Οι ταινίες της εβδομάδας: Ο Dolittle και τα ζώα του επιστρέφουν, αλλά ο Κλιντ Ίστγουντ κλέβει την παράσταση

13:59 16/1/2020 - Πηγή: People

Δύο franchise της κωμωδίας και της περιπέτειας/δράσης επιστρέφουν μετά από πολλά χρόνια στις ταινίες της εβδομάδας, αλλά είναι η νέα σκηνοθετική δουλειά του Κλιντ Ίστγουντ που έχει πολλά να μας δώσει. Από κοντά και η σύμπραξη των δύο ιέρειων του γαλλικού σινεμά, της Ντενέβ και της Μπινός.

Bad Boys For Life

Σκηνοθεσία: Αντίλ Ελ Άρμπιλ, Μπιλάλ Φαλά

Σενάριο:  Κρις Μπρένερ, Πίτερ Κρεγκ, Τζο Κάρναχαν

Με τους: Γουίλ Σμιθ, Μάρτιν

Λόρενς, Βανέσα Χάτζενς, Αλεξάντερ Λούντβιχ

Διάρκεια: 113′

Είδος: Αστυνομική κωμωδία

Διανομή: Feelgood

Πάνω που ο ντετέκτιβ Μάρκους αρχίζει να αποσύρεται από την ενεργό δράση και να αφιερώνει περισσότερο χρόνο στην οικογένεια του, εμφανίζεται μία θανάσιμη απειλή στη ζωή του συναδέλφου του Μάικ. Ο Μάρκους πρέπει να βοηθήσει, άλλωστε, ο Mike είναι κι αυτός οικογένεια. Η άκρως επικίνδυνη καινούρια αποστολή είναι υπόθεση και των δύο.

Γουίλ Σμιθ και Μάρτιν Λόρενς επιστρέφουν μετά από 16 χρόνια σε ένα franchise που βοήθησε στην ανάδειξή τους και δεν διαφοροποιούνται ιδιαίτερα απ΄όσα έδειξαν στις προηγούμενες δύο ταινίες.


Aga (2018)

Σκηνοθεσία: Μίλκο Λαζάροφ

Σενάριο: Μίλκο Λαζάροφ

Με τους: Μικαήλ Απροσίμοφ, Φεοντοσία Ιβάνοβα, Γκαλίνα Τικχόνοβα, Σεργκέι Εγκόροφ

Διάρκεια: 96′

Είδος: Κοινωνική

Διανομή: New Star

Στα χιονισμένα χωράφια του Βορρά, ο Νανούκ και η Σέντνα ζουν σύμφωνα με τις παραδόσεις των προγόνων τους. Μόνοι στην έρημο, μοιάζουν με τους τελευταίους ανθρώπους στη Γη. Ο παραδοσιακός τρόπος ζωής του Nanook και της Sedna αρχίζει να αλλάζει – αργά, αλλά αναπόφευκτα. Το κυνήγι γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο, τα ζώα γύρω τους πεθαίνουν από ανεξήγητους θανάτους και ο πάγος λιώνει νωρίτερα από κάθε χρόνο.

Ο Τσένα, που τους επισκέπτεται τακτικά, είναι η μόνη σύνδεση τους με τον έξω κόσμο  και με την κόρη τους Άγκα, που έχει εγκαταλείψει τη παγωμένη τούνδρα πριν από πολύ καιρό λόγω οικογενειακής διαμάχης. Όταν η υγεία της Sedna επιδεινώνεται, η Nanook αποφασίζει να εκπληρώσει την επιθυμία της. Ξεκινάει μακρύ ταξίδι για να βρει την Άga.

Υπάρχει μια ισορροπία απομόνωσης και έκτασης στην ταινία «Aga» που δεν μπορεί να υποτιμηθεί, μια αίσθηση της συνολικής ύπαρξης που μετράται ενάντια στην εύθραυστη φύση των μεμονωμένων ζωών. Το αποτέλεσμα είναι τόσο θαυμάσιο και παγωμένο.

Εκεί λάμπει το ζοφερό φως τόσο για την ασήμαντη σημασία του ανθρώπου όσο και για την τελική κατάρρευσή του, αλλά βρίσκει επίσης τη λεπτή ομορφιά στην αφοσίωση, την επιμονή και το συναίσθημα, ανεξάρτητα από το πόσο τεταμένες μπορεί να είναι οι σχέσεις των ανθρώπων. Όλοι αγωνιζόμαστε στην έρημο. Πιάσε ό,τι μπορείς και κράτα το.


