Universal Studios: 500.000 πρωτότυπες ηχογραφήσεις καταστράφηκαν σε πυρκαγιά

07:42 14/6/2019 - Πηγή: People

Ένα δημοσίευμα του The New York Times Magazine φέρνει στη δημοσιότητα τη μεγάλη καταστροφή που προκλήθηκε έπειτα από πυρκαγιά που ξέσπασε στα Universal Studios το 2008. Συγκεκριμένα αποκαλύπτει πως από την εν λόγω πυρκαγιά καταστράφηκαν περίπου 500.000 πρωτότυπες ηχογραφήσεις καλλιτεχνών, όπως οι Nirvana, Mary J Blige, Snoop Dogg

και Aretha Franklin.

Η πυρκαγιά και οι πρώτες αποτιμήσεις

Η είδηση της πυρκαγιάς είχε καλυφθεί εκτενώς από τα Μέσα εκείνη την περίοδο ωστόσο η έκταση της ζημιάς δεν είχε γίνει ποτέ γνωστή μέχρι σήμερα. Ο λόγος που η Universal Media Group προσπάθησε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να υποβαθμίσει το μέγεθος της καταστροφής ήταν για να αποτρέψει την αντίδραση των καλλιτεχνών αλλά και τη δημόσια αποδοκιμασία.

Μάλιστα τότε οι υπεύθυνοι της εταιρείας είχαν υποστηρίξει πως στη φωτιά καταστράφηκαν μόνο αντίγραφα παλαιότερων χρόνων και προσπάθησαν να στρέψουν την προσοχή του κόσμου και των Μέσων στην καταστροφή που έγινε στο στούντιο του King Kong, το οποίο αποτελούσε πόλο έλξης πολλών τουριστών.

Η φωτιά στα Universal Studios το 2008

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η πυρκαγιά -που προκλήθηκε αρχικά από φλόγιστρα που χρησιμοποιήθηκαν από εργάτες που έκαναν εργασίες συντήρησης στο στούντιο- εξαπλώθηκε στον χώρο αποθήκευσης της Universal, όπου φυλάσσονταν βιντεοκασέτες, ρολά φιλμ και πρωτότυπες ηχογραφήσεις. «Στην πυρκαγιά αναμφισβήτητα χάθηκε μια τεράστια μουσική κληρονομιά» αναφέρεται σε εσωτερική αποτίμηση του 2009.

Οι ηχογραφήσεις που χάθηκαν στη φωτιά

Μεταξύ άλλων καταστράφηκαν αυθεντικές ηχογραφήσεις των πρώτων εμφανίσεων της Aretha Franklin, ολόκληρο το έργο του Chuck Berry για το Chess Records και οι περισσότερες από τις ηχογραφήσεις του John Coltrane στη συλλογή Impulse Records, άγνωστα κομμάτια των Nirvana, R.E.M., Τζάνετ Τζάκσον, Sondgarden, Beck, Eminem, Nine Inch Nails.

Στη μεγάλη λίστα των καλλιτεχνών των οποίων οι ηχογραφήσεις καταστράφηκαν συμπεριλαμβάνονται ακόμα οι: Ray Charles, B.B. King, Cher, Joni Mitchell, Elton John, Eric Clapton, Τhe Eagles, Aerosmith, Barry White, Sting, R.E.M., Janet Jackson, Guns N’ Roses, Mary J. Blige, No Doubt, Nine Inch Nails, Snoop Dogg, Nirvana, Beck, Sheryl Crow, και με ράπερς όπως Tupac Shakur, Eminem και 50 Cent.

Η απάντηση της Universal Music Group

Μετά τη δημοσιοποίηση του άρθρου, την Τρίτη 11 Ιουνίου, η Universal Music Group πήρε θέση μέσα από το BBC υποστηρίζοντας πως ναι μεν η πυρκαγιά ήταν «βαθιά ατυχής», αλλά το άρθρο στο The New York Times Magazine περιελάμβανε «πολλές ανακρίβειες, παραπλανητικές δηλώσεις, αντιφάσεις και θεμελιώδεις παρανοήσεις για την έκταση του συμβάντος και των στοιχείων που καταστράφηκαν».

«Η προστασία της μουσικής είναι απόλυτη προτεραιότητα για εμάς και είμαστε περήφανοι για το αρχείο των ηχογραφήσεών μας. Ενώ υπάρχουν περιορισμοί που μας εμποδίζουν να αναφερθούμε δημοσίως σε κάποιες από τις λεπτομέρειες της πυρκαγιάς που συνέβησαν στις εγκαταστάσεις των NBC Universal Studios πριν από μια δεκαετία, το περιστατικό, αν και βαθιά ατυχές, δεν επηρέασε ποτέ την διαθεσιμότητα της μουσικής που κυκλοφορεί εμπορικά, ούτε επηρέασε τους καλλιτέχνες» ανέφεραν οι εκπρόσωποι της εταιρείας στη δήλωσή τους.

Έπειτα από αυτές τις αποκαλύψεις, πολλοί ήταν οι καλλιτέχνες που σχολίασαν το δημοσίευμα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ανάμεσα σε αυτούς και το δημοφιλές συγκρότημα R.E.M.. Με ανακοίνωσή τους στον επίσημο λογαριασμό τους στο Twitter αναφέρουν: «Προσπαθούμε να βρούμε ασφαλείς πληροφορίες σχετικά με το τι συνέβη και πόσο επηρεάζει τη μουσική του συγκροτήματος μας».

REMHQ is receiving inquiries from many people concerned about the New York Times article on the Universal Music fire 11 years ago. We are trying to get good information to find out what happened and the effect on the band’s music, if any. We will detail further as and when.

— R.E.M. HQ (@remhq) 11 Ιουνίου 2019

Keywords
Τυχαία Θέματα