Έλληνας αστρονόμος κι η ομάδα του ανακάλυψαν νερό σε αέρια μορφή σε εξωπλανήτη

14:18 12/9/2019 - Πηγή: People

Τα τελευταία χρόνια η δίψα της ανθρωπότητας να βρει έναν πλανήτη κάπου στο Σύμπαν που να μπορέσει να αποτελέσει τον επόμενο σταθμό της, έχει ξεπεράσει την επιθυμία να βρεθεί μορφή ζωής. Διαρκώς αναλύονται δεδομένα από διάφορους πλανήτες είτε του ηλιακού μας συστήματος είτε σε άλλους γαλαξίες.

Αυτή τη φορά βρέθηκε κάτι σημαντικό και πρωτοφανές. Κι αυτό γιατί ο εξωπλανήτης Κ2-18b, που είχε ανακαλυφθεί από το τηλεσκόπιο Keppler, βρίσκεται στη δυνητικά φιλόξενη για ζωή ζώνη του άστρου του, του ψυχρού ερυθρού νάνου Κ2-18, σε απόσταση 110 ετών φωτός από τη Γη, στον αστερισμό του Λέοντα.

Η

δυνητικά φιλόξενη ζώνη σημαίνει ότι ο πλανήτης μπορεί να έχει νερό, απλώς η ερευνητική ομάδα του Έλληνα αστρονόμου Άγγελου Τσιάρα, που είναι ο επικεφαλής, δε μπορεί να διευκρινίσει ακόμα αν το νερό είναι και σε υγρή μορφή ή μόνο υπό τη μορφή υδρατμών στην ατμόσφαιρα.

Η συγκεκριμένη ανακάλυψη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Astronomy για χάρη του Τμήματος Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), όπου είναι επικεφαλής ο κύριος Τσιάρας. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν φασματοσκοπικά δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, που συνελέχθησαν το 2016 και το 2017 και ανέπτυξαν ειδικούς αλγόριθμους προκειμένου να αναλύσουν το φως του άστρου, που φιλτράρεται μέσα από την ατμόσφαιρα του πλανήτη K2-18b, προτού φθάσει στη Γη.

Το εύρημά τους ήταν μόρια νερού σε αέρια μορφή, τα οποία υποδεικνύουν την παρουσία υδρογόνου και ηλίου στην ατμόσφαιρα του πλανήτη. Πιστεύεται ότι δεν είναι τα μόνα στοιχεία που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα αυτού του εξωπλανήτη. Οι ερευνητές θεωρούν ότι υπάρχει άζωτο και μεθάνιο, τα οποία δεν είναι ακόμα ανιχνεύσιμα.

Αυτή είναι η πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο που γίνεται μια τέτοια ανακάλυψη, με τον K2-18b να έχει την οκταπλάσια μάζα και το διπλάσιο μέγεθος από τη Γη. Λόγω όμως της αυξημένης δραστηριότητας του άστρου του, ενδέχεται να περιλαμβάνει μεγαλύτερη ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας στην επιφάνειά του.

Ο κ. Τσιάρας δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι από τους περίπου 4.000 εξωπλανήτες που έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα, «ο K2-18b βρίσκεται δύο βήματα μπροστά, όσον αφορά την πιθανότητα να φιλοξενήσει ζωή. Η ανακάλυψη νερού σε έναν πιθανά κατοικήσιμο κόσμο πέρα από τη Γη, μού δημιουργεί πρωτόγνωρα συναισθήματα. Ο K2-18b σίγουρα δεν είναι μια δεύτερη Γη, καθώς έχει αρκετά μεγαλύτερη μάζα και πολύ διαφορετική ατμοσφαιρική σύνθεση.

Ωστόσο, ερχόμαστε πλέον λίγο πιο κοντά σε απαντήσεις που αφορούν το θεμελιώδες ερώτημα: Είναι η Γη μοναδική στο σύμπαν; Η μελέτη αυτή συμβάλλει σημαντικά στην κατανόηση των κατοικήσιμων κόσμων πέρα από το ηλιακό μας σύστημα και σηματοδοτεί μια νέα εποχή στην έρευνα των εξωπλανητών, μια εποχή σημαντική, ώστε να κατανοήσουμε ποιά θέση κατέχει η Γη, το μοναδικό μας σπίτι, στην απεραντοσύνη του σύμπαντος».

Keywords
Τυχαία Θέματα