Άννα Παντελιά: Η Ελληνίδα που φωτογραφίζει τα ... άδυτα του CERN

Από την Κέλλυ Φαναριώτη

Πολλοί, τέσσερα χρόνια μετά το ξέσπασμα μιας από τις πιο μεγάλες κρίσεις στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας, μιλούν για τη χαμένη γενιά των νέων ανθρώπων. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που σε πείσμα των καιρών, οι νέοι ρισκάρουν, παίρνουν το δρόμο της ξενιτιάς και καταφέρνουν να ζήσουν όλα όσα ονειρεύτηκαν. Σε αυτή τη κατηγορία εντάσσεται η 22χρονη Άννα Παντελιά, η οποία μέσα σε τέσσερα χρόνια βρέθηκε από τις γειτονιές του Χαϊδαρίου στις αίθουσες του μεγαλύτερου επιστημονικού κέντρου πυρηνικών ερευνών της Ευρώπης.

Η αγάπη της για τη φωτογραφία

την οδήγησε στο τμήμα φωτογραφίας και οπτικοακουστικών τεχνών στο ΤΕΙ Αθηνών και εν συνεχεία στη Γερμανία μέσω του προγράμματος Erasmus.

Μόλις επέστρεψε από εκεί, ολοκλήρωσε τις σπουδές της και λίγο αργότερα της προτάθηκε πρακτική άσκηση από καθηγητή του Πολυτεχνείου στο CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών).

Σήμερα εργάζεται στα γραφεία του Cern στη Γενεύη ως φωτογράφος καλύπτοντας τις επισκέψεις και τα συνέδρια, που πραγματοποιούνται στο χώρο ενώ απαθανατίζει και τους εργαζόμενους καθώς εκτελούν έργα στα τούνελ.

Tεχνικοί εκτελούν εργασίες στις πειραματικές εγκαταστάσεις του ανιχνευτή ATLAS, έναν από τους 2 ανιχνευτές που εντόπισαν το σωματίδιο Higgs. (ΦΩΤΟ: Άννα Παντελιά).

Μάλιστα, φωτογραφία της που απεικονίζει τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature και τράβηξε το ενδιαφέρον των New York Times, που της ζήτησαν να τους δώσει όσες φωτογραφίες είχε από τον επιταχυντή.

Όπως εξηγεί στo parapolitika.gr, νιώθει ιδιαίτερα τυχερή που ανακάλυψε πριν καν τελειώσει το σχολείο αυτό που πραγματικά της αρέσει να κάνει.

«Η φωτογραφία ήταν κάτι που μου άρεσε εδώ και πολλά χρόνια και αποφάσισα να ασχοληθώ επαγγελματικά με τον τομέα αυτό. Τα πράγματα δεν ήταν και δεν είναι εύκολα στον χώρο μας αλλά προτίμησα να πάρω το ρίσκο από το να ξυπνάω κάθε μέρα και να μη θέλω να πάω στη δουλειά», δηλώνει η 22χρονη φωτογράφος τονίζοντας πως οι μέχρι τώρα κόποι της έχουν αποδώσει. «Ελπίζω τα πράγματα να πάνε εξίσου καλά και στο μέλλον. Το πιο σημαντικό για μένα είναι να ζω μέσα από τη δουλειά μου. Δεν θα άντεχα να σπαταλώ 8 ώρες κάθε μέρα από τη ζωή μου σε κάτι που δεν με ενδιαφέρει και δεν έχει νόημα για μένα», υπογραμμίζει.

Στιγμές

Η συνεργασία της με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (Cern) προέκυψε μέσω του κ. Ευάγγελου Γαζή, καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και εθνικού εκπρόσωπου της Ελλάδας στο CERN. « Πρόκειται για έναν άνθρωπο που πιστεύει και στηρίζει τη δημόσια εκπαίδευση. Καθηγητές όπως ο κ. Γαζής αποδεικνύουν ότι το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα έχει πράγματα να προσφέρει ακόμη και τώρα που είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Οι εμπειρίες που της έχει χαρίσει η μέχρι τώρα ενασχόλησή της με τη φωτογραφία στο συγκεκριμένο χώρο, είναι, όπως τονίζει, ανεκτίμητες. Μία από αυτές ήταν όταν φωτογράφισε την ανακοίνωση του Νόμπελ Φυσικής στον Peter Higgs και τον Francois Englert τον περασμένο Οκτώβριο. «Ήταν μια πολύ χαρούμενη στιγμή του CERN, είχαν στηθεί όλοι μπροστά από τις οθόνες και περίμεναν με αγωνία την ανακοίνωση η οποία μόλις έγινε γέμισε τον χώρο με χαμόγελα και πανηγυρισμούς», αναφέρει.

Ωστόσο, η πιο δυνατή στιγμή για την ίδια ήταν όταν γνώρισε από κοντά τον διάσημο Βρετανό χημικό Stephen Hawking στα πλαίσια επίσκεψής του στο CERN. «Πρόκειται για μια σπουδαία προσωπικότητα που είχα την τεράστια τιμή να γνωρίσω μέσα από τη δουλειά μου», προσθέτει.

Η αγάπη για την Ελλάδα

Έχοντας καταφέρει από πολύ νεαρή ηλικία να εξασκεί στο εξωτερικό το επάγγελμα που αγαπά και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία , η Άννα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής στην Ελλάδα. «Το CERN είναι μια ευκαιρία που μου δόθηκε και την οποία δεν θα μπορούσα να αφήσω ανεκμετάλλευτη. Προσπαθώ να συλλέξω όσο περισσότερες εμπειρίες μπορώ εκτός συνόρων στοχεύοντας να επιστρέψω και να τις αξιοποιήσω κάποια στιγμή στη χώρα μου», λέει. Κατά την Άννα, οι νέοι στην Ελλάδα είναι καταδικασμένοι στην απογοήτευση και τη μιζέρια που επιφέρει η οικονομική κρίση. Όπως επισημαίνει, ο φόβος που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της ανασφάλειας που υπάρχει, πολλές φορές οδηγεί σε λάθος επιλογές ή πλήρη απογοήτευση και παραίτηση. «Νομίζω τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να αποδείξουμε τι μπορούμε να πετύχουμε και να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος», καταλήγει.

Τι είναι το Cern

Η κύρια λειτουργία του Cern (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών) είναι η παροχή επιταχυντών σωματιδίων που χρειάζονται για την πειραματική έρευνα.

Στο CERN λειτουργούν πολλοί τέτοιοι επιταχυντές, ένας εκ των οποίων είναι ο LHC (Μέγας Επιταχυντής Αδρονίων), που έχει ως στόχο την επιστημονική επαλήθευση του μποζονίου του Χιγκς που είναι υπεύθυνο για την ύπαρξη μάζας και κατ’ επέκταση του σύμπαντος. Σήμερα το CERN απασχολεί περίπου 3.000 μόνιμους εργαζόμενους, ενώ περίπου 6.500 επιστήμονες και μηχανικοί (που αντιπροσωπεύουν 500 πανεπιστήμια και 80 διαφορετικές εθνικότητες), περίπου το μισό της κοινότητας της σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο, δουλεύουν σε πειράματα που οργανώνονται από το CERN.

Keywords
Τυχαία Θέματα