Οικολόγοι Πράσινοι : Περί λύκων στην Πάρνηθα

09:24 14/1/2022 - Πηγή: iHunt

Το πρόσφατο περιστατικό επίθεσης λύκου κατά ενός οικόσιτου σκύλου, απασχόλησε εντόνως την κοινωνία και τα ΜΜΕ και αποτέλεσε αφορμή να ακουστούν για  ακόμη μια φορά δεκάδες αβάσιμα επιχειρήματα ενάντια στην άγρια ζωή και τα μεγάλα σαρκοφάγα θηλαστικά της χώρας. Το συγκεκριμένο περιστατικό αναδεικνύει για άλλη μια φορά την ανάγκη επίλυσης των ζητημάτων σύγκρουσης των μεγάλων θηλαστικών και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων με βάση την σύγχρονη επιστημονική

γνώση και τη διεθνή εμπειρία εφαρμογής καλών πρακτικών.

Η επανεμφάνιση των λύκων στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας με φυσικό τρόπο αποτελεί μια ελπιδοφόρα ένδειξη ότι επανέρχεται η ισορροπία του φυσικού περιβάλλοντος και το δάσος της Πάρνηθας θα αποκατασταθεί γρηγορότερα γλιτώνοντας από την εντατική βόσκηση του αυξημένου πληθυσμού των ελαφιών μετά τις πυρκαγιές. Αξίζει να σημειωθεί πως οι θηρευτές, όπως ο λύκος, συνεισφέρουν ευεργετικά στην αποκατάσταση της φυσικής δυναμικής των δασικών οικοσυστημάτων, παρότι το συγκεκριμένο είδος έχει αποτελέσει συχνά εξιλαστήριο θύμα μίας ημιμαθούς και αντιεπιστημονικής προσέγγισης.

«Θα θέλαμε κατ’ αρχάς να εκφράσουμε τη θλίψη μας προς την οικογένεια για το τραγικό γεγονός που συνέβη. Ωστόσο, για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και του ανθρώπου και των οικόσιτων ζώων έχουν θεσπιστεί νόμοι, οι οποίοι οφείλουν να τηρούνται από τους πολίτες και να εφαρμόζονται από την πολιτεία. Τα μέτρα που επιβάλλονται δεν είναι θεωρητικά, αλλά βασίζονται σε εμπειρίες του παρελθόντος και σε διεθνείς καλές πρακτικές. Δεν συμμεριζόμαστε την εχθρική ρητορική που βλέπει το φως της δημοσιότητας προς την άγρια ζωή, η οποία δείχνει πλήρη άγνοια στους νόμους της χώρας, καθώς αυτοί από το 1985 απαγορεύουν την είσοδο στην Πάρνηθα με οικόσιτα ζώα, ανεξαρτήτως της παρουσίας οδηγού-λουριού», δηλώνει ο Αργύρης Γκινούδης, κτηνίατρος και Μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ τονίζουμε πως η Πολιτεία και το Υπουργείο οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν και να υλοποιήσουν τις δράσεις που προτείνονται διεθνώς σε αυτές τις περιπτώσεις από τους επιστήμονες και σχετικές ΜΚΟ, που έχουν αφιερώσει το έργο τους στη διατήρηση και προστασία των μεγάλων θηλαστικών. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες τους κανόνες που χρειάζεται να τηρούν απαρέγκλιτα κατά την επίσκεψή τους σε δάση με άγρια ζωή, όπως είναι η Πάρνηθα, ο Όλυμπος, η Πίνδος κ.λπ. Και σε αυτό το τεράστιο κενό κατάλληλης ενημέρωσης ευθύνη σίγουρα φέρει η πολιτεία. Η προστασία της βιοποικιλότητας εξασφαλίζει την βιωσιμότητα της ανθρώπινης ύπαρξης στον πλανήτη.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

The post Οικολόγοι Πράσινοι : Περί λύκων στην Πάρνηθα appeared first on iHunt.

Keywords
Τυχαία Θέματα