Joker: Ακαδημαϊκός νευρο-εγκληματολόγος θα «διδάξει» την ταινία στους φοιτητές του

15:45 15/10/2019 - Πηγή: People

Όταν πριν από μια βδομάδα ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια Έντριαν Ρέιν πήγαινε με τα ανίψια του στο σινεμά για να δει το Joker, δε φανταζόταν πώς θα νιώθει στο τέλος. Κι αυτό γιατί δεν του άρεσε ποτέ η μυθολογία του Batman. Δεν είναι σύνδεση με τον Σκοτεινό Ιππότη, άρα και τον μεγάλο του εχθρό.

Όμως η ταινία του Τοντ Φίλιπς με τον Χοακίν Φοίνιξ είναι κάτι πέρα από την DC πια. Είναι μια αυτόνομη οντότητα. Και ως τέτοια συνάρπασε το μυαλό του νευρο-εγκληματολόγου

που μελετά για πάνω από 40 χρόνια τα αίτια της παραβατικής συμπεριφοράς ατόμων με ψυχοπνευματικές αστάθειες και δυσλειτουργίες.

Ο Έντριαν Ρέιν μίλησε για τα συναισθήματα του στο Vanity Fair και αναφέρθηκε σε όλα εκείνα τα textbook στοιχεία που έκαναν τον Άρθουρ Φλεκ να γίνει Joker.

«Η ταινία ήταν μια αναπάντεχα ακριβής πρόβλεψη για το είδος του background και των συνθηκών που, όταν συνδυαστούν, μπορούν να δημιουργήσουν έναν δολοφόνο. Εδώ και 42 χρόνια, μελετώ τα αίτια του εγκλήματος και της βίας. Παρακολουθώντας το φιλμ σκέφτηκα, «Ουάου, τι αποκάλυψη. Πρέπει κάποια στιγμή να αγοράσω αυτό το φιλμ, και να προβάλω αποσπάσματά του (στο μάθημα)». Είναι ένα σπουδαίο εκπαιδευτικό εργαλείο για το πώς δημιουργείται ένας δολοφόνος. Αυτό μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Μιλάω για αυτούς τους παράγοντες στην τάξη και, ειλικρινά, είναι πολύ δύσκολο να βρεις μια ιστορία από την αληθινή ζωή που να συνδυάζει όλα αυτά τα κομμάτια».

Ο κύριος Ρέιν αναφέρεται και σε όλα τα στοιχεία που συμβάλλουν ώστε ο Φλεκ να γίνει Joker. Εστιάζει όμως ιδιαίτερα στη στιγμή που μαθαίνει ο ήρωας ότι είναι υιοθετημένος. Μια διάσταση που η ταινία δεν αποσαφηνίζει ποτέ αν είναι αλήθεια ή όχι. Στο μυαλό του Φλεκ πάντως, είναι πέρα για πέρα αληθινό.

«Η σωματική κακοποίηση είναι στη λίστα, όπως και η παραμέληση και ο υποσιτισμός στην παιδική ηλικία. Το να μεγαλώνει ένα παιδί βυθισμένο στη φτώχεια αυξάνει επίσης τον κίνδυνο. Ο ήρωας είναι υιοθετημένος, και τα παιδιά που είναι υιοθετημένα έχουν δύο-τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εγκληματική συμπεριφορά…Αν αναρωτιέστε γιατί συμβαίνει αυτό, είναι επειδή στις υιοθεσίες, το μωρό αποχωρίζεται τη μητέρα για ένα διάστημα. Αυτή η διακοπή της διαδικασίας δεσίματος μητέρας-παιδιού σε μια κρίσιμη περίοδο ξέρουμε ότι επηρεάζει την ανάπτυξη της προχωρικότητας σε βάθος χρόνου.

Όταν το μαθαίνει, τραβιέται ένα χαλί κάτω από τα πόδια του. Είναι μια σοκαριστική αποκάλυψη και αντιδρά σε αυτή με κλιμακούμενη ανησυχία. Όλη του η ζωή ανατράπηκε. Δεν έχει πια ταυτότητα. 

Η σχέση ανάμεσα στα προβλήματα ψυχικής υγείας και τη βία είναι φυσικά, ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα. Δεν πρέπει να στιγματίζουμε τους ψυχικά ασθενείς ανθρώπους ως επικίνδυνα άτομα. Οι ψυχικά ασθενείς άνθρωποι δεν γυρνάνε πέρα δώθε σκοτώνοντας το ένα θύμα μετά το άλλο, σχεδιάζοντας δολοφονίες ή ληστείες τραπεζών. Όχι, αντιδρούν ενστικτωδώς και με βάση το συναίσθημα. Έχουν μια αντιδραστική επιθετικότητα.

Ο Joker πάσχει από κατάθλιψη κι έχει παραισθήσεις. Δεν είναι σχιζοφρενής ακριβώς, αλλά είναι πολύ κοντά σε αυτό. Έχει δυσλειτουργία σχιζοτυπικής προσωπικότητας».

Keywords
Τυχαία Θέματα