Ξένο fund προς Αμερικανούς επενδυτές: Μην κερδοσκοπείτε κατά των ελληνικών τραπεζών

Μετά την έντονη φημολογία περί επιβολής AQR, το fund καλεί τους επενδυτές να μην ποντάρουν ενάντια στη δέσμευση των ελληνικών ιδρυμάτων για μείωση των κόκκινων δανείων – Τι «βλέπει» για τις τραπεζικές μετοχές μέχρι τις αρχές του 2018

Του Δημήτρη Παφίλα

Μήνυμα προς τους επενδυτές αμερικανικών κεφαλαίων στέλνει τις τελευταίες ημέρες, ξένο fund που διαχειρίζεται ελληνικό χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει και μετοχές ελληνικών τραπεζών.

Συγκεκριμένα, όπως τους επισημαίνει «Μην κερδοσκοπείτε ενάντια στην δέσμευση (Commitment) των διοικήσεων των τραπεζών προς την αγορά και τον επόπτη (regulator) ότι θα μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

Η επισήμανση δεν γίνεται τυχαία, καθώς, τις τελευταίες εβδομάδες η φημολογία, σχετικά με την επιβολή ασκήσεων ποιότητας ενεργητικού
(AQR) επέδρασε υπερβολικά στις τιμές των τραπεζικών μετοχών που έχασαν μεγάλο μέρος των κερδών τους.

H επιβολή των AQR είναι απίθανη όπως έδειξαν οι συναντήσεις των Ελλήνων τραπεζιτών στην ΕΚΤ, αλλά όχι και οι έλεγχοι οι οποίοι θα διαρκέσουν μέχρι τον Ιανουάριο, όταν θα ξεκινήσουν και τα stress tests του 2018.

Το ίδιο fund θεωρεί ότι, η αγορά πιθανότατα να πιεστεί όταν θα ανακοινωθεί η αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα – και κυρίως με τον τρόπο αποχώρησης που θα επιλεγεί. Στο μήνυμα του, όμως, τονίζεται ότι, οι τράπεζες θα μειώσουν (όχι απαραίτητα θα πουλήσουν) τα NPL'S, συνεπώς μέχρι τα Χριστούγεννα αναμένονται deals τα οποία πιθανότατα θα εκπλήξουν ευχάριστα την αγορά. Και τα κέρδη θα είναι σημαντικά, εφόσον βεβαίως προχωρήσει θετικά και η αξιολόγηση.

Η μείωση των NPL'S σε συνδυασμό με μια επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση και την 3η αξιολόγηση μέχρι τον Ιανουάριο, μπορεί να δώσει μια ώθηση στην αγορά, η οποία αργά ή γρήγορα θα αποτυπωθεί στις τιμές των μετοχών. Η μοναδική αβεβαιότητα για το ξένο fund είναι εάν θα έχουμε μια διόρθωση στις διεθνείς αγορές – η οποία μπορεί να συμβεί οποτεδήποτε – η οποία θα καθυστερούσε την όποια ελληνική ανάκαμψη.

Keywords
Τυχαία Θέματα