«Το δάσος της Αυστραλίας πρέπει να καεί» – Τι υποστηρίζουν οι Αβορίγινες για τις πυρκαγιές

16:54 23/1/2020 - Πηγή: People

Τρεις μήνες με τις φωτιές στην Αυστραλία να μαίνονται, έχουν περάσει και σε αυτό το διάστημα οι απώλειες είναι ανυπολόγιστες και δυσβάσταχτες για τον πλανήτη. Για την πλειοψηφία του πλανήτη αυτές οι πυρκαγιές είναι καταστροφικές. Για τους Αβορίγινες όμως υπάρχει και μια άλλη ανάγνωση. Όπως ήταν διαφορετική η οπτική τους γύρω από τη μαζική δολοφονία 10.000 καμήλων, έτσι και με τη φωτιά στο δάσος.

Σύμφωνα με τις πανάρχαιες τακτικές τους, η φωτιά είναι ένας τρόπος καθαρισμού και αποτροπής ανεξέλεγκτων πυρκαγιών. Όπως συμβαίνει και στα εδάφε άλλων αυτόχθονων πληθυσμων στην

Αμερική, συνολικά στην ήπειρο της Ωκεανίας οι Αβορίγινες συνήθιζαν και συνηθίζουν να καίνε σταδιακά μικρές εκτάσεις από τα δάση που περιβάλλουν τη ζωή τους με σκοπό να καθαριστεί το έδαφος από υλικά που μπορεί να είναι εύφλεκτα.

Η Σάνον Φόστερ, θεματοφύλακας της σοφίας των Αβοριγίνων και λέκτορας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, δηλώνει σχετικά με την προσέγγιση της φυλής της προς τη γη:

«Μιλάμε για την έννοια της φροντίδας της γης, που είναι κεντρική σε ό,τι κάνουμε ως Αβορίγινες. Πρόκειται για το τι μπορούσε να δώσουμε πίσω στη γη, όχι μόνο τι μπορούμε να πάρουμε από αυτήν. Η γη είναι η μητέρα μας. Μας κρατάει ζωντανούς. Οι σύγχρονες ελεγχόμενες καύσεις καταστρέφουν τα πάντα. Είναι ένας αφελής τρόπος για να κάνει κάποιος διαχείριση πυρκαγιάς και χωρίς να ακούει τους αυτόχθονες που γνωρίζουν καλύτερα τη γη».

Ο Τζέικομπ Μόρις, 29χρονος επιστήμονας και Αβορίγινας, έχει διοργανώσει 5 σεμινάρια στα οποία τονίζει πως η καταστροφή θα είχε αποφευχθεί με την εφαρμογή της χαμηλής έντασης, χαμηλού ύψους ελεγχόμενης φωτιάς που θα έκαιγε θάμνους και καύσιμη ύλη κατά την ψυχρή περίοδο του έτους (cool burning).

«Οταν ανάβουμε μία τέτοια φωτιά, περπατάμε μαζί της» εξηγεί και περιγράφει πως μια τέτοια τακτική, αν δεν καταφέρνει να εμποδίσει την ανάπτυξη πυρκαγιάς, καταφέρνει σίγουρα να μειώσει το έδαφος ανάπτυξής της, αφού όταν παύουν να υπάρχουν εύφλεκτα υλικά, μπορεί να περιοριστεί.

Τέλος, ο καθηγητής στην επιστήμη της Φωτιάς στο Πανεπιστήμιο της Τανζανίας Ντέιβιντ Μπόουμαν τονίζει πως οι πυροσβεστικές υπηρεσίες στην Αυστραλία εφαρμόζουν μια τακτική καύσης χαμηλής βλάστησης και καύσιμων υλικών σε μεγαλύτερη κλίμακα και αυτό είναι ένας από τους λόγους που οι τωρινές φωτιές πήραν τέτοια έκταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα