Ξεκίνησε το market test για το λιγνίτη

Της Μαριάννας Τζάννε

Αθόρυβα ξεκίνησε σύμφωνα με πληροφορίες το market test για την πώληση του 40% του λιγνίτη, που έχει ως στόχο να σφυγμομετρήσει την αγορά και να διαπιστώσει το ενδιαφέρον ελληνικών αλλά και διεθνών παικτών της αγοράς.

Χωρίς να δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα της όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν έχει αρχίσει να μοιράζει προσκλήσεις στην αγορά, με στόχο η διαδικασία «προσέγγισης» ενδιαφερόμενων να έχει

ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Θα μεσολαβήσει περίπου ένα πεντάμηνο μέχρι να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός (τον ερχόμενο Ιούνιο) προκειμένου να υπάρξει τελική συμφωνία μέχρι τα τέλη του έτους.

Όπως έχει ανακοινώσει ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μανώλης Παναγιωτάκης, η πρόσκληση θα απευθύνεται σε 40 εταιρείες από την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική. Με βάση τα ερωτήματα και τις απαιτήσεις των υποψηφίων θα διαμορφωθεί και το τελικό πακέτο, στο οποίο περιλαμβάνονται οι δύο μονάδες της Μεγαλόπολης, η μονάδα Μελίτη Ι, η άδεια για την Μελίτη ΙΙ μαζί με τα ορυχεία τους. Η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει ότι οι λιγνιτικές μονάδες θα βγουν σε δύο μπλοκ με βάση την γεωγραφική τους προέλευση (βορράς-νότος).

Όμως αυτό είναι κάτι που μπορεί να μεταβληθεί ανάλογα με το επενδυτικό ενδιαφέρον. Σε περίπτωση αποτυχίας του market test, η συμφωνία προβλέπει την ανασύνθεση του μείγματος των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ κάνοντας λόγο για λήψη δομικών μέτρων που ερμηνεύονται ως παράθυρο για την ένταξη στο πακέτο και υδροηλεκτρικών μονάδων.

Ο διαγωνισμός της πώλησης θα διεξαχθεί εξολοκλήρου από την ΔΕΗ. Για την αποεπένδυση της Επιχείρησης από το λιγνίτη προβλέπεται νομοθετική ρύθμιση για την απόσχιση των λιγνιτικών μονάδων που πρόκειται να πουληθούν. Η εταιρεία θα προσλάβει συμβούλους, θα υλοποιήσει το σχέδιο απόσχισης με βάση το τίμημα που θα έχει οριστεί από την αποτίμηση και θα έχει όλη την ευθύνη της διαδικασίας.

Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει ισχυρό ενδιαφέρον από την αγορά για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο κ. Σταθάκης εκτίμησε ότι η πώληση του 40% θα οδηγήσει στην δημιουργία 2 - 3 ανταγωνιστικών πόλων προς τη ΔΕΗ, η οποία όπως δήλωσε θα παραμείνει ισχυρός πυλώνας του ενεργειακού συστήματος της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα