Οι καλύτερες ταινίες της χρονιάς: Μια Ιστορία Γάμου, το Μεσοκαλόκαιρο και Ένας Ελέφαντας που Στέκεται Ακίνητος

18:13 30/12/2019 - Πηγή: People

Ποτέ δεν είναι εύκολη υπόθεση να διαλέξει κανείς έναν συγκεκριμένο αριθμό των καλύτερων ταινιών. Και ποτέ δεν υπάρχει αντικειμενικό κριτήριο. Ο λιγότερο δύσκολος τρόπος για να βγάλει κανείς ένα συμπέρασμα, είναι να σκεφτεί ποιες από τις ταινίες που θα ήθελε να βάλει στη λίστα, θα μπορούσαν να εκτοπίσουν κάποιες άλλες. Στη δική μας λίστα για τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς λείπουν κάποιες που θα μπορούσαν να έχουν θέση.

Όπως το Knives Out του Ράιαν Τζόνσον ή το Ready or Not. Όπως το The Souvenir

ή το Ραντεβού στο Belle Epoque. Ποια όμως ταινία θα έβγαινε εκτός από τη λίστα των 15 και για ποια θα μπορούσαν να υπάρξουν έντονες ενστάσεις; Έχοντας αυτό στο μυαλό, ας δούμε τις 15 καλύτερες ταινίες του 2019, σε ένα θέμα που τείνει να καταστεί άχαρο, ακριβώς γιατί δε μπορεί ποτέ να είναι υποκειμενικό ως άποψη του ενός.

Dolor y Gloria

Δύο πράγματα λένε τα πάντα γι΄αυτή την ταινία. Είναι η καλύτερη ταινία του Αλμοδόβαρ από το 2006 και είναι η καλύτερη ερμηνεία του Αντόνιο Μπαντέρας σε όλη του την καριέρα.


Η Ευνοούμενη

Με 10 υποψηφιότητες για Όσκαρ και καθολική αποθέωση σε κάθε φεστιβάλ που προβλήθηκε και σε κάθε κινηματογραφικό μέσο, σε κάθε κριτική, το Favourite του Γιώργου Λάνθιμου είναι αναμφίλεκτα μια από τις καλύτερες ταινίες για το 2019.


Green Book

Το Green Book φέρει τον τίτλο της Καλύτερης Ταινίας της Χρονιάς για το 2018 με το Όσκαρ για Best Picture που πήρε τον περασμένο Φεβρουάριο, όμως στην Ελλάδα κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο, επομένως θα ήταν αμέλεια να μη βρεθεί στη λίστα. Καταπληκτικές ερμηνείες από Βίγκο Μόρτενσεν και Μαχέρσαλα Άλι – πήρε το Όσκαρ Β΄Ανδρικού – και πολύ δυνατά τα μηνύματα της ταινίας σε μια εποχή που είχε ανάγκη τέτοια υπενθύμιση.


Endgame

Το τέλος ενός saga 10ετίας γράφτηκε ένδοξα και με απώλειες. Η Μαύρη Χήρα πέθανε, ο Τόνι Σταρκ πέθανε, ο Στιβ Ρότζερς βυθίστηκε στο κβαντικό βασίλειο και έζησε τη ζωή που δεν πρόλαβε. Το Endgame είναι η πιο εμπορική ταινία όλων των εποχών με 2.8 δισ. δολάρια σχεδόν, αλλά είναι και μια ταινία που άφησε αποτύπωμα σε μια ολόκληρη γενιά. Ένα αποτύπωμα που θα το νιώσουμε σε μερικά χρόνια.


Once Upon A Time In Hollywood

Ήταν αρκετοί αυτοί που απογοητεύτηκαν από τον Ταραντίνο σε αυτή την 9η ταινία του. Ενοχλήθηκαν από την παραποίηση της ιστορικής πραγματικότητας, αλλά και από διάφορα άλλα στοιχεία. Ο ίδιος πάντως δεν έκανε καμία έκπτωση, ούτε άλλαξε τις μανιέρες του. Ήταν αληθινός στα δικά του θέλω και αυτό βγήκε πάνω στους ηθοποιούς και κατ΄επέκταση στο κοινό. Υπερβατική ερμηνεία από τον Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, από κοντά και ο Μπραντ Πιτ με την Μάργκοτ Ρόμπι.

Ο Κουέντιν Ταραντίνο αποδόμησε το Χόλιγουντ μέσα από την ποδολαγνεία του

Joker

Όχι, δεν έχει γίνει κάποιο λάθος. Το Joker σε αυτή τη λίστα δε θα μπορούσε να μπει ψηλότερα γιατί δεν είναι η ταινία που μας θάμπωσε όλους. Είναι η ερμηνεία του Φοίνιξ που μας θάμπωσε και οδηγηθήκαμε στο συμπέρασμα πως είναι και ανάλογου μεγέθους ταινία. Σίγουρα είναι στις καλύτερες της χρονιάς, αναμφίβολα έθιξε πολύ σοβαρά ζητήματα, εννοείται πως είχε καλλιτεχνικά στηρίγματα, αλλά δύσκολα μπορεί να υπερβεί κάποια από τις επόμενες. Αυτή είναι σαφώς μια υποκειμενική άποψη του υπογράφοντος.