Dolittle

Σκηνοθεσία: Στίβεν Γκέιγκαν

Σενάριο: Στίβεν Γκέιγκαν, Νταν Γκρέγκορ & Νταγκ Μαντ

Με τους: Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ,  Αντόνιο Μπαντέρας, Μάικλ Σιν (The Queen), Τζέσι Μπάκλεϊ, Ράμι Μάλεκ, Οκτάβια Σπένσερ, Έμα Τόμσον

Ακούγονται οι φωνές των: Μαριόν Κοτιγιάρ, Φράνσις ντε λα Τουρ, Κάρμεν Ετζόγκο, Ρέιφ Φάινς, Σελίνα Γκόμεζ, Τομ Χόλαντ και Κρέγκ Ρόμπινσον.

Διάρκεια: 101′

Είδος: Περιπέτεια φαντασίας

Διανομή: Tulip

Ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, στον πρώτο του ρόλο μετά το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel,  δίνει ζωή και φρέσκια ενέργεια σε έναν από τους πιο λατρεμένους ήρωες της λογοτεχνίας, σε αυτήν τη ζωηρή αναβίωση της ιστορίας του ανθρώπου που μπορούσε να επικοινωνεί με τα ζώα: του Ντούλιτλ.

Η ιστορία εξελίσσεται μέσα από τα μάτια ενός μικρού αγοριού. Η συνάντησή του με τον Ντούλιτλ θα είναι καθοριστική, καθώς μαζί του και με μια παρέα απίθανων ζώων θα μπουν σε μια υπέροχη περιπέτεια διάσωσης και λύτρωσης, σε μια ταινία που μιλάει απευθείας στην παιδική φαντασία, έχοντας πάντα σαν σημείο αναφοράς την κλασική ταινία του 1967, με τον Ρεξ Χάρισον, αλλά και την πιο πρόσφατη απόδοσή της με τον Έντι Μέρφι.


A White, White Day

Σκηνοθεσία: Χλίνουρ Πάλμασον

Σενάριο: Χλίνουρ Πάλμασον

Με τους: Ίνγκβαρ Σίγκουρντσον, Ίντα Μεκκίν Χλινσντότιρ, Χίλμιρ Σνάερ Γκούντνασον

Διάρκεια: 109′

Είδος: Ψυχολογικό θρίλερ

Διανομή: Weird Wave

Ο σκηνοθέτης Χλίνουρ Πάλμασον (Winter Brothers), επιστρέφει με μια ιστορία απώλειας, εκδίκησης μα πάνω απ’ όλα ανιδιοτελούς αγάπης, με τον εμβληματικό Ίνγκβαρ Σίγκουρντσον να αποσπά το Βραβείο Ερμηνείας στην Εβδομάδα Κριτικής του 72ου Φεστιβάλ των Καννών.

Σε μια απομονωμένη πόλη της Ισλανδίας, ένας εν αποστρατεία αστυνομικός πενθεί για την απώλεια της γυναίκας του, την οποία είχε χάσει λίγο καιρό πριν σε ένα τραγικό δυστύχημα. Όταν υποψιάζεται πως ένας άντρας διατηρούσε ερωτική σχέση μαζί της, αποφασίζει να μάθει την αλήθεια με κάθε κόστος.  Οι υποψίες του όμως, εξελίσσονται σε ψύχωση που κορυφώνεται ραγδαία, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τον ίδιο, όσο και τους αγαπημένους του.


Little Joe

Σκηνοθεσία: Τζέσικα Χάουσνερ

Σενάριο: Τζέσικα Χάουσνερ

Με τους: Έμιλι Μπίτσαμ, Μπεν Γουίσο, Φένιξ Μπροσάρ, Λίντσεϊ Ντάνκαν

Διάρκεια: 105′

Είδος: Δράμα, Sci-fi

Διανομή: One From The Heart

Στην 5η ταινία της μετά το Προσκύνημα στη Λούρδη και την Τρελή Αγάπη, η Τζέσικα Χάουσνερ εξερευνά τα είδη της επιστημονικής φαντασίας και του ψυχολογικού θρίλερ, συνδυάζοντας τα με μια αίσθηση παραμυθιού, που ενισχύεται από τα αξέχαστα σκηνικά και την υποβλητική μουσική του Ιάπωνα Τέιτζι Ίτο που έχει γράψει μουσική για τις ταινίες της Μάγια Ντέρεν.

Η Άλις, μια χωρισμένη μητέρα, είναι μια αφοσιωμένη επιστήμονας που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη νέων ειδών φυτών για λογαριασμό μιας εταιρείας. Έχει σχεδιάσει ένα ειδικό είδος βαθυκόκκινου λουλουδιού, ξεχωριστό όχι μόνο για την ομορφιά του αλλά για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Αν διατηρηθεί σε ιδανική θερμοκρασία, του δίνονται ως τροφή τα κατάλληλα συστατικά και οι άνθρωποι του μιλούν συχνά, το φυτό θα κάνει τον ιδιοκτήτη του ευτυχισμένο. Σε αντίθεση με την πολιτική της εταιρείας, η Άλις παίρνει ένα λουλούδι στο σπίτι της σαν δώρο για τον έφηβο γιο της Τζο. Οι δυο τους βαφτίζουν το λουλούδι «Μικρός Τζο», αλλά όσο μεγαλώνει, τόσο αυξάνεται η υποψία της Άλις ότι η δημιουργία της δεν είναι τόσο αθώα όσο νόμιζε.

