονται και στο όνομα ποιων θα δημοσιολογούν;».

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Οι δύο παράλληλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν για την επέτειο της 3ης του Σεπτέμβρη έχουν διχάσει το ΠΑΣΟΚ, καθώς τόσο από τη Χαριλάου Τρικούπη όσο και από τον μηχανισμό του πολιτικού γραφείου του Γιώργου Παπανδρέου γίνεται προσπάθεια κινητοποίησης, με την αντίστοιχη ανταγωνιστική διάθεση, ώστε την επομένη να γίνει καταγραφή των απόντων και των παρόντων από κάθε εκδήλωση όχι μόνο σε αριθμητικό επίπεδο, αλλά και σε ποιοτικό. Σε σχέση με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ότι το γραφείο του Γιώργου Παπανδρέου έχει προχωρήσει στη διενέργεια δημοσκοπήσεων για να «μετρήσει» τις πιθανότητες ίδρυσης νέου πολιτικού φορέα υπό τον ίδιο, η απάντηση είναι πως την τελευταία περίοδο δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Ωστόσο, άνθρωποι του περιβάλλοντός του επικαλούνται με νόημα τα ενθαρρυντικά μηνύματα που έρχονται από όλη την Ελλάδα για να τονίσουν ότι «εάν ο πρώην πρωθυπουργός αποφάσιζε να κάνει νέο κόμμα, τότε στις επόμενες εθνικές εκλογές θα ήταν η τρίτη πολιτική δύναμη».

Ξεκινάει «ανένδοτο» από το Ζάππειο

Η εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το ίδρυμα «Ανδρέας Παπανδρέου», με κεντρικό ομιλητή τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, θα ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο. Πρόκειται για έκθεση ιστορικού υλικού, με τίτλο «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή», και διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και 50 χρόνων από την εκλογική νίκη της Ενωσης Κέντρου. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, σκοπός της έκθεσης είναι να αποτελέσει το έναυσμα για την ανάπτυξη ενός δημιουργικού διαλόγου, που θα συμβάλλει στην οικοδόμηση μιας οραματικής, αλλά συνάμα ρεαλιστικής και αποτελεσματικής πρότασης για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής συμμαχίας πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, που συνεχίζουν να αγωνιούν για το μέλλον της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού. Προοδευτικών δυνάμεων που κατανοούν ότι οι ίδιες οφείλουν να αποτελέσουν την αλλαγή που οραματίζονται και αναζητούν την ανατροπή των πελατειακών αντιλήψεων, νοοτροπιών και συμπεριφορών που συνεχίζουν να κρατούν σε ομηρία τη χώρα και τον ελληνικό λαό.

Keywords