Vanessa Nakate: Σκάνδαλο με ειδησεογραφικό πρακτορείο που «έκοψε» μαύρη ακτιβίστρια δίπλα από την Γκρέτα Τούνμπεργκ

14:40 27/1/2020 - Πηγή: People

Για απροκάλυπτο ρατσισμό κατηγορεί το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press η ακτιβίστρια για το περιβάλλον Vanessa Nakate, η οποία με αποδείξεις καταγγέλλει ότι «κόπηκε» το πρόσωπό της από φωτογραφία στην οποία στεκόταν στο πλευρό της Γκρέτα Τούνμπερκ μαζί με άλλες νεαρές ακτιβίστριες.

Η καταγγελία της έχει προκαλέσει σάλο στα media,

καθώς η ακτιβίστρια από την Ουγκάντα «κροπαρίστηκε» από το ειδησεογραφικό πρακτορείο από την αρχική λήψη, ώστε -όπως εξηγήθηκε από τους υπεύθυνους- να «χωρέσει» σωστά στα απαιτούμενα μεγέθη της πλατφόρμας του δικτύου…

Αυτός, ισχυρίζονται οι επικεφαλής του AP, ήταν και ο λόγος που στη λήψη φαινονται αποκλειστικά λευκά κορίτσια, μεταξύ των οποίων η Λουκίνα Τίλε, η Λουίζα Νοϊμπάουερ και η Ιζαμπέλ Άξελσον.

Το περιστατικό προκλήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Νταβός και στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ την προηγούμενη Παρασκευή.

Όταν η ακτιβίστρια αντιλήφθηκε τι ακριβώς είχε συμβεί με τη φωτογραφία της, έφερε το θέμα στο προσκήνιο, ζητώντας να μάθει το γιατί συνέβη αυτό.

Share if you can
What it means to be removed from a photo! https://t.co/1dmcbyneYV

Vanessa Nakate (@vanessa_vash) January 24, 2020

Η νεαρή τόνισε χαρακτηριστικά ότι ήταν η πιο καθοριστική στιγμή στη ζωή της που κατάλαβε τι ακριβώς σημαίνει να αποκλείεσαι από κάτι, λόγω στυγνού ρατσισμού.

«Γιατί με αφαιρέσατε από τη φωτογραφία; Ήμουν μέλος της ομάδας», έγραψε η νεαρή στο Twitter και ενώ ήδη είχε γίνει viral η ιστορία και ενώ και άλλα ειδησεογραφικά πρακτορεία «εισέρχονταν» στον κόσμο της παρεξήγησης, μπερδεύοντας τα ονόματα των κοριτσιών που βρίσκονταν στη συγκεκριμένη λήψη.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής φωτογραφίας του AP, Ντέιβιντ Άκε, επιχείρησε να μπαλώσει το θέμα, εξηγώντας στο βρετανικό Buzzfeed και λέγοντας ότι ο φωτογράφος «κουτσούρεψε» στα γρήγορα τη φωτογραφία για λόγους σύνθεσης και γιατί στο βάθος υπήρχε ένα κτήριο που τραβούσε την προσοχή από το θέμα, που ήταν οι ακτιβίστριες…

Από την πλευρά της και δικαίως, η Nakate δεν πείστηκε από τη χονδροειδή εξήγηση, κάνοντας λόγο για αποκλεισμό των μαύρων φωνών από τις συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή, τονίζοντας «ότι δεν αξίζουμε τέτοια συμπεριφορά» και ότι ¨σβήνοντας τις φωνές μας, δεν θα σβήσετε εμάς, ούτε θα αλλάξει κάτι».

Για την ιστορία το AP αποκατέστησε τη φωτογραφία, χωρίς καμία περαιτέρω αναφορά στην… παρεξήγηση.

Με στοιχεία από το BBC.com

Keywords
Τυχαία Θέματα