Το Joker είναι η καλύτερη ταινία της χρονιάς σύμφωνα με το IMDB

Klaus

Η ιστορία του Άγιου Βασίλη αλλιώς. Από τη Σκανδιναβία με αγάπη μας έρχεται ο ογκώδης γερο-Κλάους που βγαίνει από τη σκουριά της μοναξιάς χάρη στον ταχυδρόμο Γέσπερ και μαζί φτιάχνουν τον μύθο του Αγίου όπως τον ξέρουμε σήμερα. Ένας μύθος που ξεκίνησε από την ανάγκη του Γέσπερ να πείσει τον πατέρα του να του επιτρέψει να γυρίσει από το απόμακρο Μιρινσμπέργκ και κατέληξε στη μόνιμη διαμονή του εκεί. Ίσως η πιο συγκινητική χριστουγεννιάτικη ταινία.


The Two Popes

Δύο ιερά τέρατα του παγκόσμιου σινεμά υποδύονται δύο ιερά τέρατα του καθολικισμού. Ο Χόπκινς είναι ο Βενέδικτος κι ο Πράις είναι ο Φραγκίσκος. Διαφωνούν, έρχονται από διαφορετικές διαδρομές, στο τέλος όμως κατανοούν πως ο ένας πρέπει να κάνει πίσω και ο έτερος να πάρει τα σκήπτρα για να οδηγήσει το δόγμα σε καλύτερες ημέρες. Τρομερή η σύλληψη του σκηνοθέτη Μεϊρέλες, αλλά και γενναιόδωρη η στάση του να αφήσει την εκρηκτική ένωση του Χόπκινς με τον Πράις να κατακλύσει την ταινία.


Midsommar

Ένα χρόνο μετά το Hereditary, ο Άρι Άστερ επιβεβαίωσε το επώνυμο του. Είναι ένα αστέρι του ψυχολογικού θρίλερ, ένας άψογος αφηγητής ενός φυσικού horror γεμάτου συμβολισμούς.


The Irishman

Το κλείσιμο μιας πενταλογίας γκανγκστερικών ταινιών από τον Μάρτιν Σκορσέζε έρχεται με μεγαλειώδη τρόπο. Για πολλούς η ταινία ήταν αρκετά τραβηγμένη σε διάρκεια, αλλά όλες οι ενστάσεις κάμπτονται με αυτό το τελευταίο μισάωρο. Εκεί όπου λέγονται όλα και ο σκηνοθέτης σε κάνει να ξεχνάς ποιος ήταν ο Φρανκ Σιράν. Τον αντιμετωπίζεις σαν έναν οποιονδήποτε άνθρωπο.


Toy Story 4

Τριάντα χρόνια μετά ο Γούντι μπόρεσε να βρει τον δικό του σκοπό ζωής. Κι αυτός δεν ήταν να φροντίζει για την ασφάλεια του παιδιού, είτε αυτός ήταν ο Άντι είτε η Μπόνι. Η 4η ταινία τον ένωσε με την Bo Beep και ήταν, λογικά, η τελευταία μας βόλτα στον κόσμο που ζωντανεύουν τα παιχνίδια.


The Portrait of A Lady on Fire

Μπορεί στο Φεστιβάλ των Καννών να ήρθε δεύτερη πίσω από τα Παράσιτα, όμως η ταινία της Σελίν Σιαμά έχει εντυπωσιακά υψηλές βαθμολογίες σε IMDB, Rotten Tomatoes, Metacritic και κυρίως έδωσε το βραβείο ερμηνείας στην πρωταγωνίστρια Αντέλ Χενέλ στις Κάννες. Κι όλα αυτά είναι απολύτως δικαιολογημένα γι΄αυτή την αδυσώπητα όμορφη ερωτική ιστορία.


Parasites

Κέρδισε τις Κάννες, λογικά θα πάρει το Όσκαρ Ξενόγλωσσου και τη Χρυσή Σφαίρα, άρα το Parasites δε θα μπορούσε να λείπει και μάλιστα να μην είναι τόσο ψηλά.


Marriage Story

Νόα Μπάουμπακ, Σκάρλετ Γιοχάνσον και Άνταμ Ντράιβερ. Κάθε ένας απ΄αυτούς σε μια ταινία καριέρας. Για τον Μπάουμπακ και την Σκάρλετ είναι πέραν πάσης αμφιβολίας το magnum opus τους, ενώ για τον Ντράιβερ είναι ακόμα μια πιστοποίηση του σπουδαίου ταλέντου του. Συγκινητική, όμορφα αιρετική, ανατρεπτική, έντονη ιστορία γάμου.


An Elephant Sitting Still

Κινηματογραφικό έπος και αριστούργημα που θα βρισκόταν ούτως ή άλλως στη δική μου πρώτη θέση, αλλά βρίσκεται εκεί με μεγαλύτερη πεποίθηση λόγω και του ότι ο σκηνοθέτης Χου Μπο πέθανε πριν καν γίνει το wrap. Θα είναι ένας μύθος που θα τον γράφουμε σε μια δεκαετία για να τον μαθαίνουν οι νεότεροι και θα τους συνεπαίρνει το μυστήριο αυτής της ταινίας.


Keywords
Τυχαία Θέματα