Η Τζέσικα Χάουσνερ σκηνοθετεί, συχνά με απρόσμενο χιούμορ, ένα ανησυχητικό παραμύθι για το αιώνιο κυνήγι της ανθρώπινης ευτυχίας σε ένα σύγχρονο τεχνολογικά προηγμένο αλλά βαθιά αποξενωμένο κόσμο, τις ανθρώπινες επιλογές και το κόστος τους σε αυτό το αβέβαιο ταξίδι προς ένα στόχο φευγαλέο και συχνά απατηλό. Μαζί σκιαγραφεί, όπως και στις προηγούμενες ταινίες της, ένα μοναδικό πορτρέτο μιας ανεξάρτητης γυναίκας με τους δικούς της προσωπικούς φόβους και καταπιεσμένα πάθη, που διχάζεται ανάμεσα στα προσωπικά της όνειρα, τους επιβεβλημένους ρόλους και τη μητρική αγάπη αφήνοντας, μακριά από κάθε διδακτισμό, τις σωστές απαντήσεις στον ίδιο το θεατή.


Η Αλήθεια (The Truth)

Σκηνοθεσία: Χιροκάζου Κόρε Έντα

Σενάριο: Χιροκάζου Κόρε Έντα

Με τους: Κατρίν Ντενέβ, Ζιλιέτ Μπινός, Ίθαν Χοκ, Λουντιβίν Σανιέ

Διάρκεια: 119′

Είδος: Δράμα, γαλλική κομεντί

Διανομή: Seven Films

Σε μια ένωση απ΄αυτές που συμβαίνουν μια φορά ή πολύ σπάνια, ο περσινός νικητής των Καννών με το Shoplifters, Χιροκάζου Κόρε Έντα, φέρνει την Κατρίν Ντενέβ και τη Ζιλιέτ Μπινός σε μια σχέση μητέρας και κόρης που βρίσκονται στο σημείο της αποκάλυψης μιας σημαντικής αλήθειας. Αυτή η σχέση διανθίζεται από τον χαρακτήρα της Ντενέβ, τη Φαμπιέν, η οποία είναι σταρ του γαλλικού σινεμά και θέλει να γράψει την βιογραφία της παρουσία της κόρης της και του γαμπρού της. Ο τελευταίος (τον υποδύεται ο Ίθαν Χοκ) προσπαθεί να γίνει η γέφυρα της εξιλέωσης ανάμεσα στις δύο γυναίκες.


Η ταινία της εβδομάδας: Η μπαλάντα του Ρίτσαρντ Τζούελ

Σκηνοθεσία: Κλιντ Ίστγουντ

Σενάριο: Μπίλι Ρέι

Με τους: Πολ Γουόλτερ Χάουζερ, Σαμ Ρόκγουελ, Κάθι Μπέιτς, Τζον Χαμ, Ολίβια Γουάιλντ

Διάρκεια: 129′

Είδος: Βιογραφία

Διανομή: Tanweer

Ο τέσσερις φορές βραβευμένος με Όσκαρ Κλιντ Ίστγουντ (Το Βαποράκι) εμπνέεται από τη βομβιστική επίθεση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα και επιστρέφει με μία ακόμα αληθινή ιστορία ηρωισμού -και οσκαρικών προδιαγραφών-, καθώς ξεδιπλώνει τα συνταρακτικά γεγονότα γύρω από τον Ρίτσαρντ Τζούελ, που ενώ έσωσε ανθρώπινες ζωές, βρέθηκε στο στόχαστρο του FBI και του Τύπου και είδε τη ζωή του να διαλύεται για πάντα.

«Βρέθηκε βόμβα. Έχετε τριάντα λεπτά». Ο κόσμος γνώρισε τον Ρίτσαρντ Τζούελ ως τον φύλακα που ανακάλυψε ένα βομβιστικό μηχανισμό και ενημέρωσε άμεσα τις αρχές κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα το 1996. Χάρη στην ακαριαία δράση του, μετατράπηκε σε ήρωα και έσωσε πολλές ζωές. Μέσα σε λίγες μέρες, όμως, έγινε ο υπ’ αριθμόν ένα ύποπτος του FBI και κατηγορήθηκε από τον Τύπο και το κοινό, χωρίς βάσιμες αποδείξεις. Από τότε η ζωή του άλλαξε δραματικά και αμετάκλητα.

Η ερμηνεία της ταινίας που αξίζει να προσεχθεί περισσότερο είναι φυσικά αυτή της Κάθι Μπέιτς, η οποία πήρε και υποψηφιότητα στα Όσκαρ γι΄αυτή.


Keywords
Τυχαία Θέματα
Dolittle, Κλιντ Ίστγουντ,Dolittle, klint istgount