ΥΠΕΝ: Οκταπλάσια της ΕΕ η χρήση της πλαστικής σακούλας στην Ελλάδα

Της Μαριάννας Τζάννε

Ανταποδοτικό τέλος που σύντομα θα επιστρέψει στους χρήστες θα είναι το τέλος που καταβάλλουν από αρχές του χρόνου, οι καταναλωτές για την πλαστική σακούλα. Όπως ανέφερε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, τα 3 λεπτά του περιβαλλοντικού τέλους, που εισπράττει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων από κάθε σακούλα, αποδίδονται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης. Ο ΕΟΑΝ έχει υποχρέωση το σύνολο του ποσού αυτού να το επιστρέψει ξανά στον καταναλωτή. «Δεν θα κρατήσει ούτε ένα λεπτό η ελληνική πολιτεία. Αυτό σημαίνει

ότι ο κάθε πολίτης θα πάρει, μέσω των Δήμων, πλαστικές σακούλες πολλών χρήσεων ή πάνινες ή διχτάκια δωρεάν, από αυτό ακριβώς το τέλος». Σε ένα εξάμηνο εκτιμάται ότι θα αρχίσει να επιστρέφει το σύνολο του τέλους αυτού στον καταναλωτή. «Η μία χοντρή πλαστική σακούλα πολλαπλών χρήσεων αντικαθιστά 400 με πεντακόσιες μικρές λεπτές πλαστικές σακούλες. Υποχρεωτικά όλες οι σακούλες έχουν barcode και ξέρουμε ποιος τις παρήγαγε και πότε, γιατί είχαμε ένα πολύ μεγάλο ρεύμα ανορθόδοξων εισαγωγών πλαστικής σακούλας από πρώτες ύλες που δεν ελέγχονταν». Όπως ανέφερε, η ελληνική βιομηχανία πλαστικής σακούλας επικρότησε το μέτρο.

Ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι μέχρι σήμερα η κατανάλωση πλαστικής σακούλας ήταν οκταπλάσια σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, φτάνοντας τις 400 τον χρόνο ανά νοικοκυριό, όταν υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη που καταναλώνουν πέντε.

Ο αναπληρωτής υπουργός σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, επανέλαβε την σημασία της ανακύκλωσης και για την μείωση των δημοτικών τελών. Όπως είπε στον νόμο που ψηφίστηκε τον Νοέμβρη για την ανακύκλωση, προβλέπεται ότι οι δήμοι θα πληρώνουν στους ΦΟΔΣΑ με βάση το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. «Οι δήμοι που θα κάνουν περισσότερη ανακύκλωση θα πληρώνουν λιγότερο. Οπότε οι πολίτες, οι δήμοι συναγωνίζονται για το ποιος θα πληρώσει λιγότερο, διότι τα δημοτικά τέλη αποτυπώνονται κάθε χρόνο με συγκεκριμένο ποσό. Μέσα από την ανακύκλωση το κόστος για μια οικογένεια μπορεί να κατέβει στο μισό", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος.

Αναφορικά με τα πρόστιμα που πληρώνει η χώρα μας για τις περιβαλλοντικές της αδυναμίες αναφέρθηκε ότι φτάνουν τα 100 εκατ. «Τα μισά από αυτά είναι για χωματερές, μιας και η Ελλάδα δυστυχώς ακόμα πληρώνει πρόστιμα γιατί έχει ανεξέλεγκτες χωματερές. Το κόστος για να κλείσουν όλες οι χωματερές της Ελλάδας είναι μικρότερο από τα πρόστιμα που πληρώνει».

Keywords
Τυχαία Θέματα