Ζητείται εμβόλιο για τις αντιφάσεις των ειδικών

Το κακό νέο είναι ότι η νέα οδηγία της Επιτροπής Εμβολιασμών για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca προκαλεί μεγάλη σύγχυση στους πολίτες– και σε αυτούς που θέλουν και σπεύδουν να αξιοποιήσουν το μοναδικό «όπλο» κατά της πανδημίας και (κυρίως) σε εκείνους που διατηρούν επιφυλάξεις και κατά συνέπεια …αποστάσεις από τα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας.

Το καλό νέο είναι ότι όλο και περισσότεροι πολίτες χαρακτηρίζουν άψογη την εμβολιαστική διαδικασία,

παροτρύνοντας έτσι γνωστούς και φίλους να προστατέψουν μια ώρα αρχύτερα τις ζωές τους από τον κίνδυνο που, είναι εδώ και τρέφεται από θλιβερές «θεωρίες».

Το κακό νέο είναι ότι, τώρα που αυξάνονται τα διαθέσιμα εμβόλια, μια κάποια καινούργια σύσταση της Επιτροπής μπορεί να τινάξει στον αέρα τις θετικότερες προβλέψεις για την πορεία της κορυφαίας διαδικασίας και να επιτρέψει πισωγυρίσματα και ένα τέταρτο κύμα πανδημίας από τον Σεπτέμβρη.

Το καλό νέο είναι ότι μειώνονται καθημερινά τα κρούσματα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι διασωληνωμένοι- και κερδίζουν την μάχη όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας στις ΜΕΘ.

Το κακό νέο είναι ότι ένα σημαντικό ποσοστό των μεγαλύτερων ηλικιών δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί, παρότι τα σχετικά ραντεβού θα μπορούσαν να έχουν κλειστεί από τους πρώτους μήνες λειτουργίας της εμβολιαστικής πλατφόρμας.

Το καλό νέο είναι ότι η επιστήμη κάνει κάθε μέρα ένα ακόμη «θαύμα» στο παγκόσμιο χωριό, συνεχίζει τις έρευνές της και ανεβάζει ταχύτητα για την οριστική αποτροπή του κινδύνου.

Το κακό νέο είναι ότι η αποτελεσματική ενημέρωση κάνει «κοιλιά» και οι ειδικοί ανησυχούν για ένα νέο κύμα -πάλι καλοκαιρινό- εφησυχασμού και αναβλητικότητας από μεγαλύτερες και μικρότερες ηλικίες.

Το καλό νέο είναι ότι η εμβολιαστική διαδικασία στη χώρα μας εξακολουθεί να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το κακό νέο είναι ότι τα λάθος και αχρείαστα μηνύματα κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην οικοδόμηση του προσδοκώμενου τείχους ανοσίας.

Το ζήτημα δεν είναι αν η κυβέρνηση εισπράττει διαρκώς μπράβο ή αν η αντιπολίτευση βρίσκει υπαρκτούς ή λιγότερο σημαντικούς λόγους για καθημερινές επιθέσεις εναντίον της. Το ζήτημα είναι να σωθούν ζωές, να αποτραπούν νέα λάθη και να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την επώδυνη περιπέτεια.

Βασικό θεμέλιο για την εμβολιαστική στρατηγική της χώρας, της επιχείρησης «Ελευθερία» και των συνοδευτικών κινήσεων, δεν μπορεί παρά να είναι η ισχυροποίηση της σχέσης εμπιστοσύνης της Πολιτείας με τους πολίτες. Και το κλίμα ανησυχίας και φόβου δεν βοηθά, αντιθέτως μπλοκάρει την ασφαλή μετάβαση στην επόμενη μέρα. Αδικεί όλους, όσοι (από την όποια θέση ευθύνης, αλλά και τους απλούς πολίτες) μπήκαν από την πρώτη στιγμή στη μάχη  εναντίον της πανδημίας.

Γι’ αυτό και χρειάζονται άμεσα ξεκάθαρες απαντήσεις για τις αντιφάσεις και τις αντικρουόμενες συστάσεις. Να δοθούν εξηγήσεις γιατί η Επιτροπή τροποποίησε τώρα την εισήγησή της για την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca. Γιατί οι αρμόδιοι υπουργοί ανακοίνωσαν τον Απρίλη την χορήγηση του εμβολίου στις ηλικίες κάτω των 60 ετών. Ποια ήταν τότε και ποια σήμερα τα επιστημονικά δεδομένα και τα διαθέσιμα εμβόλια; Να απαντήσουν στα διάφορα ερωτήματα που ταλανίζουν τους πολίτες από την ανακοίνωση της Δευτέρας; Να κάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο μόνο οι άνω των 60;  Να το κάνουν μόνο οι κάτω των 60;  Να έχουν βγει στην …σύνταξη ή να περιμένουν; Και αν δεν το κάνουν αυτοί και οι άλλοι, ποιοι μπορούν να κάνουν το εμβόλιο άφοβα; Πως πρέπει να κινηθούν οι 30άρες + μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου ραντεβού για τον εμβολιασμό τους. Ποια σύσταση πρέπει να ακολουθήσουν; Ποιο είναι τελικά το καλύτερο εμβόλιο; Το διαθέσιμο; Αν ναι, πρέπει να εξηγηθεί – ξανά και ξανά- και να δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες για όλες τις περιπτώσεις και ηλικίες. Οι πολίτες έχουν ανάγκη από μία υπεύθυνη στάση και ενημέρωση από τους αρμόδιους, που άλλωστε επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία ότι ο κίνδυνος είναι εδώ. Οι πολίτες έχουν ανάγκη από καθαρά λόγια, ειδικά τώρα, σήμερα, που ανοίγει η δυνατότητα εμβολιασμού και για τους νέους και τις νέες από 18 μέχρι 24 ετών. Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα και πρέπει να κερδηθεί μέσα στο καλοκαίρι…

Keywords
Τυχαία Θέματα