Τα ελάφια λιγοστεύουν επικίνδυνα στην Πάρνηθα: Φόβος κατοίκων και εικόνες από κατασπαραγμένα ζώα
Κάποτε, η Πάρνηθα ήταν γεμάτη ελάφια που πλησίαζαν τους ανθρώπους και αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι του τοπίου. Σήμερα, όμως, οι κάτοικοι μιλούν στο Newsbomb.gr για μια δραματική αλλαγή: τα ελάφια λιγοστεύουν επικίνδυνα, ενώ οι λύκοι κατεβαίνουν όλο και πιο χαμηλά, ακόμα και μέσα σε αυλές σπιτιών.
Τα ελάφια της Πάρνηθας φαίνεται να εξαφανίζονται τη στιγμή που η παρουσία των λύκων γίνεται ακόμα πιο ισχυρή. Κάτοικοι των Αχαρνών κάνουν
Συγκεκριμένα τρεις κάτοικοι μιλώντας στο Newsbomb.gr περιγράφουν ότι η Πάρνηθα ήταν πάντα ένας τόπος γεμάτος ζωή. Όμως τώρα, κάτι έχει αλλάξει.
Μαρία Μιχελή: «Κάποτε τα ελάφια ήταν παντού – Τώρα έχουν εξαφανιστεί»Η Μαρία Μιχελή, κάτοικος της περιοχής, θυμάται μια άλλη εποχή: «Ήταν μια εποχή που η Πάρνηθα έσφυζε από ζωή. Τα ελαφάκια κατέβαιναν στις αυλές μας, έπιναν νερό από τους κουβάδες που γεμίζαμε για τα αδέσποτα. Ξέραμε την ώρα που θα εμφανιστούν, τους περιμέναμε, ήταν κομμάτι της καθημερινότητάς μας, μια εικόνα βγαλμένη από όνειρο. Όμως, όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν».
Όπως εξηγεί, η αλλαγή ξεκίνησε μετά τις πυρκαγιές: «Από το 2024 και έπειτα, ο τρόμος άρχισε να σκεπάζει το βουνό. Οι λύκοι εμφανίστηκαν σε μεγάλους αριθμούς και άρχισαν να κατεβαίνουν μέχρι τις αυλές των σπιτιών. Το φθινόπωρο, μετά τον Αύγουστο, ένας λύκος μπήκε στην αυλή της γειτόνισσάς μου και κατασπάραξε το σκυλί της. Δεν ήταν το μόνο. Τέσσερα σκυλιά έχουν χαθεί έτσι, και αμέτρητα αδέσποτα βρήκαν φρικτό τέλος».
Αναφέρεται και σε μια συγκλονιστική προσωπική εμπειρία: «Ένα πρωί, ξημερώματα, πήγα το κατοικίδιο μου βόλτα. Ήταν κάποια μέτρα πιο μπροστά μου όταν ξαφνικά ένας λύκος εμφανίστηκε και το κατασπάραξε μπροστά στα μάτια μου. Ήταν μια εικόνα που δεν θα ξεχάσω ποτέ».
Σήμερα, όπως λέει, τα ελάφια έχουν σχεδόν εξαφανιστεί: «Οι λύκοι κατέβηκαν μέχρι τη Μπόσκιζα (περιοχή των Αχαρνών) και το όμορφο θέαμα των ελαφιών χάθηκε. Δεν βλέπω πια ούτε ένα, ακόμα και στις εξορμήσεις μου μέσα στο βουνό. Είναι σαν να έχουν εξαφανιστεί».
Ανδρέας Θεοδωρόπουλος: «Οι λύκοι δεν φοβούνται πια τον άνθρωπο»Ο Ανδρέας Θεοδωρόπουλος, επίσης κάτοικος της περιοχής, εκφράζει την ανησυχία του: «Κάθε μέρα έβλεπα τα ελάφια να έρχονται έξω από το σπίτι μου. Ήταν κομμάτι της καθημερινότητάς μου. Όμως, το τελευταίο διάστημα λιγοστεύουν. Μειώνονται συνεχώς, γιατί οι λύκοι τα κατασπαράζουν. Δεν είναι όπως παλιά».
Όπως σημειώνει, η παρουσία των λύκων δεν περιορίζεται πλέον στα πιο απομακρυσμένα σημεία του βουνού: «Έχει κατεβεί λύκος πολύ χαμηλά, κοντά στις ταβέρνες της Πάρνηθας. Τον είδα να κυνηγάει αδέσποτα. Δεν φοβούνται πια τόσο τον άνθρωπο και ψάχνουν τροφή όπου μπορούν».
Κατερίνα Βαρελά: «Οι κραυγές των λύκων προκαλούν τρόμο»Ανάλογη είναι και η εμπειρία της Κατερίνας Βαρελά, που ζει στην Πάρνηθα εδώ και οκτώ χρόνια: «Ζω στην Πάρνηθα και μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι τα τελευταία χρόνια τα ελάφια έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Παλαιότερα, όπου κι αν ανέβαινες, έβλεπες αυτά τα υπέροχα ζώα. Τώρα, ακόμη και σε σημεία όπου ήταν σύνηθες να τα συναντάμε, έχουν μειωθεί δραματικά».
