Ασημακόπουλος: Την Κυριακή 35.000 δρομείς θα τρέξουν στον Μαραθώνιο της Αθήνας!

Ο Μαραθώνιος Αθηνών, "ο Αυθεντικός" δεν είναι μόνο ένα αθλητικό γεγονός, μία «ευκαιρία» απόδρασης είτε για τους τουρίστες, είτε για τους Αθηναίους, δεν είναι ένας δύσκολος αγώνας δρόμου είναι το πιο μεγάλο, πολυδιάστατο και πολυπληθές γεγονός ολόκληρης της χρονιάς! «Ακόμη και σε εθνικό επίπεδο είναι πάρα πολύ σημαντικό αφού ο 32ος Μαραθώνιος της Αθήνας είναι ο Αυθεντικός Μαραθώνιος, η αυθεντική διαδρομή και αποτελεί ένα εθνικό περιουσιακό στοιχείο

και το οποίο έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία σε αρκετά επίπεδα» αναφέρει ο γενικός συντονιστής του Μαραθώνιου της Αθήνας, Μάκης Ασημακόπουλος στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή των Γιώργου Μανιάτη και Γιάννη Φραγκουλόπουλου, «Μπάλα στα Παραπολιτικά».

Ο κος Ασημακόπουλος μίλησε για τη μεγάλη αυτή διοργάνωση, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν αλλά και το 4ημερο αθλητικό φεστιβάλ μέχρι τη μεγάλη μέρα του Μαραθωνίου!

Παραπολιτικά 90,1: Ο Μαραθώνιος της Αθήνας μπήκε σε μία νέα εποχή με τις ενέργειες που έχουν γίνει. Πείτε μας τι έχει αλλάξει..

Μάκης Ασημακόπουλος: Ο Μαραθώνιος της Αθήνας έχει μπει σε μία πορεία ανόδου εδώ και 7-8 χρόνια, όπου έπειτα από την απόφαση του ΣΕΓΑΣ, που ήταν ντροπή να μην είναι ο Μαραθώνιος της Αθήνας ο καλύτερος του κόσμου, έχουμε μία σταδιακή εξέλιξη του γεγονότος.

Φέτος λοιπόν, με όλες μας τις ενέργειες και τα ταξίδια μας στο εξωτερικό και τη διάσταση που έχει πάρει, καταλάβαμε ότι το κλασικός δεν έφτανε από μόνο του για να σηματοδοτήσει τη μοναδικότητα αυτού του Μαραθωνίου, η οποία είναι ότι είναι ο αυθεντικός Μαραθώνιος. Όλες οι διαδρομές των 42.195 μέτρων είναι κλασικές – έτσι καθορίζονται και είναι η Ολυμπιακή διαδρομή – εμείς όμως έχουμε το προνόμιο ότι δεν είναι μόνο κλασική αλλά ξεκινά από τον Μαραθώνιο και καταλήγει στην Αθήνα. Έτσι αποφασίσαμε αυτό να το τονίσουμε, ώστε στο εξωτερικό να παίρνουμε αυτό που μας αναλογεί και να μπορέσουμε σιγά- σιγ, με πενιχρά μέσα που διαθέτουμε να μπορέσουμε να αναδεικνύουμε αυτό που είναι μοναδικό και αυτό που μας διαφοροποιεί από όλους τους υπόλοιπους Μαραθωνίους του κόσμου.

Παραπολιτικά 90,1: Όχι μόνα σαν αθλητικό, αλλά και σαν τουριστικό γεγονός…

Μάκης Ασημακόπουλος: Είναι κυρίως τουριστικό, κυρίως πολιτιστικό, κυρίως λαϊκό και έπειτα αθλητικό. Και το λέω αυτό διότι έχει να κάνει πάρα πολύ με την ιστορία της χώρας μας, με μια μεγάλη είσοδο μαραθωνοδρόμων και ξένων στην Ελλάδα και μάλιστα εκτός τουριστικής περιόδου που δημιουργούν ένα μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο, λαϊκό και κοινωνικό χαρακτήρισα το γεγονός διότι συμμετέχουν οι πάντες –ανεξαρτήτως αν είναι αθλητές ή όχι – αλλά και επειδή γίνονται μεγάλες κοινωνικές καμπάνιες και συλλέγονται πολλά χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς και φυσικά είναι και αθλητικό αφού κάποιοι τρέχουν είτε γιατί είναι ερασιτέχνες δρομείς, είτε γιατί είναι δρομείς καθημερινοί, είτε γιατί είναι υψηλού επιπέδου.

