Κορονοϊός: Έκτακτα μέτρα σε σχολεία, ΜΜΜ και αεροδρόμια – Πότε εφαρμόζονται και η εντολή Κικίλια

18:01 26/2/2020 - Πηγή: People

Σε απόλυτη επιφυλακή βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός μετά και το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊου στη Θεσσαλονίκη με έκτακτα μέτρα να λαμβάνονται για σχολεία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και αεροδρόμια, τα οποία θα ισχύσουν εφόσον προκύψει ανάγκη.

Πρόκειται

για κινήσεις οι οποίες χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες, βάσει Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Το πρώτο άρθρο αφορά στα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου. Μεταξύ άλλων, στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

Η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.

Ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.

Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.

Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.
Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κοροναϊού. Μεταξύ άλλων, στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.

Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.

Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας.

Στο μεταξύ σε οικειοθελή καραντίνα έχουν τεθεί οι συγγενείς της 38χρονης που αποτελεί το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονοϊου στη Θεσσαλονίκη, ενώ πλήρη ετοιμότητα του συστήματος Υγείας διέταξε ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας. Διαβάστε όλες τις εξελίξεις εδω 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός, Έκτακτα, ΜΜΜ, – Πότε, Κικίλια,koronoios, ektakta, mmm, – pote, kikilia