Όμως, όπως επισημαίνει, δεν είναι μόνο η μείωση των ελαφιών που προβληματίζει, αλλά και το αίσθημα ανασφάλειας που επικρατεί: «Η ανάβαση στο βουνό έχει γίνει επικίνδυνη. Παλιά πηγαίναμε άφοβα, υπήρχαν κατασκηνώσεις, οικογένειες, παιδιά. Τώρα, όμως, λίγοι τολμούν. Οι κραυγές των λύκων ακούγονται παντού και προκαλούν τρόμο. Έχω δει με τα μάτια μου φαγωμένα ελάφια μέσα στο δάσος. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και τα ελάφια σταματήσουν να εμφανίζονται κοντά στους ανθρώπους, η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο ανησυχητική».
Κάτοικος μοιράζεται εικόνες από ελάφια που κατασπάραξαν λύκοιΑνάλογη είναι και η άποψη ενός ακόμη κατοίκου της περιοχής, ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. Όπως αναφέρει, η κατάσταση στην Πάρνηθα έχει αλλάξει δραματικά:
«Κάποτε έβλεπα ελάφια σχεδόν κάθε μέρα. Τώρα, το μόνο που βρίσκω είναι τα απομεινάρια τους. Έχω δει με τα μάτια μου κουφάρια ελαφιών διασκορπισμένα στο δάσος, κατασπαραγμένα. Ο φόβος των λύκων είναι πλέον πραγματικός».
Ο ίδιος έχει μοιραστεί φωτογραφικό υλικό που αποδεικνύει τη σκληρή πραγματικότητα που επικρατεί στο βουνό:
Φόβος κατοίκων και εικόνες από κατασπαραγμένα ζώα
Φόβος κατοίκων και εικόνες από κατασπαραγμένα ζώα
Πηγή :NEWSBOMB
Το άρθρο Τα ελάφια λιγοστεύουν επικίνδυνα στην Πάρνηθα: Φόβος κατοίκων και εικόνες από κατασπαραγμένα ζώα εμφανίστηκε πρώτα στο iHunt.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Τα ελάφια λιγοστεύουν επικίνδυνα στην Πάρνηθα: Φόβος κατοίκων και εικόνες από κατασπαραγμένα ζώα
- Παύλος Γερουλάνος: Με την Λάρα ξεκινήσαμε μια σχέση που δεν ξέραμε πού θα καταλήξει – Πώς γνωρίστηκαν
- Παύλος Γερουλάνος: Τα συγκινητικά λόγια για την απώλεια της αδελφής του, Δέσποινας – «Η σχέση μας με καθόρισε»
- Ο τσαμπουκάς κυνηγός «πλήρωσε» με φυλακή
- Προκαλεί ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης: «Ντράπηκα για την έλλειψη παιδείας»
- Πήγαν να κάνουν ληστεία και αντί για όπλα είχαν μαζί τους… φίδια – Απίστευτο περιστατικό
- Μητρόπολη Κύκκου: Αναπτύσσεται ραγδαία στην Έγκωμη – Πολυτελή διαμερίσματα, ξενοδοχείο και χώροι ψυχαγωγίας
- Britney Spears: Ανέβασε νέο βίντεο – Χορεύει U2, ντυμένη στα κόκκινα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iHunt

- Τελευταία Νέα iHunt
- Τα ελάφια λιγοστεύουν επικίνδυνα στην Πάρνηθα: Φόβος κατοίκων και εικόνες από κατασπαραγμένα ζώα
- Ο τσαμπουκάς κυνηγός «πλήρωσε» με φυλακή
- Ανοίγουν δύο διαδικτυακές πλατφόρμες για τους ΟΤΑ και τα ζώα συντροφιάς
- Καιρός 17/3/2025 : Πτώση της θερμοκρασίας – Ισχυροί άνεμοι στο Αιγαίο
- Αντικατάσταση παλαιών φωλιών λευκοπελαργών σε περιοχές της Ηπείρου
- Καιρός 16/3/2025: Αφρικανική σκόνη και 30αρια
- Μάχη με τις φλόγες στην Καστοριά – Έξι τα ενεργά μέτωπα
- Φλώρινα: Συντετριμμένος κυνηγός εντοπίζει τον λυκοφαγωμένο του σύντροφο
- Λειτουργός της Υπηρεσίας Θήρας κατήγγειλε προϊστάμενό του για αθέμιτες πρακτικές
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Γάζα: Τουλάχιστον 100 νεκροί στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ
- Φωτεινή Πετρογιάννη: «Άσπρισα εκείνη την ώρα – Ένιωσα σαν να μου στρίβεις ένα μαχαίρι στην πληγή»
- Γιορτή σήμερα 18 Μαρτίου, εορτολόγιο: Άγιος Κύριλλος Αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων
- Νετανιάχου: Διέταξε «σθεναρή δράση» κατά της Χαμάς που κατηγορεί το Ισραήλ για «μονομερές τέλος» στην εκεχειρία – Ενήμερες οι ΗΠΑ
- Γάζα: Τουλάχιστον 30 νεκροί και δεκάδες τραυματίες σε ισραηλινά πλήγματα κατά της Χαμάς – Στον «αέρα» η εκεχειρία
- ΚΚΕ: Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σχολιάζει τον ανασχηματισμό μέσω… TikTok
- Σουδάν: Τουλάχιστον δέκα νεκροί από πυρά πυροβολικού των παραστρατιωτικών στην πόλη Ομνοτουρμάν
- Ισραήλ: Ανακοίνωσε πλήγματα σε στρατιωτικούς στόχους στη νότια Συρία
- Βάσω Λασκαράκη για το πρόβλημα υγείας του συζύγου της: «Έπρεπε να αφαιρεθεί ένα κομμάτι από το έντερο»