Παραπολιτικά 90,1: Ο αριθμός του κόσμου που πάρει μέρος είναι εντυπωσιακό και φυσικά αυτό δείχνει την απήχηση που έχει στον κόσμο.

Μάκης Ασημακόπουλος: Καταρχάς να πούμε ότι οι συμμετοχές έχουν κλείσει από τον Μάιο. Κάποτε μιλούσαμε για στόχους, τώρα πια μιλάμε για όρια. Η μεγάλη πρόκληση του ΣΕΓΑΣ και της ελληνικής πολιτείας είναι τώρα που πιάσαμε τα όρια μας και στον Μαραθώνιο τον μεγάλο, αυτόν των 42 χλμ, όπου φέτος με 13.000 συμμετοχές πρέπει να φτιάξουμε καινούργιες υποδομές και να κάνουμε αλλαγές ώστε να μπορέσουμε και τα επόμενα χρόνια να φιλοξενήσουμε τον θεσμό αλλά και τον επιπλέον κόσμο που με βεβαιότητα θα υπάρχει. Αλλά και στα 5χλμ και στα 10χλμ που μάλιστα έχουν ολοκληρωθεί οι συμμετοχές από τον Μάιο και θα γίνουν στο κέντρο της Αθήνας, ο΄,τι και να κάνουμε δεν θα μπορέσουμε ποτέ να καλύψουμε τη ζήτηση που φαίνεται να δημιουργείται ενώ ο λόγος που βάζουμε όριο σε όσους θέλουν να συμμετέχουν – γεγονός που σίγουρα θα παραξενεύει αρκετούς – είναι ότι πρέπει να προσφέρουμε τη δυνατότητα να τρέξουν και όχι να σπρώχνονται και το γεγονός πως το Παναθηναϊκό Στάδιο – που είναι η μεγάλη μαγεία για όλους να τερματίσουν εκεί – λόγω της δομής, των μαρμάρων κλπ θέλει πολύ μεγάλη προσοχή και δεν μας δίνει τόσο μεγάλη ευκολία να έχουμε όσο κόσμο θέλει. Εμείς από τη δική μας πλευρά κάνουμε ότι μπορούμε να διευρύνουμε αυτά τα όρια. Μάλιστα πρέπει να σας πούμε ότι έχουμε καταντήσει κατασκευαστική εταιρία στο ΣΕΓΑΣ, αφού φέτος για τις ανάγκες του Μαραθωνίου φτιάχνουμε τρεις γέφυρες έξω από το Παναθηναϊκό στάδιο και δύο μέσα σ΄αυτό…

Παραπολιτικά 90,1: Πρέπει να πούμε ότι αλλάζει η ονομασία του Μαραθωνίου, αυξάνονται οι συμμετοχές, όμως παραμένει αφιερωμένος στην μνήμη του Βαλκανιονίκη και ειρηνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη…

Μάκης Ασημακόπουλος: Φυσικά! Ο αγώνας είναι αφιερωμένος και θα είναι πάντα στον άνθρωπο που έγινε αφορμή αυτός ο αγώνας να δημιουργείται, ενώ ακόμη και το μετάλλιο έχει πάνω τη μορφή του.

