17χρονος τυφλώθηκε γιατί τρεφόταν μόνο με πατάτες τηγανητές και πατατάκια

14:07 3/9/2019 - Πηγή: People

Όσοι είστε ερωτευμένοι με τις τηγανητές πατάτες, μην αγχωθείτε με τον τίτλο. Ο 17χρονος από το Μπρίστολ που έμεινε τυφλός δεν το έπαθε επειδή έτρωγε καθημερινά αυτή την τροφή. Το έπαθε επειδή έτρωγε μόνο αυτή και τη συμπλήρωνε από μια φέτα λευκό ψωμί και πιο σπάνια μια φέτα ζαμπόν ή λουκάνικο.

Αυτή η δίαιτα του νεαρού ξεκίνησε σε ηλικία 12 ετών και ήταν αποτέλεσμα της άσης που αισθανόταν με την υφή συγκεκριμένων τροφών όπως τα όσπρια, τα λαχανικά και τα φρούτα. Στα 14 του άρχισε να να νιώθει έντονη κόπωση και μετά από εξέταση στον γιατρό του φάνηκε ότι πάσχει από αβιταμίνωση,

ιδίως στη Β12, και έχει οργανικές βλάβες λόγω του υποσιτισμού.

Τότε ο γιατρός του του έδωσε μια αγωγή με συμπληρώματα διατροφής τα οποία θα έπρεπε να παίρνει παράλληλα με την διεύρυνση των τροφών που έτρωγε. Ο νεαρός όχι μόνο δεν έπαιρνε τα συμπληρώματα, αλλά ούτε και άλλαξε τη διατροφή του. Τηγανητές πατάτες, πατατάκια, ψωμί και ενίοτε κάποιο αλλαντικό.

Σήμερα, στα 17 του, έχει μείνει ουσιαστικά τυφλός με πολύ χαμηλά επίπεδα B12, αλλά χαμηλά επίπεδα και σε άλλες σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα–χαλκό, σελήνιο και βιταμίνη D. Όπως ανέφερε στο BBC η γιατρός της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Μπρίστολ, η Ντενίζ Ατάν, ο νεαρός δεν είχε βασικά μέταλλα στα οστά του, κάτι που το χαρακτήρισε σοκαριστικό για αυτή την ηλικία.

Ως προς την τύφλωση του, δεν είναι απόλυτη, είναι όμως τόσο περιορισμένη και προβληματική η όραση του που εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία.

«Είχε τυφλά σημεία ακριβώς στο κέντρο της όρασής του. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να οδηγήσει και πολύ δύσκολα μπορεί να διαβάσει, να παρακολουθήσει τηλεόραση ή να διακρίνει πρόσωπα».

Αυτή η ασθένεια ονομάζεται διατροφική οπτική νευροπάθεια και μπορεί να γίνει μόνιμη κατάσταση, αν και σε σπάνιες περιπτώσεις, εφόσον μετά την έγκαιρη διάγνωση ο ασθενής δεν ακολουθήσει μια διαφορετική διατροφή και δεν πάρει τις πολυβιταμίνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα
17χρονος,17chronos