Πέθανε η βραβευμένη με Νόμπελ συγγραφέας Τόνι Μόρισον

20:11 6/8/2019 - Πηγή: People

Σε ηλικία 88 ετών έφυγε από τη ζωή χθες (5/08) το βράδυ η διάσημη συγγραφέας, Τόνι Μόρισον. Ήταν η πρώτη αφροαμερικανή συγγραφέας που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, ενώ είχε βραβευτεί και με Πούλιτζερ.

«Η Τόνι Μόρισον απεβίωσε ειρηνικά την περασμένη νύκτα, έχοντας γύρω της την οικογένειά της και τους φίλους της», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η οικογένεια της συγγραφέως, η οποία ήταν απόγονος οικογένειας σκλάβων.

Ποια ήταν η Τόνι Μόρισον;

Γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου το 1931 στο Λορέιν του Οχάιο

και βαφτίστηκε Chloe Anthony Wofford. Ήταν το δεύτερο από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας της. Οι γονείς της, Ράμα Γούφορντ και Τζορτζ Γούφορντ, ήταν μετανάστες από τον αγροτικό νότο (Αλαμπάμα). Έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον απο νωρίς για τη λογοτεχνία και σπούδασε ανθρωπολογία στα πανεπιστήμια Howard και Cornell από το οποίο έλαβε το μεταπτυχιακό της.

Ακολούθησε η ακαδημαϊκή της καριέρα στα Πανεπιστήμια Texas Southern University ως καθηγήτρια αγγλικών, στο Howard University ως διδάσκουσα της αγγλικής γλώσσας και λογοτεχνίας, στο Yale, και απο το 1989 βρισκόταν στο Princeton University, όπου δίδασκε αφροαμερικανικές σπουδές και δημιουργική γραφή.

Ξεκίνησε την καριέρα της ως συγγραφέας το 1970, όπου κέρδισε πολύ καλές κριτικές και την αγάπη του κοινού για την ποιητική και εκφραστική της απεικόνιση της Μαύρης Αμερικής. Για πολλά χρόνια δούλεψε για τον εκδοτικό οίκο Random House. Ήταν μέλος από το 1981 του American Academy of Arts and Letters, και είχε αποσπάσει πολλές διακρίσεις μεταξύ των οποίων το βραβείο Πούλιτζερ το 1988 για το αριστούργημά της Η αγαπημένη (Beloved) και το Νόμπελ το 1993.

Keywords
Τυχαία Θέματα