Παραπολιτικά 90,1: Η πολιτεία πόσο βοηθάει σε αυτή την κίνηση;

Μάκης Ασημακόπουλος: Χρειάζεται μεγάλη βοήθεια με τις υποδομές. Αυτό είναι το βασικότερο στα μέχρι τώρα δεδομένα. Βέβαια ο Μαραθώνιος είναι αυτοχρηματοδοτούμενος, φυσικά και μέσα από χορηγούς αλλά και από συνδρομές, αλλά από τη δική της πλευρά η πολιτεία είναι δίπλα μας σε υπηρεσίες όπως είναι το ΕΚΑΒ, η αστυνομία, το ΥΠΕΧΩΔΕ. Όμως οικονομικά είμαστε αυτοδύναμοι και ούτε θα θέλαμε να χρεώνουμε τον Έλληνα πολίτη.

Παραπολιτικά 90,1: Φυσικά υπάρχει και το κομμάτι των εθελοντών…

Μάκης Ασημακόπουλος: Φέτος μόνο θα έχουμε 2.200 εθελοντές, ενώ αξίζει να αναφέρουμε πως ο συγκεκριμένος αριθμός ανθρώπων είναι σταθερός στον ΣΕΓΑΣ που μάλιστα βοηθούν σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εθελοντισμού και σε πολλές εκδηλώσεις.

Παραπολιτικά 90,1: Θα μας πείτε και δύο λόγια και για τις εκδηλώσεις που α αποτελέσουν προάγγελο το Μαραθωνίου;

Μάκης Ασημακόπουλος: Έχουμε πολλές εκδηλώσεις πριν τον Μαραθώνιο, οι οποίες μάλιστα ξεκινούν την Πέμπτη στο κλειστό γήπεδο του Τάε κβον ντο και καλούμε τον κόσμο να παρευρεθεί. Εκεί οι 35.000 συμμετέχοντες θα πάρουν όλα όσα χρειάζονται για τη μεγάλη μέρα και δίπλα θα υπάρχει μία έκθεση υγείας, τουρισμού και πολλά ακόμη και είναι σαν ένα τεράστιο πανηγύρι και μάλιστα με ελεύθερη είσοδο. Έτσι όχι μόνο οι δρομείς αλλά και φίλοι συγγενείς και όποιοι το επιθυμούν μπορούν να βρεθούν εκεί και το οποίο ξεκινά το μεσημέρι της Πέμπτης, στις 13:00 και ολοκληρώνεται το βράδυ του Σαββάτου. Φυσικά κατά τη διάρκεια όλης αυτής της έκθεσης θα γίνονται εκδηλώσεις, πρωταθλητές θα συνομιλούν με τον κόσμο, χοροί αλλά και πλήθος εκδηλώσεων.

Την Παρασκευή το βράδυ θα δοθούν τα «Όσκαρ» του Μαραθωνίου όπου δίνονται βραβεία στους καλύτερους Μαραθωνοδρόμους και μαζί με αυτούς θα βραβευτούν οι Μαραθώνιοι με το καλύτερο περιβαλλοντικό πρόγραμμα, και αυτό θα είναι της Φρανκφούρτης, τον Μαραθώνιο με το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόγραμμα, και αυτό είναι του Τόκιο, αλλά και μία μεγάλη προσωπικότητα. Τέλος θα βραβεύσουμε τέσσερις απλές Μαραθωνοδρόμους. Μάλιστα, το γεγονός αυτό η δημόσια τηλεόραση θα μεταδώσει από τις 19:30 – 21:00.

Το Σάββατο έχουμε την τελετή έναρξης μέσα στο αρχαιολογικό χώρο του Τύμβου του Μαραθώνα, όπου θα ανάψουμε και τη φλόγα του Μαραθωνίου όπου θα ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο.

Και τέλος την Κυριακή από νωρίς με όλους τους δρόμους κλειστους για τα αυτοκίνητα αλλά ανοικτους για τον κόσμο έχουμε το μεγάλο γεγονός!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όλη η υφήλιος έρχεται Αθήνα λόγω Μαραθωνίου!

Με Μήτρογλου αλλά χωρίς Μπενίτες ο Ολυμπιακός στο Τορίνο

Μοράτα: "Σημαντικός ο αγώνας με τον Ολυμπιακό"

Ήττα-σοκ για τη Μπαρτσελόνα

Νίκη με ανατροπή στο ντέρμπι για τη Μπάγερν

Keywords
Τυχαία Θέματα