Το πρόβλημα νοοτροπίας του εκπαιδευτικού συστήματος σε μια φωτογραφία που έγινε viral

14:01 8/11/2019 - Πηγή: People

Όταν ήμασταν μικρά δεν μπορέσαμε δυστυχώς ποτέ να καταλάβουμε την ευκαιρία που μας προσέφεραν οι εκθέσεις στο σχολείο. Είτε γιατί ο δάσκαλος/καθηγητής δεν μας έδινε αυτή την έμπνευση είτε γιατί εμείς οι ίδιοι δεν είχαμε μάθει να σεβόμαστε την προσπάθειά του να ξεφύγει από το στερεοτυπικό σχολείο, από την παπαγαλία και τη μηχανική μαθητική συμπεριφορά. Το πρόβλημα είναι πως το δεύτερο είναι κάτι που αλλάζει. Το πρώτο είναι κάτι που αλλάζει πολύ πολύ δύσκολα.

Η ευκαιρία για να το εξηγήσουμε χωρίς πολλά λόγια, μας δίνεται από την ακόλουθη φωτογραφία που έγινε viral και βρήκαμε στο προφίλ

του ηθοποιού Χάρη Τζωρτζάκη.

Ο δάσκαλος έχει δώσει ως θέμα έκθεσης στα παιδιά να περιγράψουν το σπίτι τους. Είναι κάτι που ακούγοντάς το, σκέφτεσαι πως σου αφήνει απόλυτη ελευθερία και ο δάσκαλος έχει στόχο με αυτή την αοριστία να δώσει την ευκαιρία στα παιδιά να αναπτύξουν τον τρόπο σκέψης τους και να δει προς τα που θα κατευθυνθούν. Ένα από τα παιδιά κάνει μια καταπληκτική περιγραφή, περιγράφοντας μέσα σε λίγες λέξεις, όλη την αγάπη που παίρνει από ένα σπίτι, ίσως χωρίς μεγάλη οικονομική άνεση. Είναι μια έκθεση που όλοι μας θα της βάζαμε άριστα ή, έστω, θα επαινούσαμε το παιδί για τον τρόπο σκέψης του.

Κι όμως…Σε αυτή την έκθεση ο δάσκαλος αντιμετώπισε το παιδί σαν ένα γρανάζι που έφυγε από τη μηχανή και του έγραψε στο τέλος ένα στείρο και επικίνδυνο «Δε μου περιγράφεις το σπίτι σου».

Βρήκα αυτό στο προφίλ της Maria Doukaki. Το παιδί περιγράφει με έναν αφαιρετικό και ποιητικό τρόπο το θέμα «το σπίτι…

Geplaatst door Harrys Tzortzakis op Maandag 4 november 2019

Και το χειρότερο είναι πως πολλοί από εμάς θα ταυτιστούμε και θα έχουμε να θυμηθούμε κάτι αντίστοιχο από τα μαθητικά μας χρόνια…

Keywords
Τυχαία Θέματα
Το πρόβλημα νοοτροπίας του εκπαιδευτικού συστήματος σε μια φωτογραφία που έγινε viral,