ΥΠΕΝ: Καλεί την Speed για σύμβουλο στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης του ΣΔΑΜ

Την εταιρεία Speed Σύμβουλοι Ανάπτυξης Α.Ε. καλεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αναλάβει το έργο του Συμβούλου Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης για το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027.

Πρόκειται για ένα από τα πλέον κρίσιμα τμήματα του όλου σχεδιασμού για την μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών στην «επόμενη μέρα» και το ΥΠΕΝ, με τη διαδικασία επιλογής από τον κατάλογο των

παρόχων υπηρεσιών που τηρεί η ΕΥΔ ΥΜΕΠΕΡΑΑ, κατέληξε στην πρόσκληση της συγκεκριμένης εταιρείας,- με δεδομένο ότι διαθέτει ιδιαίτερη εμπειρία και εξειδίκευση στο αντικείμενο του έργου-,  να υποβάλει προσφορά μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 7 Ιουνίου, ενώ στη σχετική απόφαση ορίζεται ως ανώτατο όριο αμοιβής του αναδόχου το ποσό των 40.000 ευρώ (49.600 ευρώ με τον ΦΠΑ).

Το αντικείμενο της σύμβασης

Προκειμένου να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο project ο ανάδοχος θα πρέπει να διαθέσει ομάδα έργου, ικανού αριθμού στελεχών για την έγκαιρη και ποιοτική υλοποίηση, που θα πρέπει να έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία σε υπηρεσίες συναφείς με το αντικείμενο.

Όπως τονίζεται στην απόφαση, η Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση (ΣΠΕ) αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα σχεδίων και προγραμμάτων, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, εκτιμώντας τις επιπτώσεις που ενδεχομένως να έχουν και υιοθετώντας μέτρα πρόληψης ή και αντιμετώπισης τόσο κατά το στάδιο προγραμματισμού (κατάρτιση και έγκριση προγραμμάτων) όσο και κατά το στάδιο υλοποίησης τους.

Ειδικότερα, η μελέτη ΣΠΕ θα στοχεύσει στην εκτίμηση των επιπτώσεων, ως αποτέλεσμα υλοποίησης των δράσεων που προβλέπονται να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης κατά την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027.

Το Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης, θα ενεργοποιήσει αναπτυξιακές δράσεις στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, με σαφή χωρική προσέγγιση, όπως θα αποτυπωθεί στα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης (ΕΣΔΙΜ).

Η διαδικασία κατάρτισης της ΣΠΕ, περιλαμβάνει την εκπόνηση μιας Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, την διεξαγωγή διαβουλεύσεων, τη συνεκτίμηση της ΣΜΠΕ και των αποτελεσμάτων των διαβουλεύσεων κατά τη λήψη απόφασης και τέλος την ενημέρωση σχετικά με την απόφαση αυτή.

Η ΣΜΠΕ ή ο φάκελος περιβαλλοντικού προελέγχου υποβάλλεται από τον ανάδοχο που αναλαμβάνει την εκπόνηση στην Αναθέτουσα Αρχή, προκειμένου να εξετασθεί ως προς την πληρότητα και επάρκειά της, ενώ αρμόδια για την εφαρμογή της είναι η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ.

Μεταξύ άλλων, στη σχετική απόφαση επισημαίνεται πως με δεδομένο ότι ενδεχομένως κατά την κατάρτιση της ΣΜΠΕ να απαιτείται να ληφθούν υπόψη, πέραν του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, και τα σχετικά εδαφικά σχέδια (ΕΣΔΙΜ), ο ανάδοχος υποχρεούται καταρχάς να εξετάσει τις ενδεχόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους και να ενσωματώσει στη ΣΜΠΕ την περιβαλλοντική διάσταση των ΕΣΔΙΜ.

Περαιτέρω θα προσδιορίσει, θα εκτιμήσει και θα αξιολογήσει τις ενδεχόμενες σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον του Επικαιροποιημένου Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ, Master Plan) των λιγνιτικών περιοχών, με ιδιαίτερη έμφαση στις προτάσεις του Σχεδίου στον τομέα του χωρικού σχεδιασμού, όπως αποτυπώνονται ιδίως στους χάρτες προτεινόμενων χρήσεων γης.

Επισημαίνεται ότι για την έγκριση του κάθε Προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι απαραίτητο να εκδοθεί είτε η σχετική ΚΥΑ έγκρισης της ΣΜΠΕ, είτε η σχετική απόφαση του Γενικού Διευθυντή του ΥΠΕΝ σε συνέχεια του περιβαλλοντικού προελέγχου.

Έτσι, με βάση τα παραπάνω, στο αντικείμενο τoυ έργου «Σύμβουλος Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης» περιλαμβάνονται:

Η εκπόνηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.).Η υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων και τεκμηριώσεων που θα απαιτηθούν από την αρμόδια αρχή.Η υποστήριξη για την δημοσιοποίηση και την διαβούλευση της ΣΜΠΕ, καθώς και η παρακολούθηση των διαβουλεύσεων, συλλέγοντας τα σχετικά συμπεράσματα.Υποστήριξη των εργασιών της Συντονιστικής Επιτροπής ΔΑΜ, όσον αφορά την εκπόνηση, διαβούλευση και έγκριση της ΣΜΠΕ.Η πρόταση για την προσθήκη στις Σ.Μ.Π.Ε. κατάλληλων δεικτών που να συνεισφέρουν στην παρακολούθηση και αξιολόγηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον, κατά την υλοποίηση του Προγράμματος.Η ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων της διαβούλευσης και των παρατηρήσεων που θα απαιτηθούν από την αρμόδια αρχή στη Σ.Μ.Π.Ε., καθώς και η καταγραφή των επιβαλλόμενων από την απόφαση έγκρισης της Σ.Μ.Π.Ε. τροποποιήσεων στο Πρόγραμμα.Ποια είναι η Speed Σύμβουλοι Ανάπτυξης

Η Speed Σύμβουλοι Ανάπτυξης είναι μια από τις παλαιότερες ανεξάρτητες εταιρείες συμβούλων. Η μακρά διαδρομή της στην αγορά των μελετητικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, άρχισε από το 1989. Ωστόσο με την υφιστάμενη εταιρική μορφή της λειτουργεί από το 2001.

Δραστηριοποιείται, ειδικότερα, στον τομέα εκπόνησης μελετών, παροχής συμβουλών καθώς και άλλων υπηρεσιών που σχετίζονται με την αξιολόγηση, λήψη αποφάσεων, οργάνωση, σχεδιασμό και λειτουργία έργων και προγραμμάτων (Στρατηγικός και Επιχειρησιακός Σχεδιασμός, Αξιολόγηση και Διαχείριση Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και Αναπτυξιακών Έργων, Περιβαλλοντικός και Ενεργειακός Σχεδιασμός και Διαχείριση κ.α.).

Στο πελατολόγιό της περιλαμβάνονται υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες και πολλές ιδιωτικές εταιρείες.

Στη διοίκηση της Speed σήμερα, επικεφαλής (πρόεδρος και CEO) είναι η Ελένη Φουντή, ενώ συμμετέχουν οι Νίκος Διακουλάκης, Θανάσης Πετσόπουλος, Στέλιος Διακουλάκης και Νικόλαος Schmidt.

Ο Νίκος Διακουλάκης, που διετέλεσε στο παρελθόν Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης, είναι χημικός μηχανικός και ειδικός σε θέματα στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού, καινοτόμου επιχειρηματικότητας, αξιολόγησης και βιώσιμης ανάπτυξης στο πλαίσιο εθνικών-ευρωπαϊκών πολιτικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα