Παγόβουνο μεγέθους Λος Άντζελες αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική

19:12 2/10/2019 - Πηγή: People

Ήταν το 1963 όταν ένα μεγάλο κομμάτι πάγου στην περιοχή Amery αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική και μετακινήθηκε στην πορεία των ετών. Πενήντα χρόνια μετά οι επιστήμονες εντόπισαν ακόμα ένα τέτοιο να αποχωρίζεται την κύρια ήπειρο και να δημιουργεί μια νήσο πάγου με μέγεθος που υπερβαίνει την έκταση του Λος Άντζελες.

Η έκταση αυτή από πάγο έχει όνομα D-28, δηλαδή περιοχή 28, και ξεπερνά τα 1636 τετραγωνικά χιλιόμετρα, τα 210 μέτρα σε πάχος και ζυγίζει περίπου 315 δισεκατομμύρια τόνους!

Οι επιστήμονες στο Scripps Institution του Σαν Ντιέγκο, στο

Ινστιτούτο Θαλάσσιων και Ανταρκτικών Σπουδών, είχαν εστιάσει από τις αρχές της χιλιετίας σε αυτό το κομμάτι πάγου και περίμεναν να αποκολληθεί κάπου μεταξύ του 2010 και του 2015. Γι΄αυτό μάλιστα και η περιοχή που ξεκόλλησε είχε ονομαστεί Χαλαρό Δόντι.

Αυτό το φαινόμενο είναι μια φυσική και φυσιολογική διαδικασία που δεν σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με την επικεφαλής Έλεν Αμάντα Φρίκερ, που είναι ειδική «παγολόγος» (glaciologist), κάθε 60-70 χρόνια συμβαίνει μια τέτοια αποκόλληση στην Ανταρκτική.

Αυτή η έκταση πάγου θα παραμείνει στο επίκεντρο των επιστημόνων γιατί πλέον αποτελεί κίνδυνο για τα μεγάλα πλοία που πηγαίνουν εκεί. Σίγουρα ο Τιτανικός θα έκανε dislike σε ένα τέτοιο post στο Facebook και θα έγραφε στάτους «Νιώθει ανήσυχος στην τοποθεσία Ανταρκτική».

Keywords
Τυχαία Θέματα